ΜΗΠΩΣ ανάμεσα σε αυτά που μας επιφυλάσσει το 2014 είναι και περισσότερη δόση Βάιντμαν; Ο ξανθομάλλης σαραντάρης Γενς είναι ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ. Αλλοτε οικονομικός σύμβουλος της Μέρκελ, έχει θρονιαστεί στη γερμανική Κεντρική Τράπεζα, έχοντας ενδυθεί το κοστούμι του ιέρακα της νομισματικής ορθοδοξίας. Κάτι που εξηγεί το ανάθεμα που έριξε προκαταβολικώς κατά ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους σε συνέντευξή του στην «Μπιλντ».

ΚΑΜΙΑ έκπληξη ώς εδώ. Ο Βάιντμαν ήταν μονίμως μουτρωμένος και μειοψηφών στο συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επί Μάριο Ντράγκι. Μάλιστα οι διαρροές από την Μπούντεσμπανκ σε σχέση με όσα είχαν ειπωθεί στις συνεδριάσεις της ΕΚΤ ήταν σκέτο ξινό λάχανο. Μόνο που ο Γενς δεν ήταν μόνος στον πύργο της ΕΚΤ στην ομιχλώδη –τον χειμώνα –Φρανκφούρτη. Υπήρχε και ο άλλος Γερμανός, ο Γεργκ Ασμουσεν. Αυτός εκινείτο με άνεση στο τρίγωνο ΕΚΤ – Καγκελαρία – υπουργείο Οικονομικών και είχε «καθαρίσει» πολλά θέματα που αφορούσαν την Ελλάδα και όχι μόνο. Εκεί όμως που τον περίμεναν να μείνει στη Φρανκφούρτη ώς το 2018 ή –έστω! –να γίνει υπουργός Οικονομικών, αυτός άφησε άναυδους τους πάντες, επιλέγοντας θέση υφυπουργού Εργασίας για να είναι κοντά στην οικογένεια και τα μικρά παιδιά του. Η κυρία –με το όνομα σιδηρόδρομο –που τον αντικαθιστά στην ΕΚΤ δεν έχει την ευρύτητα των απόψεών του για την ευρωζώνη. Από το 2014, η Γερμανία θα μιλάει με μια φωνή στην ΕΚΤ και αυτή δεν θα είναι φιλική προς εμάς.

ΔΕΝ είναι μια ευχάριστη διαπίστωση, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι το νέο κούρεμα το έχουμε ψιλοδεμένο. Υποτίθεται ότι η απόφαση του Eurogroup μας δίνει αυτομάτως δικαίωμα να ξεκινήσουμε συζήτηση για κούρεμα του χρέους εφόσον έχουμε επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα. Το να ξαναγυρίσουμε σε μια ατμόσφαιρα τιμωρητική για την Ελλάδα που, κατά Βάιντμαν, «πρέπει να διορθώσει τα λάθη της», δεν είναι ούτε αυτό που θέλουμε ούτε και κάτι που μας βοηθάει. Περισσότερο σαν εφιάλτης από το παρελθόν ακούγεται, ειδικά δε σε μια φάση που η ελληνική κοινωνία και πολλές θυσίες έχει κάνει, αλλά και αναγνωρίζεται πολλαπλώς ότι με κάποιον τρόπο πρέπει να βοηθηθούμε αν δεν πρόκειται η χώρα να γίνει βορά ακραίων δυνάμεων. Αν είναι να αρχίσουν πάλι οι διάφοροι Βάιντμαν να μας κάνουν μαθήματα και αυστηρές συστάσεις, τότε το Μνημόνιο θα αποδειχθεί πέτρα που σπρώχνει ο Σίσυφος για να ξανακυλήσει αυτή πίσω.

ΟΛΑ αυτά ενώ η κυβέρνηση ήλπιζε να έχει ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος πρόωρα –δηλαδή από τον Δεκέμβριο. Σαν να μην έφθανε αυτό, οι ευρωεκλογές έκαναν το Βερολίνο να μη θέλει να μπει σε κουβέντα περί χρέους πριν από το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς, έστω και αν η Αθήνα έχει λόγους να περιμένει ένα «ισχυρό θετικό σήμα» από τον Απρίλιο όταν θα έχει πιστοποιηθεί στατιστικά το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013. Η ενεργοποίηση Βάιντμαν έρχεται να υπενθυμίσει ότι οι αρνητικές προς τον Νότο δυνάμεις στη Γερμανία είναι σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα, αλλά και ότι είναι ανυποχώρητες ως προς τη διάθεσή τους να μας ταΐζουν ξινό λάχανο ες αεί. Κοινώς, το 2014 δεν θα είναι περίπατος στα ευρωπαϊκά, έστω και αν η ελληνική προεδρία της ΕΕ προσφέρει δυνατότητες.