Την οργή του Πεκίνου και της Σεούλ πυροδότησε η επίσκεψη του ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε στο μνημείο Γιασουκούνι στο κέντρο του Τόκιο, σύμβολο του ιαπωνικού μιλιταριστικού παρελθόντος.

Κίνα και Νότιος Κορέα μίλησαν για απαράδεκτη και αναχρονιστική συμπεριφορά, ενώ ταυτόχρονα η αμερικανική πρεσβεία στο Τόκιο εξέφρασε «απογοήτευση» λέγοντας ότι η κίνηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού επιδεινώνει τις περιφερειακές εντάσεις.

Κανένας επικεφαλής ιαπωνικής κυβέρνησης δεν είχε μεταβεί στο συγκεκριμένο μνημείο μετά την επίσκεψη του Γιουνιχίρο Κοϊζούμι στις 15 Αυγούστου του 2006, ανήμερα της επετείου της συνθηκολόγησης της Ιαπωνίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Κίνα και η Νότιος Κορέα απεχθάνονται το Γιασουκούνι καθώς για εκείνες συμβολίζει τις θηριωδίες που διαπράχθηκαν από τα ιαπωνικά αυτοκρατορικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια του αποικισμού της χερσονήσου της Κορέας (1910-1945) και κατά τη διάρκεια της μερικής κατοχής της Κίνας (1931-1945).

Το Πεκίνο χαρακτήρισε την κίνηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού «απολύτως απαράδεκτη», και η Νότιος Κορέα εξέφρασε επίσης την «οργή» της κάνοντας λόγο για «αναχρονιστική συμπεριφορά».

«Δεν μπορούμε παρά να καταγγείλουμε και να εκφράσουμε την οργή μας για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο μνημείο Γιασουκούνι παρά τις ανησυχίες και τις προειδοποιήσεις των γειτόνων του» δήλωσε ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Πολιτισμού Γιου Τζιν-Ριόνγκ.

Αυτή η επίσκεψη «αποκαλύπτει μια αναχρονιστική συμπεριφορά που βλάπτει θεμελιωδώς όχι μόνο τις σχέσεις της Κορέας και της Ιαπωνίας, αλλά και τη σταθερότητα και τη συνεργασία στη νοτιοανατολική Ασία» υπογράμμισε.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, επισκέφθηκε το μνημείο αυτό στο κέντρο του Τόκιο, ένα χρόνο μετά την επιστροφή του στην εξουσία στις 26 Δεκεμβρίου του 2012.

Η αμερικανική πρεσβεία στο Τόκιο ανακοίνωσε ότι η επίσκεψη του Άμπε στο μνημείο Γιασουκούνι «θα επιδεινώσει τις εντάσεις» που υπάρχουν μεταξύ της Ιαπωνίας και των γειτονικών της χωρών.

«Η Ιαπωνία είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος και φίλος. Παρόλα αυτά, οι ΗΠΑ εκφράζουν την απογοήτευσή τους που η ιαπωνική κυβέρνηση έλαβε αυτή την πρωτοβουλία που θα επιδεινώσει τις εντάσεις με τις γειτονικές χώρες» αναφέρει η ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας.

«Οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι η Ιαπωνία και οι γείτονές της θα βρουν εποικοδομητικούς τρόπους για να λύσουν τα ευαίσθητα ζητήματα του παρελθόντος, να βελτιώσουν τις σχέσεις τους και να προαγάγουν τη συνεργασία προς όφελος της ειρήνης και της περιφερειακής ασφάλειας που είναι οι κοινοί μας στόχοι» συνεχίζει η ανακοίνωση.

Η Ουάσινγκτον ανησυχεί για την πιθανότητα να σημειωθεί θερμό επεισόδιο μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας για τα νησιά Σενκάκου στη θάλασσα της Ανατολικής Κίνας τα οποία ανήκουν διοικητικά στο Τόκιο, όμως διεκδικεί το Πεκίνο με την ονομασία Ντιαογού.

«Επισημαίνουμε ότι ο πρωθυπουργός Άμπε έχει εκφράσει τη μεταμέλειά του για το παρελθόν και έχει επαναλάβει τη δέσμευση της Ιαπωνίας στην ειρήνη» καταλήγει η ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από