Αντιμέτωπος με το κακούργημα της απόπειρας εκβίασης κατ΄επάγγελμα και κατά συνήθεια, αλλά και με το πλημμέλημα της παθητικής δωροδοκίας, είναι ο διοικητής του Νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού Χάρης Τομπούλογλου, 54 χρόνων, ο οποίος συνελήφθη το μεσημέρι της Τρίτης και στην κατοχή του βρέθηκαν προσημειωμένα χαρτονομίσματα 25.000 ευρώ.

Μετά την προθεσμία που ζήτησε και πήρε για να απολογηθεί,παραμένει κρατούμενος και θα οδηγηθεί την Παρασκευή σε ανακριτή κατά της Διαφθοράς.

Ποινική δίωξη με τις ίδιες κατηγορίες ασκήθηκε και στον 40χρονο συγκατηγορούμενό του, που οδηγήθηκε και εκείνος την Τετάρτη στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων.

Κατά την προσαγωγή του στα δικαστήρια, φορώντας χειροπέδες,ο διοικητής του Νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού,απέδωσε τη σύλληψή του σε σκευωρία.

«Πιστεύω στον Θεό και τη δικαιοσύνη, η αλήθεια θα λάμψει», είπε λίγο πριν οδηγηθεί στο εισαγγελικό γραφείο ισχυριζόμενος ότι πρόκειται για μια στημένη υπόθεση.

«Πρόκειται περί σκευωρίας. Τα χρήματα που πήρα προορίζονταν για δωρεά στο νοσοκομείο. Οι υποχρεώσεις της συγκεκριμένης εταιρίας ήταν πλημμελείς και γι΄αυτό φοβόταν μήπως κηρυχθεί έκπτωτη».

Αμέσως μετά τη σύλληψή του, στο κέντρο της Αθήνας, ο Τομπούλογλου διεγράφη από τη Νέα Δημοκρατία της οποίας ήταν στέλεχος από τα νεανικά του χρόνια στην ΟΝΝΕΔ, ενώ ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης ζήτησε την άμεση παύση του από το νοσοκομείο.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ο Χάρης Τομπούλογλου απαιτούσε εκβιαστικά από ιδιώτη χρηματικό ποσό προκειμένου να ανανεώσει τη σύμβαση της εταιρείας που εκπροσωπεί με το Νοσοκομείο.

Οι Αρχές τον παρακολουθούσαν επί μία εβδομάδα, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε δοθεί προσωπική εντολή του υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια, όπου κατέφυγε ο δικηγόρος της εκβιαζόμενης διαφημιστικής εταιρίας.

Αστυνομικές πηγές σημείωναν ότι πρόκειται για «δεμένη» υπόθεση, καθώς υπάρχει οπτικοακουστικό υλικό που έχει καταγράψει όλες τις επίμαχες επικοινωνίες του Τομπούλογλου.

Το χρονικό

Της σύλληψης Τομπούλογλου προηγήθηκε -σύμφωνα με την Αστυνομία- καταγγελία επιχειρηματία, προέδρου διαφημιστικής εταιρείας, σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος του νοσοκομείου απαιτούσε εκβιαστικά χρήματα για να μην κηρύξει έκπτωτη τη συγκεκριμένη εταιρεία από το πρόγραμμα «Αποτύπωση, πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας, δράσεις για την άσκηση και την υγιεινή διατροφή», συνολικού ύψους 190.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα είχε ανατεθεί στην εταιρεία από το νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», μετά τη διενέργεια σχετικού διαγωνισμού.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας και σε συνδυασμό με την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, προέκυψε ότι πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλες συναντήσεις – επικοινωνίες μεταξύ των εμπλεκομένων την τελευταία εβδομάδα.

Στις προπαρασκευαστικές αυτές συναντήσεις και διαπραγματεύσεις συμμετείχαν τρίτο άτομο (ενδιάμεσος) που λειτουργούσε ως εκπρόσωπος του προέδρου της διαφημιστικής εταιρείας και ο πρόεδρος του νοσοκομείου. Τελικά συμφωνήθηκε να καταβληθεί το χρηματικό πόσο των 25.000 ευρώ.

Στις 2 μετά το μεσημέρι της Τρίτης, σε προκαθορισμένη συνάντηση στην Αθήνα, παραδόθηκε στον πρόεδρο του ΝοσοκομείουΠαίδων Αγλαΐα Κυριακού, από το άτομο που λειτουργούσε ως ενδιάμεσος, το ποσό των 25.000 ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα.

Ακολούθως, ο Τομπούλογλου παρέδωσε τα χρήματα στον 40χρονο συνεργό του, ενώ στη συνέχεια συνελήφθησαν και οι δύο από τους αστυνομικούς που επιτηρούσαν την ευρύτερη περιοχή.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του 40χρονου βρέθηκε και κατασχέθηκε μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης.

Η διαγραφή

Μετά τη γνωστοποίηση της σύλληψης, ανακοινώθηκε ότι ο Χάρης Τομπούλογλου διαγράφηκε από τη Νέα Δημοκρατία,

Από το Γραφείο Τύπου του κόμματος εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Με απόφαση που πήρε η Κεντρική Επιτροπή Δεοντολογίας της Νέας Δημοκρατίας, διαγράφεται από τα μητρώα μελών του Κόμματος για αντιδεοντολογική συμπεριφορά, ο κ. Χάρης Τομπούλογλου, σύμφωνα με όσα προβλέπει το Καταστατικό του Κόμματος».

Γεωργιάδης: «Συγχαρητήρια στην ΕΛ.ΑΣ. για τη σύλληψη»

Ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Συγχαίρουμε την Ελληνική Αστυνομία για τη σημερινή, επ’ αυτοφώρω σύλληψη του Διοικητή του νοσοκομείου Αγλαΐα Κυριακού, Χάρη Τομπούλογλου. Καλούμε το Ιδρυμα Αγλαΐα Κυριακού, το οποίο και τον έχει διορίσει, να τον παύσει άμεσα από Διοικητή και να ζητήσει την παραίτησή του από τη θέση του ισοβίου μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και να προχωρήσει στην ταχεία αντικατάστασή του. Το υπουργείο Υγείας πρωτοστατεί της προσπάθειας για τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς».

Ο υπουργός ζήτησε την παραδειγματική τιμωρία του διοικητή του νοσοκομείου Παίδων, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος δεν είχαν καμία σχέση με τον διορισμό του.

Ο Αδωνις Γεωργιάδης έκανε λόγο για λυπηρό περιστατικό και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε την παραμικρή ανοχή σε φαινόμενα διαφθοράς και ζητούμε η τιμωρία του να είναι παραδειγματική».

«Η ιδέα ότι κάποιοι μπορούν να τη γλιτώσουν επειδή «είναι δικά μας παιδιά» έχει τελειώσει στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι «το ίδιο το ίδρυμα επέλεξε τον κ. Τομπούλογλου για πρόεδρο του ΔΣ και διοικητή».

«Δεν είχα καμία ανάμειξη ούτε εγώ ούτε ο προκάτοχός μου […] ο διορισμός δεν έχει καμία σχέση με την κυβέρνηση», κατέληξε.

Ο Παπαδημούλης για τον Τομπούλογλου

Τη σύλληψη του προέδρου του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» σχολίασε στο Twitter ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης:

«Θετική η σύλληψη και η διαγραφή του Νεοδημοκράτη Τομπούλογλου για χρηματισμό.Ο κομματισμός και η αναξιοκρατία, τροφοδοτούν την διαφθορά στο κράτος», έγραψε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε:

«Αυτοί που διόρισαν τον Τομπούλογλου,αναξιοκρατικά και με κομματικά κριτήρια, Πρόεδρο σε ΔΣ μεγάλου Νοσοκομείου, θα αναλάβουν τις ευθύνες τους;».

Ποιος είναι

Ο Χάρης Τομπούλογλου υπήρξε πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας. Ηταν υποψήφιος στις εκλογές του 1996 και του 2004 στη Β΄ εκλογική περιφέρεια Αθηνών.

Στις δημοτικές εκλογές του 1986, του 1990 και του 1998, εξελέγη πρώτος Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Χαλκηδόνας. Στις δημοτικές εκλογές του 1994 ήταν υποψήφιος Δήμαρχος στη Νέα Χαλκηδόνα.

Από το 1989 έως το 1993 διετέλεσε Αντιπρόεδρος στο Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, ενώ την περίοδο 2005-2008 επανήλθε στο ίδιο νοσοκομείο ως μέλος του Δ.Σ. Τον Σεπτέμβριο του 2012 εξελέγη εκ νέου πρόεδρος του Νοσοκομείου.