Κρας τεστ για τις αντοχές του ΠαΣοΚ και της δημοκρατικής παράταξης θα είναι οι επόμενες εθνικές εκλογές σύμφωνα με όσα είπε ο Βαγγέλης Βενιζέλος κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Επί της ουσίας τοποθέτησε αρκετά ψηλά τον εκλογικό πήχη και υπονόησε ότι το ΠαΣοΚ θα πρέπει να αναδειχθεί τρίτο κόμμα λέγοντας ότι «στόχος είναι να υπάρχεις και να είσαι φορέας διερευνητικής εντολής και να σπάσεις τον μικρό τεχνητό διπολισμό». Συγχρόνως όμως ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε ανεξάντλητα τα αποθέματα και των δικών του αντοχών αφήνοντας να γίνει σαφές ότι προτίθεται να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος και να οδηγήσει την παράταξη στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση όποτε αυτή καθοριστεί.

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής δεν είχε τις εντάσεις που ενδεχομένως αρκετοί ανέμεναν. Η πλειονότητα των στελεχών επικέντρωσε τις παρεμβάσεις της στα θέματα συνεργασιών και Κεντροαριστεράς, παρ’ όλα αυτά οι 11 δεν έδειξαν να πείθονται ότι η ακολουθούμενη «συνταγή» θα αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα για το ΠαΣοΚ. Κάτι που φάνηκε τόσο από τις παρεμβάσεις τους όσο και από τις δηλώσεις του κατά την εξέλιξη της συνεδρίασης πως δεν επρόκειτο να ψηφίσουν την εισήγηση του προέδρου.

Η Χαριλάου Τρικούπη πάλι, μονολότι την τελευταία εβδομάδα διέρρεε ότι επρόκειτο να διεξαχθούν ψηφοφορίες επί των προτάσεων που εμπεριείχε η εισήγηση του προέδρου απέφυγε τη διαδικασία των ψηφοφοριών, ενώ στο τέλος δεν ακολουθήθηκε ούτε η διαδικασία της τυπικής έγκρισης διά ανατάσεως των χειρών και ο προεδρεύων Γιάννης Δριβελέγκας έκλεισε λέγοντας: «Από την πλειονότητα των τοποθετήσεων των μελών της ΚΕ συνάγεται το συμπέρασμα ότι εγκρίνεται».

Ο κ. Βενιζέλος στη δευτερολογία του επέμεινε στην αναγκαιότητα της Κεντροαριστεράς και ανασύστασης της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, θέλησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες όσων έχουν επιφυλάξεις για τον τρόπο με τον οποίο θα καταρτιστεί η ευρωλίστα και δήλωσε ότι στη Συνδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί ο τρόπος ανάδειξης του ευρωψηφοδελτίου «θα είναι υποδειγματικός, διαφανής, αποτελεσματικός». Πρόσθεσε ότι «πρέπει να κάνουμε την τομή τώρα και είμαι υποχρεωμένος να εγγυηθώ πως θα αλλάξει η παλαιοκομματική πρακτική των προηγούμενων χρόνων».

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ θέλησε να εξαλείψει και τις ανησυχίες αρκετών μελών σε σχέση με τον ρόλο που θα έχει το κόμμα τους στην Ελιά ή όσους πιστεύουν ότι το κόμμα θα διαλυθεί και εξ αυτού του λόγου υπενθύμισε ότι μοναδικός εκπρόσωπος του ΕΣΚ στην Ελλάδα είναι το ΠαΣοΚ, επομένως όπως υπονόησε θα έχει και τον πρώτο λόγο στο πώς θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για τις ευρωεκλογές.

Με την ομιλία του δεν άφησε αναπάντητα και όσα ακούστηκαν τον τελευταίο καιρό περί προσωπικής του αμφισβήτησης, κάτι που έπραξε και την προηγούμενη ημέρα στο Πολιτικό Συμβούλιο λέγοντας πως «ξέρω τι γίνεται, αμφισβητούμαι ακόμη και από τμήμα των 58». «Εχω ανεξάντλητα αποθέματα, ψυχικής και πολιτικής αντοχής, γιατί το κίνητρό μου είναι αποκλειστικά και βαθιά ιστορικό. Οποιος δεν καταλαβαίνει το επίπεδο θεσμικής, εθνικής, παραταξιακής ευθύνης στο οποίο κινούμαι μαζί σας, μπορεί να ανοηταίνει, ή να ασχημονεί αλλά δεν με αγγίζει».

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΔΕΞΙΑ. Σε ό,τι αφορά τη συλλογικότητα, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε αρκετές φορές ότι εφαρμόζει αποφάσεις του Συνεδρίου ή τη στρατηγική που έχει εγκρίνει το Πολιτικό Συμβούλιο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα και άφησε αιχμές για όσους προδικάζουν ότι το ΠαΣοΚ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τη Δεξιά. Μάλιστα, αργότερα κάποιοι σχολίαζαν ότι ουσιαστικά απάντησε στον Κώστα Σκανδαλίδη ο οποίος για ακόμη μια φορά είπε ότι πρέπει να τεθεί χρονικό πλαίσιο στη συνεργασία με τη ΝΔ και τη Δεξιά. «Ακούω και μια θεωρία δήθεν συνωμοτική, ότι το ΠαΣοΚ έκανε την επιλογή ή είναι καταδικασμένο στη μόνιμη συνεργασία με τη Δεξιά. Αυτό πώς προέκυψε; Από πότε; Και σε ποιον απευθύνονται όσοι μουρμουρίζουν με μεγαλύτερο θάρρος αυτήν την αντίληψη;», διερωτήθηκε.

Συγχρόνως υπαινίχθηκε ότι οι δημόσιες διαφοροποιήσεις προκαλούν μεγάλη βλάβη στο ΠαΣοΚ σχολιάζοντας πως «η εικόνα ενός ΠαΣοΚ που αγωνίζεται, προτείνει, πετυχαίνει, θρυμματίζεται επικοινωνιακά με ασύμμετρο τρόπο».

Ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε και οργανωτικό by pass στο ΠαΣοΚ με τη συγκρότηση επιτροπών ευρωεκλογών, νομαρχιακών επιτροπών κοινής δράσης, όπως επίσης και επιτροπή συντονισμού δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.

Ακόμη και νέο κόμμα…

«Δεν μας χωρίζουν από τον Δραγασάκη και τον Κουβέλη περισσότερα απ’ όσα με τον Βορίδη και τον Αδωνη. Αν το ΠαΣοΚ αλλάξει όνομα και σύμβολα πρέπει να ρωτήσει τη βάση του. Θα μπορούσαμε να κάνουμε ακόμη και νέο κόμμα μετά τις ευρωεκλογές», δήλωσε ο Κώστας Σκανδαλίδης. Η Εύη Χριστοφιλοπούλου, εξάλλου, τόνισε: «Να τα αλλάξουμε όλα. Χωρίς προεδροκεντρικές και προσωποκεντρικές διαθέσεις»