Περισσότεροι από 50.000 είναι οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων οι οποίοι έχουν καταθέσει τις τελευταίες 50 ημέρες τις πινακίδες των οχημάτων τους προκειμένου να αποφύγουν την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας για το 2014.

Πέρυσι οι καταθέσεις πινακίδων στις εφορίες ξεπέρασαν τις 100.000 ενώ την τριετία 2009-2011, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, 491.875 φορολογούμενοι προτίμησαν να αποχωριστούν τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους παρά να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας.

Εφέτος η κατάθεση πινακίδων δεν οδηγεί και σε απαλλαγή από τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης όσων έχουν στην κατοχή τους ΙΧ άνω των 1.929 κυβικών, καθώς ο φόρος που θα πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος Ιανουαρίου αφορά το 2013. Η μαζική κατάθεση πινακίδων τα τελευταία χρόνια προβληματίζει την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, καθώς συνεπάγεται απώλεια σημαντικών εσόδων από τα τέλη κυκλοφορίας. Για τον λόγο αυτόν υπάρχουν σκέψεις το 2014 να δοθεί η δυνατότητα ανάκτησης των πινακίδων με πληρωμή των τελών ανάλογα με τη χρονική διάρκεια που θα χρησιμοποιείται. Αν, για παράδειγμα, ιδιοκτήτης ΙΧ έχει καταθέσει τις πινακίδες και θέλει να τις πάρει πίσω από τον Ιούλιο θα μπορεί να πληρώσει το μισό των τελών κυκλοφορίας.

Να σημειωθεί ότι η νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα σε όσους έχουν καταθέσει πινακίδες να τα μετακινούν έως και 2 ημέρες τον μήνα, με ημερήσιο κόστος 1,9 ευρώ. Η προσωρινή άδεια χορηγείται αποκλειστικά και μόνο από τον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ αφού καταβληθούν τέλη κυκλοφορίας 1,90 ευρώ για κάθε ημέρα, ανεξάρτητα από το είδος του αυτοκινήτου ή της μοτοσικλέτας.

Ετσι, αν κάποιος αποφασίσει να κινεί για 2 ημέρες κάθε μήνα το αυτοκίνητό του θα του στοιχίσει 45,6 ευρώ, αποφεύγοντας τέλη κυκλοφορίας και φόρο πολυτελούς διαβίωσης στην περίπτωση οχημάτων μεγάλου κυβισμού.