Κινήσεις χειρουργικής ακρίβειας απαιτούνται από το ΠαΣοΚ για το επόμενο εξάμηνο προκειμένου να διατηρηθούν εύθραυστες ισορροπίες στη συγκυβέρνηση, στο εσωτερικό του και στις σχέσεις του με τους 58. Η διπλή αναμέτρηση των εκλογών του Μαΐου θεωρείται δεδομένο ότι θα δοκιμάσει τις πολιτικές αντοχές του Κινήματος, ανεξαρτήτως του ότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος στην πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή διαμήνυσε ότι θα παραμείνει στην ηγεσία τουλάχιστον έως τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ δείχνει ότι έχει επίγνωση των όσων συμβαίνουν, είτε στο ευρύτερο κυβερνητικό περιβάλλον, είτε στο εσωτερικό της Χαριλάου Τρικούπη, εμφανίζεται όμως αποφασισμένος να προχωρήσει στον σχηματισμό της ελληνικής Ελιάς με στόχο τη συγκρότηση ενιαίου ψηφοδελτίου στις ευρωεκλογές.

Μάλιστα, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ εμφανίστηκε με πλήρη εικόνα των όσων συμβαίνουν εντός και εκτός του κομματικού πυρήνα. «Νομίζετε ότι δεν ξέρω τι γίνεται; Ακόμη και ορισμένοι από τους 58 με αμφισβητούν. Αλλά το θέμα μου δεν είναι οι 11, οι 35 ή οι 78», είπε απευθυνόμενος στα μέλη του οργάνου. Το παράδοξο είναι ότι ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ πιστεύει ότι αυτή τη στιγμή τα προβλήματα του κόμματος δεν έχουν ως αφετηρία τους τη συμμετοχή στην κυβέρνηση. Ο κ. Βενιζέλος θεωρεί ότι έχει πλέον αποκτήσει ικανοποιητικό επίπεδο συνεννόησης με τον Αντώνη Σαμαρά, με τον οποίο άλλωστε έχουν συμφωνήσει ότι κεντρική επιδίωξη είναι η εξάντληση της τετραετίας και συγχρόνως εκτιμά ότι από τον Απρίλιο που θα επισημοποιηθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα μπορέσουν να ληφθούν μέτρα προστασίας της κοινωνικής συνοχής, ενώ θα επιβεβαιωθεί και η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ 58. Εκείνο που δείχνει να τον καίει τον τελευταίο καιρό είναι πώς θα συνθέσει ετερόκλητες δυνάμεις για τη συγκρότηση της Ελιάς, αφενός χωρίς να διαταράξει τις ισορροπίες στο ΠαΣοΚ και αφετέρου χωρίς να χτυπήσει τις ευαίσθητες χορδές των 58.

Είναι γεγονός ότι ο σχηματισμός της Ελιάς δεν είναι μία εύκολη ή μία τυπική διαδικαστική υπόθεση. Το δεδομένο της μη προσχώρησης της Δημοκρατικής Αριστεράς στην πρωτοβουλία για την Κεντροαριστερά διαμορφώνει ένα τοπίο το οποίο δεν θεωρείται και το πλέον ιδανικό για τους 58. Στην τελευταία συνάντησή τους την προηγούμενη Κυριακή, αρκετοί από τους υπογράφοντες το κείμενο της πρωτοβουλίας διατύπωσαν επιφυλάξεις για το πώς τελικώς θα προχωρήσει όλη η ιστορία χωρίς η Ελιά να ταυτιστεί με το ΠαΣοΚ.

Κάποιοι εξέφρασαν φόβους για «καπέλωμα» και άλλοι ζήτησαν να υπάρξουν αποστάσεις από τη Χαριλάου Τρικούπη. Ομοίως, κάποιοι άλλοι παραδέχθηκαν ότι Κεντροαριστερά χωρίς το ΠαΣοΚ δεν μπορεί να υπάρξει. Ενστάσεις όμως για τους 58 διατυπώνονται και από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη. Ο γραμματέας του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης στην Κεντρική Επιτροπή άφησε αιχμές για τους 58, λέγοντας ότι ο δημοκρατικός και προοδευτικός χώρος χρειάζεται μία ευρύτερη δημοκρατική συμμαχία χωρίς ηγεμονισμούς από το ΠαΣοΚ αλλά και με σεβασμό απέναντι στο ΠαΣοΚ. «Γι’ αυτό είναι κρίσιμο η Κεντροαριστερά να γίνει υπόθεση της κοινωνίας και όχι των ελίτ και να μην εκκολάπτεται στον δοκιμαστικό σωλήνα διαβουλεύσεων κορυφής», είπε. Ανάλογες απόψεις διατυπώνει και ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος πιστεύει ότι για να μην καταπιεί η Ελιά το ΠαΣοΚ θα πρέπει να υπάρξει προσφυγή στη βάση ούτως ώστε το ευρωψηφοδέλτιο να συγκροτηθεί με την επιλογή των πλέον κατάλληλων προσώπων. Πάντως, ο κ. Βενιζέλος διατηρεί στενή επικοινωνία με τον πρώην υπουργό και οι πληροφορίες τον εμφανίζουν να σκέφτεται να τον αξιοποιήσει πολιτικά το επόμενο διάστημα, αναθέτοντάς του πιο εξειδικευμένο ρόλο.

Οι 58, από την άλλη, φοβούνται ότι σε μία τέτοια διαδικασία τα μέλη του ΠαΣοΚ θα «εξαφανίσουν» τους υποψηφίους του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου.

Κομβικής σημασίας θεωρείται η Συνδιάσκεψη που έχει προαναγγείλει ο κ. Βενιζέλος και θα καθορίσει πώς θα σχηματιστεί η Ελιά, με ποιους, και ποια ιδεολογική πλατφόρμα. Η Πρωτοβουλία των 58 όμως δεν επιθυμεί αυτή η ιδρυτική Συνδιάσκεψη να φανεί ως μια κομματική εκδήλωση του ΠαΣοΚ, αλλά ως μία κοινή πρωτοβουλία ισότιμων εταίρων.

Αιχμές και ενστάσεις

Νίκος Ανδρουλάκης. «Είναι κρίσιμο η Κεντροαριστερά να γίνει υπόθεση της κοινωνίας και όχι των ελίτ και να μην εκκολάπτεται στον δοκιμαστικό σωλήνα διαβουλεύσεων κορυφής», είπε πρόσφατα ο γραμματέας του ΠαΣοΚ αφήνοντας αιχμές για τους 58

Κώστας Σκανδαλίδης. Ο πρώην υπουργός πιστεύει ότι για να μην καταπιεί η Ελιά το ΠαΣοΚ θα πρέπει να υπάρξει προσφυγή στη βάση ούτως ώστε το ευρωψηφοδέλτιο να συγκροτηθεί με την επιλογή των πλέον κατάλληλων προσώπων

Φίλιππος Σαχινίδης. Αναμένεται να είναι το πρόσωπο που θα προωθήσει η λεγόμενη ομάδα των 11, σε περίπτωση που το ΠαΣοΚ – είτε μόνο του είτε ως ενιαίο κεντροαριστερό σχήμα – δεν τα πάει καλά στις ευρωεκλογές