Προνοιακά επιδόματα εξακολουθούσαν να καταβάλλονται σε ανθρώπους που είχαν αποβιώσει, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των διασταυρώσεων στις οποίες προχώρησε το υπουργείο Εργασίας.

Συγκεκριμένα, μέσω διασταυρώσεων των αποτελεσμάτων του συστήματος «ΗΛΙΟΣ» με τα στοιχεία του «ΑΡΙΑΔΝΗ» και τους ΑΜΚΑ προέκυψε η καταβολή επιδομάτων σε 768 θανόντες.

Ήδη, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, τα σχετικά στοιχεία έχουν αποσταλεί στις αρμόδιες υπηρεσίες για έλεγχο και άμεση αναστολή των καταβολών. Επίσης, από τον έλεγχο των στοιχείων των δικαιούχων προέκυψε για 10.500 επιδόματα εσφαλμένη καταχώρηση στοιχείων ταυτοποίησης και ΑΜΚΑ. Για τις περιπτώσεις αυτές, επίσης, θα γίνει αναστολή των καταβολών μέχρι να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι και διορθώσεις με τους σωστούς αριθμούς ΑΜΚΑ.

Στο σύστημα «ΗΛΙΟΣ» τα αποτελέσματα του οποίου για τον μήνα Δεκέμβριο, δημοσιοποιήθηκαν σήμερα από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, έχει ενσωματωθεί παρακολούθηση των 172.571 επιδομάτων που χορηγούνται σε 164.106 δικαιούχους από τους δήμους υπό την εποπτεία του υπουργείου Εργασίας. Το συνολικό ποσό που καταβάλλεται μηνιαία σε προνοιακά επιδόματα ανέρχεται σε 55.232.691 ευρώ.

«Φωτίζουμε άλλη μία αθέατη πλευρά του κοινωνικού κράτους, αυτή των προνοιακών επιδομάτων, ενσωματώνοντας στο σύστημα μέσω της ΗΔΙΚΑ το πληροφοριακό σύστημα των προνοιακών επιδομάτων με το σύστημα «ΑΡΙΑΔΝΗ» και εκτελούνται μηνιαίες ροές διασταύρωσης με στόχο την έγκαιρη αναστολή της καταβολής προνοιακών επιδομάτων σε θανόντες, όπως ήδη γίνεται στις συντάξεις» ανέφερε κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων ο υπουργός Εργασίας.
Ο κ. Βρούτσης τόνισε επίσης ότι φέτος για πρώτη φορά οι συντάξεις του Ιανουαρίου 2014 θα καταβληθούν νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 20 και 23 Δεκεμβρίου 2013 και μάλιστα με πιστώσεις του 2013.

«Αυτή η απόφασή μας, πέρα από την προφανή χρησιμότητα για τους συνταξιούχους της χώρας αυτές τις γιορτινές μέρες, υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι δεν υφίσταται κανένα απολύτως πρόβλημα στην ομαλή χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Ενιαίου Συστήματος Πληρωμών και ελέγχων «ΗΛΙΟΣ», ο αριθμός των συνταξιούχων ανέρχεται σε 2.666.683 άτομα, και ο συνολικός αριθμός των καταβαλλόμενων συντάξεων ανέρχεται σε 4.431.939 εκ των οποίων οι 10.127 καταβάλλονται σε υπηκόους άλλων χωρών.

Η συνολική δαπάνη για συντάξεις τον μήνα Δεκέμβριο ανέρχεται σε 2.298.147.449,59 ευρώ και το μέσο μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις ανέρχεται στα 932,80 ευρώ.

«Στη συμπλήρωση επτά μηνών επιτυχημένης λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος «ΗΛΙΟΣ» από την Η.ΔΙ.Κ.Α αναφέρθηκε από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΗΔΙΚΑ) Χρήστος Χάλαρης, που τόνισε, ότι το έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό της ΗΔΙΚΑ συνιστά τον κύριο τεχνολογικό βραχίωνα του Υπουργείου Εργασίας για την υποστήριξη των πολιτικών παρακολούθησης των παροχών και την καταπολέμηση τη παραβατικότητας».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από