Μια νέα συσκευή που μοιάζει με στιλό και η οποία αντί για μελάνη χρησιμοποιεί βλαστικά κύτταρα, θα μπορεί στο μέλλον να επιδιορθώνει τα οστά των ανθρώπων που έχουν υποστεί βλάβη από κάποιο ατύχημα. Η συσκευή, που αποκαλείται βιοστιλό, αναπτύχθηκε από αυστραλούς επιστήμονες. Θα αρκεί μια απλή επαφή της μύτης του στιλό πάνω στην επιφάνεια του οστού που έχει υποστεί βλάβη και με τη βοήθεια των βλαστικών κυττάρων και άλλων αυξητικών παραγόντων που θα εκλύονται σε αυτήν, θα αρχίζει η διαδικασία της ανάπλασης του.
Ουσιαστικά, θα πρόκειται για μια διαδικασία που περισσότερο απαιτεί «ζωγραφικές» παρά χειρουργικές ικανότητες. Η φιλοσοφία που χαρακτηρίζει τη λειτουργία του βιοστιλό είναι όμοια με εκείνη των τρισδιάστατων εκτυπωτών. Τη συσκευή έφτιαξαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Wollongong και του νοσοκομείου St Vincent στη Μελβούρνη.
Δοκιμάζουν τώρα την αποτελεσματικότητά της και ευελπιστούν ότι μέσα σε μια πενταετία θα αρχίσουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Αν τα αποτελέσματα είναι τα αναμενόμενα, οι κατασκευαστές του βιοστιλό θεωρούν ότι το δημιούργημά τους θα μπορεί να χρησιμοποιείται για την αποκατάσταση ή την αναγέννηση τμημάτων του δέρματος και των μυών.
«Το πεδίο της ιατρικής που αφορά την αναγέννηση των οστών αναμένεται στο άμεσο μέλλον να γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη», λέει ο Γκόρντον Γουάλας που είναι διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ευφυών Πολυμερικών Υλικών του αυστραλιανού πανεπιστημίου.
«Καθώς θα βελτιώνουμε στο μέλλον το βιοστιλό και θα του προσθέτουμε και άλλες ικανότητες, τότε θα προκύψουν και άλλες ανάγκες που θα κληθεί να καλύψει».
Το συγκριτικό πλεονέκτημα της συσκευής είναι ότι επιτρέπει στους γιατρούς να παρακάμψουν τη χρήση εμφυτευμάτων που σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι συμβατοί στη λειτουργία τους με τους ανθρώπινους ιστούς. Ο συνδυασμός βλαστικών κυττάρων και άλλων ουσιών που θα απελευθερώνει το βιοστιλό θα επιτρέπει στους χειρουργούς να δημιουργούν πάνω στο οστό του ασθενούς το τμήμα εκείνο που έχει υποστεί σοβαρή ζημιά και έτσι το οστό να αποκτά την αρχική του μορφή.
Το κυτταρικό υλικό που απελευθερώνει το βιοστιλό περιβάλλεται από ένα βιοπολυμερικό υλικό που στη συγκεκριμένη περίπτωση αποτελεί απόσταγμα από φύκια. Το μείγμα αυτό περιβάλλεται με τη σειρά του από γέλη και διοχετεύεται στην επιφάνεια του οστού.
Στη συνέχεια, επειδή το μείγμα ή αλλιώς βιομελάνι είναι σε ρευστή κατάσταση, οι γιατροί το στερεοποιούν με υπεριώδη ακτινοβολία, προσδίδοντάς του το επιθυμητό σχήμα. Το μείγμα εναποτίθεται, όπως και στην περίπτωση των τρισδιάστατων εκτυπωτών, σε λεπτές επάλληλες στρώσεις.
Επειδή όμως πρόκειται για βιολογικό υλικό, το μείγμα από τα βλαστικά κύτταρα αναπτύσσεται και πολλαπλασιάζεται δημιουργώντας ιστούς, μυς και οστική μάζα.

Η νέα θεραπεία θα είναι ιδανική για την αποκατάσταση οστών και χόνδρων που έχουν υποστεί ζημιά, όπως συμβαίνει στα θύματα τροχαίων ατυχημάτων.
Π. Τσουνγκ, διευθυντής Ορθοπεδικής του Νοσοκομείου St Vincent

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από