Διπλασιασμό της αύξησης του πράσινου τέλους που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, όχι όμως άμεσα, αλλά από την 1η Μαρτίου και μετά, και εφόσον στο μεσοδιάστημα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν έχει νομοθετήσει μέτρα για το μηδενισμό του ελλείμματος των ΑΠΕ, αποφάσισε τη Δευτέρα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Στην ουσία, με την απόφασή αυτή, παγώνει για δύο μήνες το Τέλος ΑΠΕ, διάστημα στο οποίο θεωρείται βέβαιο ότι το υπουργείο θα έχει καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για το γενναίο «κούρεμα» στις ταρίφες των υφιστάμενων φωτοβολταικών, μέσω των οποίων θα προκύψουν σημαντικά έσοδα για να μηδενιστεί το έλλειμμα των ΑΠΕ μέχρι και το τέλος του 2014, όπως προβλέπει και το Μνημόνιο.

Για δύο τουλάχιστον λοιπόν μήνες, το Τέλος ΑΠΕ (ή ΕΤΜΕΑΡ όπως αυτό έχει μετονομαστεί), θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα.

Από την πλευρά της, η ΡΑΕ ήταν υποχρεωμένη βάσει του νόμου, αφενός να πάρει απόφαση καθορισμού του ΕΤΜΕΑΡ για το επόμενο εξάμηνο η οποία και να έχει δημοσιευτεί σε ΦΕΚ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, αφετέρου να το καθορίσει σε τέτοιο επίπεδο ώστε να μηδενίζεται το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ στο τέλος του 2014.

Τεχνικοοικονομικά, και με βάση τα σημερινά δεδομένα, μόνο εφόσον διπλασιαστεί το πράσινο Τέλος, και από τα 14,6 ευρώ αυξηθεί περίπου στα 30 ευρώ η μεγαβατώρα, θα καταστεί δυνατό να μηδενιστεί το έλλειμμα των ΑΠΕ που σήμερα φτάνει στα 570 εκατ. ευρώ, και συνεχώς μεγαλώνει.

Καθυστερεί το «κούρεμα» στα φωτοβολταικά

Μπροστά στον κίνδυνο μια τέτοια αύξηση να προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις (σε μια περίοδο μάλιστα που η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα όπως γενναίες εκπτώσεις στο ρεύμα σε περιοχές με αιθαλομίχλη, κλπ), το ΥΠΕΚΑ έχει πάρει εδώ και καιρό απόφαση να ανακοινώσει μέτρα για τον μηδενισμό του ελλείμματος, με κυριότερο το λεγόμενο «New Deal», δηλαδή το «κούρεμα» στις εγγυημένες τιμές που εισπράττουν σήμερα οι επενδυτές φωτοβολταικών.

Οι πληροφορίες μάλιστα που είχαν διαρρεύσει από το ΥΠΕΚΑ τις προηγούμενες ημέρες ανέφεραν ότι το νομοσχέδιο είναι έτοιμο και θα ανακοινωθεί έγκαιρα, πριν την συνεδρίαση της ΡΑΕ. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη, παρά το ΥΠΕΚΑ έστειλε επιστολή στην ΡΑΕ, η οποία όμως δεν περιείχε συγκεκριμένα μέτρα και συγκεκριμένα νούμερα για το όφελος που θα προκύψει.

Έτσι, η ΡΑΕ αποφάσισε χθες να πάρει απόφαση αύξησης από την 1η Μαρτίου του 2014 κατά… 97% του Τέλους ΑΠΕ, που σημαίνει ότι από τα 14,6 ευρώ θα φτάσει μεσοσταθμικά στα 29,5 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ειδικά, για τους οικιακούς καταναλωτές, το Τέλος ΑΠΕ, εφόσον όπως αναφεραμε δεν ανακοινωθούν ως την 1η Μαρτίου άλλα μέτρα για το μηδενσιμό του ελλείμματος, θα εκτιναχθεί στα 39,5 ευρώ η μεγαβατώρα από 20,8 ευρώ που είναι σήμερα (90% αύξηση).