«Πράσινο φως» άναψε το υπουργείο Περιβάλλοντος για την κατασκευή και λειτουργία μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) και χώρου υγειονομικής ταφής αποβλήτων/ υπολειμμάτων (ΧΥΤΑ/Υ) που θα εξυπηρετεί τους νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων, με την υπογραφή της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) από τον υπουργό Γιάννη Μανιάτη.

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο, το έργο θα κατασκευαστεί στη θέση «Ημερόκλιμα- Παλαιοσαμαρίνας» που ανήκει στα διοικητικά όρια της δημοτικής ενότητας Παλαιοκάστρου του δήμου Τρικκαίων, σε οικόπεδο συνολικής έκτασης περίπου 576 στρεμμάτων.

Όσον αφορά στο ΧΥΤΑ/Υ, έχει κατασκευαστεί και λειτουργεί ήδη η Α' Φάση, όπου καταλήγουν τα σύμμεικτα αστικά στερεά απόβλητα (ΑΣΑ) της δυτικής Θεσσαλίας, καθώς και το υπόλειμμα που προκύπτει από το κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών (ΚΔΑΥ) της συγκεκριμένης περιοχής.

Με την έναρξη λειτουργίας της ΜΕΑ, ο εν λειτουργία ΧΥΤΑ μετατρέπεται σε ΧΥΤΥ και θα δέχεται μόνο τα υπολείμματα από τη λειτουργία της ΜΕΑ, καθώς και το υπόλειμμα του ΚΔΑΥ Δυτικής Θεσσαλίας.

Συνοπτικά, οι επιμέρους εγκαταστάσεις της μονάδας θα αποτελούνται από μονάδα επεξεργασίας μη επικίνδυνων στερεών αποβλήτων, τον υφιστάμενο χώρο υγειονομικής ταφής αποβλήτων/υπολειμμάτων, εγκατάσταση επεξεργασίας στραγγισμάτων -επέκταση και αναβάθμιση της υφιστάμενης μονάδας- καθώς επίσης και μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από καύση βιοαερίου δυναμικότητας 950KW.

Όπως σημειώνεται, η δημιουργία της παραπάνω εγκατάστασης διαχείρισης στερεών αποβλήτων θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων που τίθενται από το εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων και εξειδικεύονται στο περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων της περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από