Το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας, που είναι η ανώτατη δικαστική Αρχή της χώρας, άναψε το πράσινο φως για τον «φόρο των εκατομμυριούχων» του προέδρου Φρανσουά Ολάντ (φωτογραφία), ο οποίος θα επιβάλλεται σε εταιρείες που καταβάλλουν μισθούς άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ ετησίως.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας είχε αρχικά σχεδιάσει ο φόρος αυτός να ανέρχεται σε 75% και να καταβάλλεται από μεγαλοεισοδηματίες των οποίων οι αποδοχές ξεπερνούν το ένα εκατ. ευρώ. Ομως το Συνταγματικό Συμβούλιο απέρριψε το ποσοστό αυτό αναφέροντας ότι το μέγιστο νόμιμο μπορεί να είναι έως 66%. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση άλλαξε τον φόρο ώστε αυτός να καταβάλλεται από τις εταιρείες, προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις από τους επιχειρηματίες. Μετά τον νέο σχεδιασμό τον οποίο το Συμβούλιο έκρινε συνταγματικό, ο φόρος θα ανέρχεται σε 50% για τους μισθούς που ξεπερνούν το ένα εκατ. ευρώ για το 2013 και το 2014. Εάν υπολογιστούν και οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, ο φόρος ουσιαστικά παραμένει σε 75%. Ωστόσο, θα μπορεί να φθάνει μόνο έως το 5% του τζίρου μιας εταιρείας.

Γαλλικές ποδοσφαιρικές ομάδες είχαν πραγματοποιήσει νωρίτερα φέτος απεργίες για τον λόγο αυτόν, υποστηρίζοντας ότι πολλές από τις ομάδες της Γαλλίας είναι οικονομικά ευάλωτες και ότι μπορεί να υπάρξει έξοδος από τη χώρα των κορυφαίων παικτών που έχουν πολύ υψηλούς μισθούς.