Πριν από έξι χρόνια κυκλοφόρησε στην Τουρκία ένα βιβλίο με τίτλο «Τα παιδιά του Μωυσή». Το εξώφυλλο απεικόνιζε τον Ερντογάν και τη γυναίκα του πλαισιωμένους από ένα αστέρι του Δαυίδ. Και ο συγγραφέας, ο σκληρός κεμαλιστής Εργκιούν Ποϊράζ, υποστήριζε ότι ο πρωθυπουργός είναι ένας κρυπτοεβραίος που τοποθετήθηκε από το διεθνές εβραϊκό λόμπι για να καταστρέψει την κοσμική δημοκρατία του Κεμάλ Ατατούρκ.

Το βιβλίο έγινε μπεστ σέλερ. Αλλά ο Ποϊράζ δεν χάρηκε την επιτυχία του. Στα τέλη της ίδιας χρονιάς συνελήφθη για εμπλοκή στην υπόθεση Εργκένεκον. Και τον περασμένο Αύγουστο κρίθηκε ένοχος για συνωμοσία κατά της κυβέρνησης μέσω των θεωριών συνωμοσίας που διακινούσε και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 29 ετών.

Εναν μήνα νωρίτερα, ο Ερντογάν διόριζε ως επικεφαλής των συμβούλων του έναν πρώην δημοσιογράφο, τον Γιγκίτ Μπουλούτ, ο οποίος έγινε γνωστός από τις αναλύσεις του για τα βαθύτερα αίτια των διαδηλώσεων του καλοκαιριού στο Πάρκο Γκεζί. Ως αρχισυντάκτης του καναλιού 24, ο Μπουλούτ υποστήριξε ότι πίσω από τις διαδηλώσεις ήταν η Λουφτχάνσα, που ανησυχούσε για τα σχέδια του Ερντογάν να κατασκευάσει ένα τρίτο αεροδρόμιο στην Κωνσταντινούπολη. Οτι στο κόλπο ήταν επίσης η Γερμανία και η Αγγλία, που ήταν υπεύθυνες και για τον απαγχονισμό του πρωθυπουργού Μεντερές το 1961. Οτι ξένες δυνάμεις προσπαθούν να σκοτώσουν τον Ερντογάν με τη μέθοδο της τηλεκίνησης. Και ότι ένα «λόμπι των επιτοκίων» συνωμοτεί με στόχο την αύξηση του κόστους δανεισμού της Τουρκίας, επειδή οι τράπεζες και οι κερδοσκόποι που ανήκουν στο λόμπι αυτό αποκομίζουν λιγότερα κέρδη από την κυβέρνηση αυτή σε σχέση με τις προηγούμενες.

Ο Μπουλούτ είναι προφανώς ο εμπνευστής και των τελευταίων θεωριών συνωμοσίας, σύμφωνα με τις οποίες οι έρευνες για τη διαφθορά και η γενικότερη αναταραχή των τελευταίων εβδομάδων στην Τουρκία αποτελούν έργο του Ισραήλ και του εβραϊκού λόμπι στις Ηνωμένες Πολιτείες, που θέλουν να τιμωρήσουν με τον τρόπο αυτό την κυβέρνηση για τις σχέσεις της με το Ιράν. Με άλλα λόγια, ο πρώην «κρυπτοεβραίος» βρίσκεται σήμερα στο στόχαστρο των Εβραίων επειδή συμμάχησε με τον υπ’ αριθμόν ένα εχθρό τους…

Οι πολιτικοί αναλυτές τόσο στην Τουρκία όσο και στις δυτικές πρωτεύουσες προσπαθούν να καταλάβουν αν ο Ερντογάν πιστεύει πραγματικά σε αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας ή απλώς τις χρησιμοποιεί για να ενισχύσει τη θέση του ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2014. Πιθανότατα συμβαίνουν και τα δύο. Το είδος άλλωστε ευδοκιμεί στην Ανατολή και γενικότερα στις χώρες που δεν τα έχουν καλά με τον ορθολογισμό. Πάρτε τη θεωρία των ψεκασμών. Κατά καιρούς την έχουν πάρει στα σοβαρά διάφοροι έλληνες πολιτικοί, από τον Βορίδη μέχρι τον Κουβέλη, κι από τον Ανατολάκη μέχρι τον Καμμένο. Αν ληφθεί υπόψη και ο ρόλος των μέσων ενημέρωσης, δεν είναι περίεργο ότι ένας στους τρεις Ελληνες πιστεύει σήμερα πως πράγματι μας ψεκάζουν με χημικά! Ποιος μπορεί να αγνοήσει αυτή τη δεξαμενή ψηφοφόρων;

Και, μεταξύ μας: είμαστε σίγουροι ότι δεν μας ψεκάζουν οι Εβραίοι;