Η πρώτη εμφάνιση της Ανγκελα Μέρκελ στις Βρυξέλλες μετά τον σχηματισμό του μεγάλου συνασπισμού στο Βερολίνο ήταν μια μάλλον δυσάρεστη εμπειρία για την ίδια. Σύμφωνα με πληροφορίες που ήρθαν στην κατοχή της «Μοντ», η πλειονότητα των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξέφρασε τη διαφωνία της με το σχέδιο που προωθεί η γερμανίδα καγκελάριος, δηλαδή την υποχρεωτική υπογραφή συμβολαίων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κάθε κράτος-μέλος, με τα οποία θα τίθεται το πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να υιοθετηθούν με αντάλλαγμα οικονομικά κίνητρα.

«Πρέπει να ασκήσουμε περισσότερη πίεση ώστε να υπάρξει δέσμευση για τις δομικές μεταρρυθμίσεις. Ξέρω, όμως, ότι αυτό είναι δύσκολο», φέρεται να δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ στη Σύνοδο Κορυφής. Στο μεταξύ, ακόμη και οι παραδοσιακοί σύμμαχοι της Γερμανίας πήραν τις αποστάσεις τους από την πρόταση της Ανγκελα Μέρκελ. «Οποιοσδήποτε δεσμευτικός κανόνας πρέπει να έχει την έγκριση των Κοινοβουλίων», υπογράμμισε ο Αυστριακός Βέρνερ Φάιμαν αναδεικνύοντας το ζήτημα της «εθνικής κυριαρχίας» των κρατών. «Δεν πρόκειται για παραχώρηση της κυριαρχίας», θα απαντούσε αργότερα η γερμανίδα καγκελάριος. «Τα συμβόλαια είναι προϊόν διαπραγμάτευσης», θα προσέθετε επικαλούμενη το γεγονός ότι και οι γερμανικές εφημερίδες χαρακτηρίζουν εντολή τις οδηγίες που ετοιμάζουν οι Βρυξέλλες.

Ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε πεπεισμένος ότι «αυτά τα συμβόλαια δεν θα βοηθήσουν». Παράλληλα εμφανίστηκε δύσπιστος απέναντι στα υποτιθέμενα οικονομικά κίνητρα που ενθαρρύνουν τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια. «Στην Ολλανδία πολλές μεταρρυθμίσεις έγιναν χωρίς αλληλεγγύη και τώρα πρέπει να πληρώσουμε γι’ αυτούς που δεν προχώρησαν σε μεταρρυθμίσεις», τόνισε ο φιλελεύθερος ηγέτης κάνοντας λόγο για «κόκκινες γραμμές» στο θέμα των ενδεχόμενων οικονομικών κινήτρων. «Δεν είναι θέμα χρημάτων. Πρόκειται για τη νομιμοποίηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», υποστήριξε από την πλευρά του ο Φινλανδός Γιούρι Κατάινεν. «Τα σχέδια διάσωσης ενίσχυσαν τον λαϊκισμό. Είναι καρκίνος», πρόσθεσε.

Την εκπροσώπηση των χωρών του Νότου αναλαμβάνει ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι. «Πολλοί από εμάς έχουν κάνει μεταρρυθμίσεις», δηλώνει. Τα συμβόλαια πρέπει να είναι «εθελοντικά», επιμένει. «Εάν δεν κάνετε μεταρρυθμίσεις, θα χάσετε την εθνική σας κυριαρχία», παρεμβαίνει ο Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κι ένας από τους λίγους, μαζί με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, που υποστήριξαν την καγκελάριο. «Χωρίς την απαραίτητη συνοχή, αργά ή γρήγορα το κοινό νόμισμα θα εκραγεί», αντιτείνει η Ανγκελα Μέρκελ απέναντι στην επιμονή του Μαριάνο Ραχόι να μην είναι υποχρεωτική η υπογραφή των συμβολαίων. «Εάν η Ισπανία δεν αποδέχεται αυτό το κείμενο, ας το αφήσουμε. Θα το ξαναβρούμε μπροστά μας σε δέκα χρόνια», προσθέτει. Στον πρωθυπουργό της Μάλτας που διατυπώνει σοβαρές επιφυλάξεις απαντά: «Εάν όλος ο κόσμος συμπεριφέρεται όπως στα κομμουνιστικά καθεστώτα, τότε είμαστε χαμένοι».

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προτιμά τους χαμηλούς τόνους. Αποφεύγει να μιλήσει για «οικονομική δυναμικότητα» που η Γαλλία προτείνει να τεθεί σε διαπραγμάτευση με αντάλλαγμα αυτά τα συμβόλαια. «Υπάρχουν αυτοί που δεν θέλουν περισσότερη πειθαρχία και πιστεύουν ότι αυτό πρέπει να είναι υποχρεωτικό. Και άλλοι που δεν θέλουν να πληρώσουν», ανακεφαλαιώνει ο γάλλος πρόεδρος. «Ας συμφωνήσουμε επί της αρχής και αποφασίζουμε για τις λεπτομέρειες μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου», προτείνει. Στην ίδια γραμμή κινείται και ο βέλγος πρωθυπουργός Ελιό ντι Ρούπο. «Οι ευρωεκλογές πλησιάζουν, δεν θα εμφανίσουμε την Ευρώπη σαν ένα μεγάλο μπαστούνι», σημειώνει.

«Κίνδυνος να εκραγεί» το ευρώ

Η καγκελάριος ζητά υποχρεωτική υπογραφή συμφωνιών των κρατών – μελών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι οποίες θα καθορίζουν το πλαίσιο μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να υιοθετηθούν με αντάλλαγμα οικονομικά κίνητρα. «Κανείς δεν θα βοηθήσει την Ευρώπη αν χρειαστεί, είπε η Ανγκελα Μέρκελ. «Χωρίς την απαραίτητη συνοχή, αργά ή γρήγορα το κοινό νόμισμα θα εκραγεί» είπε.

«Θα έπρεπε να εγκαταλείψουμε την ευρωζώνη εαν έβγαινε η Ελλάδα από αυτήν»

Απέναντι στη σθεναρή αντίσταση που βρήκε η Ανγκελα Μέρκελ από τους ευρωπάιους εταίρους έχασε την υπομονή της. «Μεγάλωσα σε ένα κράτος που είχε την τύχη να βρεθεί δίπλα στη Δυτική Γερμανία για να τη βοηθήσει. Αλλά κανένας δεν θα κάνει το ίδιο για την Ευρώπη» δηλώνει πριν αναφερθεί στη χειρότερη στιγμή της ευρωπαϊκής κρίσης. «Συζητούσαμε τότε εάν η Ελλάδα θα έπρεπε να βγει από την ευρωζώνη. Νομίζω ότι εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα εγκαταλείπαμε όλοι την ευρωζώνη στη συνέχεια». Η γερμανίδα καγκελάριος αποκάλυψε ότι διάβασε το βιβλίο «Οι υπνοβάτες» του Κρίστοφερ Κλαρκ, το οποίο αναφέρεται στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο: «Απέτυχαν όλοι και αυτό οδήγησε στον πόλεμο» σχολίασε πριν αλλάξει πλεύση: «Η ζωή δεν είναι δίκαιη: εάν έχετε φάει πολύ και έχετε παχύνει πολύ, αλλά οι άλλοι είναι αδύνατοι, θα σας βοηθήσω να πληρώσετε τον γιατρό. Δεν υπάρχει κάποια εντολή να βοηθάς αυτούς που δεν μπορούν να βοηθήσουν τον εαυτό τους». Για την καγκελάριο είναι καλύτερα να ξοδευτούν τώρα τρία δισ. ευρώ για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις παρά να χρειαστεί μια σωτηρία δέκα δισ. σε μερικά χρόνια.