Τα 17 πρόσωπα πίσω από τις υπέρογκες μίζες εκατομμυρίων ευρώ που πέρασαν από τα χέρια του για την προμήθεια εξοπλιστικών προγραμμάτων κατονομάζει στην αποκαλυπτική απολογία – ποταμό ο προφυλακισμένος πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών Αντώνης Κάντας.

Ο κατηγορούμενος, όπως προκύπτει μέσα από την πολυσέλιδη απολογία του, ουσιαστικά παρέδωσε στους ανακριτές κατά της διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλή και Γιάννη Σταυρόπουλο τον «χάρτη» με τις μίζες, βάζοντας ευθέως στο κάδρο της διακίνησης του μαύρου χρήματος γνωστά ονόματα από τον επιχειρηματικό χώρο, εκπροσώπους ελληνικών και ξένων εταιρειών, δικηγόρο με εξειδίκευση στις οφσόρ εταιρείες, αλλά και δυο τραπεζίτες στην Ελβετία.

Από την ανάγνωση της απολογίας – ομολογίας του Αντώνη Κάντα προκύπτει ότι τα βέλη του δεν στρέφονται μόνο κατά των πάλαι ποτέ προϊσταμένων του Ακη Τσοχατζόπουλου και Γιάννη Σμπώκου και ήδη καταδικασμένων για τις χρυσές μίζες, αλλά επιχειρεί να βάλει στο κάδρο της ποινικής δικογραφίας και τον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου. Με λεπτομέρειες περιγράφει τις ύποπτες διαδρομές του μαύρου χρήματος, τον τρόπο που λειτουργούσαν ως «πλυντήρια» εταιρείες – οχήματα, αλλά και τον ρόλο που είχαν συγκεκριμένοι τραπεζίτες, όπως και ένας δικηγόρος που ειδικευόταν στην εξαφάνιση κάθε ίχνους παράνομης πληρωμής. Ανοίγοντας μάλιστα τα χαρτιά του δίνει όλο το πλέγμα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, που τα κατάλληλα πρόσωπα έβρισκαν τον τρόπο να το αξιοποιούν, ώστε τα χρήματα να φτάνουν στον τελικό τους προορισμό, αφού προηγουμένως είχαν σταθμεύσει σε εταιρείες, οφσόρ κατά προτίμηση.

Αλλοτε πάλι –σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του Αντώνη Κάντα –οι μίζες επενδύονταν αμέσως σε trust, ώστε να ξεπλένονται τα χρήματα χωρίς τον κίνδυνο να εντοπίσουν οι Αρχές τους μιζαδόρους και τους δωροδοκούμενους. Και η τρίτη μέθοδος –που ακολουθούσαν, όπως λέει, οι εκπρόσωποι εταιρειών και οι επιχειρηματίες που τον προσέγγιζαν –ήταν η απευθείας πληρωμή με «μαύρη βαλίτσα», με στόχο πάντα τη διαγραφή και του παραμικρού ίχνους της αξιόποινης πράξης τους.

Στο τελευταίο μέρος της απολογίας του ο Αντώνης Κάντας θέλοντας να καταδείξει, όπως λέει, «το σύνθετο, πολύπλοκο και διακομματικό παιχνίδι στο ζήτημα των εξοπλιστικών προγραμμάτων», αναφέρεται σε ένα συγκεκριμένο περιστατικό «όπου ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης επιχειρηματολογούσε με λεπτομερή στοιχεία υπέρ της προμήθειας των F-16, ενώ ο Μιλτιάδης Εβερτ υπέρ των F-15». Με αφορμή αυτό μάλιστα στους διαδρόμους του ΥΕΘΑ, θυμάται ο κατηγορούμενος, «κυκλοφορούσε με μια δόση χιούμορ ότι ο Μητσοτάκης κέρδισε τον υπουργό, γιατί ο Τσοχατζόπουλος ήταν μαζί με τον Εβερτ υπέρ της προμήθειας των F-15, τα οποία εκπροσωπούσε ο Θωμάς Λιακουνάκος».

Στο πρόσωπο του συγκεκριμένου επιχειρηματία ο Αντώνης Κάντας έχει κάνει πολλαπλές αναφορές στην απολογία του, ισχυριζόμενος ότι είναι το πρόσωπο εκείνο που άφησε στο γραφείο του σε ένα σακ βουαγιάζ 600.000 ευρώ, ενώ εμπλέκει στην υπόθεση και δυο στενούς του συνεργάτες.

Ολα αυτά τα στοιχεία βέβαια, όπως λένε δικηγόροι, δεν αρκούν από μόνα τους να οδηγήσουν στον προθάλαμο των κατηγορουμένων τα πρόσωπα που κατονομάζει ο Αντώνης Κάντας. Κι αυτό γιατί ισχύει η βασική αρχή στο ποινικό δίκαιο, ότι «ένοχος ένοχον ου ποιεί». Ωστόσο, η ομάδα των ανακριτών και των εισαγγελέων κατά της διαφθοράς, που έχουν ανοιχτούς φακέλους για την προμήθεια διαφόρων εξοπλιστικών προγραμμάτων, θα αξιολογήσουν την απολογία Κάντα και όπου «κουμπώνει» με τα δικά τους στοιχεία, θεωρείται βέβαιο ότι θα τους οδηγήσει στη διεύρυνση του κύκλου των κατηγορουμένων.

Διευρύνεται ο κύκλος

Την αρχή της διεύρυνσης του κύκλου των κατηγορουμένων έκαναν οι ανακριτές Γαβριήλ Μαλλής και Γιάννης Σταυρόπουλος, καλώντας σε απολογία τον 83χρονο εκπρόσωπο της γερμανικής εταιρείας Atlas Παναγιώτη Ευσταθίου για τις 2 Ιανουαρίου 2014. Ο Παναγιώτης Ευσταθίου φέρεται ότι έχει κεντρικό ρόλο στη διακίνηση μιζών και αν μιλήσει, όπως λέγεται, μπορεί να οδηγήσει την ανακριτική έρευνα ακόμα πιο βαθιά στο τούνελ της μίζας.