Διαχειριστικός έλεγχος θα γίνει στο Νοσοκομείο Παίδων Π. & Α. Κυριακού, έπειτα από σχετικό αίτημα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και εντολή του διοικητή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας προς το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας. Ο έλεγχος αφορά την περίοδο προεδρίας του κατηγορούμενου για απόπειρα εκβίασης Χαράλαμπου Τομπούλογλου-Λεωνιδόπουλου, ο οποίος με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του νοσοκομείου καθαιρέθηκε χθες από τη θέση του προέδρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιθεωρητές θα περάσουν από κόσκινο όλες τις αποφάσεις που έχει υπογράψει ο κ. Τομπούλογλου, αλλά και όσες έχει υπογράψει το ΔΣ επί των ημερών του, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο του 2012 έως τις παραμονές Χριστουγέννων.

Η απόφαση για τον έλεγχο ελήφθη χθες, ενώ το αίτημα αναμενόταν να σταλεί άμεσα στον γενικό επιθεωρητή υγείας. Σε έκτακτη συνεδρίασή του, εξάλλου, που πραγματοποιήθηκε παρουσία του υπουργού Υγείας κ. Αδωνη Γεωργιάδη, το ΔΣ του νοσοκομείου ζήτησε επίσης να κινηθούν οι διαδικασίες για την παύση του κ. Τομπούλογλου από ισόβιο μέλος της διοίκησης.

Αποφασίστηκε επίσης να εκχωρηθούν οι διαχειριστικές αρμοδιότητες του καθαιρεθέντα προέδρου στον κοινό διοικητή των παιδιατρικών νοσοκομείων κ. Εμμανουήλ Παπασάββα και στην αναπληρώτρια διοικήτρια του Αγλαΐα Κυριακού, κυρία Μαρία Οικονόμου.

Εως ότου πληρωθεί η θέση του δεύτερου ισόβιου μέλους και εκλεγεί νέος πρόεδρος του ΔΣ, χρέη προέδρου θα εκτελεί η κυρία Μαριόγκα Φραγκάκη, η οποία βρίσκεται στο νοσοκομείο περισσότερο από τρεις δεκαετίες και αποτελεί πλέον το μοναδικό ισόβιο μέλος της διοίκησης. Σύμφωνα με τη διαθήκη της Αγλαΐας Κυριακού, με κληροδότημα της οποίας δημιουργήθηκε το νοσοκομείο το 1933, το διοικητικό συμβούλιό του διαθέτει πέντε βασικά μέλη. Τα δυο από αυτά είναι ισόβια και ορίζονται με εισήγηση της Επιτροπής Κληροδοτημάτων του υπουργείου Οικονομικών, που επικυρώνεται με απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών. Στην περίπτωση του κ. Τομπούλογλου, η απόφαση βγήκε το 2012. Τα άλλα τρία βασικά μέλη του ΔΣ είναι εκπρόσωποι του Ελεγκτικού Συνεδρίου, της Εθνικής Τράπεζας και του Πανεπιστημίου Αθηνών. Με μεταγενέστερες αποφάσεις στο ΔΣ προστέθηκαν ακόμα τέσσερα μέλη: εκπρόσωποι των εργαζομένων και των γιατρών του νοσοκομείου, διοικητής και αναπληρωτής διοικητής. Ωστόσο, δικαίωμα υποψηφιότητας για τη θέση του προέδρου έχουν μόνο τα πέντε βασικά μέλη που προβλέπονταν από τη διαθήκη.

Για να παυθεί ο κ. Τομπούλογλου από ισόβιο μέλος πρέπει να γίνει εισήγηση της Επιτροπής Κληροδοτημάτων και να εκδοθεί νέα απόφαση από το Πρωτοδικείο. Ακολούθως θα πρέπει να προταθεί ένα νέο ισόβιο μέλος.