Δεν έχουν την ίδια γεύση όλες οι επιδρομές της Αστυνομίας εναντίον της Μαφίας. Η σύλληψη, λόγου χάριν, πολλών στενών συνεργατών του Ματέο Μασίνα τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής χαροποίησε τους πάντες και τους γέμισε ελπίδες –ίσως ο επόμενος που θα συλληφθεί να είναι ο αρχιμαφιόζος του Τράπανι (στη Σικελία), ο οποίος καταζητείται την τελευταία 20ετία. Στον αντίποδα, οι συλλήψεις των Ρόζι Κανάλε και Καρολίνα Τζιρασόλε, την περασμένη εβδομάδα, άφησαν μια γεύση μάλλον πικρή. Αμφότερες είχαν αφιερωθεί στον αγώνα ενάντια στην Ντράνγκετα, την πιο ισχυρή εγκληματική οργάνωση της Ιταλίας. Συνελήφθησαν κατόπιν παραγγελίας του εισαγγελέα της περιοχής της Καλαβρίας.

Η Ρόζι Κανάλε, με τα μακριά μαλλιά και το μυστηριώδες βλέμμα, κατάγεται από την Καλαβρία. Είναι ηθοποιός του θεάτρου και της τηλεόρασης. Επειτα από ένα μεγάλο φονικό στη Γερμανία, το 2007, το οποίο αποδόθηκε σε βεντέτα ανάμεσα σε δύο φαμίλιες της μικρής κοινότητας Σαν Λούκα στο Ασπρομόντε της Καλαβρίας, η Κανάλε ηγήθηκε του τοπικού συλλόγου γυναικών. Ολοι τότε θαύμασαν το θάρρος της, ενώ τα κονδύλια έρρεαν από όλες τις πλευρές προκειμένου να στηριχθεί η πρωτοβουλία της για την κατασκευή (το 2009) ενός παιδότοπου.

ΝΤΟΛΤΣΕ ΒΙΤΑ. Η ωραία ιστορία όμως σταματάει εδώ. Ο παιδότοπος ουδέποτε λειτούργησε, ενώ τα χρήματα που δόθηκαν από το υπουργείο Νεότητας και το Ιδρυμα Enel Cuore (περίπου 160.000 ευρώ) «επενδύθηκαν» στην αγορά επώνυμων ρούχων και παπουτσιών για την ίδια, τον σύντροφό της και την κόρη της. Με αυτά τα χρήματα φέρεται επίσης να έκανε ένα ταξίδι αναψυχής σε χειμερινό προορισμό και να αγόρασε ένα Fiat 500 και ένα Smart.

Η Καρολίνα Τζιρασόλε υπήρξε μία ακόμη «χαϊδεμένη» των ιταλικών, αλλά και των διεθνών μέσων ενημέρωσης, τα οποία αναζητούν είδωλα και εμπνευσμένες ιστορίες. Δήμαρχος της Νήσου Κάπο Ριτσούτο, μιας μικρής πόλης της Καλαβρίας, έως πριν από λίγους μήνες, η Τζιρασόλε ενσάρκωσε τέλεια επί πέντε χρόνια την εξέγερση «μιας γυναίκας μόνης κόντρα σε όλες τις φαμίλιες». Υπηρέτησε μάλιστα τόσο καλά τον ρόλο της ώστε να συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια του κόμματος του Μάριο Μόντι στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, κατά τις οποίες ωστόσο δεν εκλέχθηκε. Και αυτό το πολύ ωραίο προφίλ όμως καταρρίφθηκε στις 3 Δεκεμβρίου, οπότε συνελήφθη από τους καραμπινιέρους. Μεταξύ άλλων αντιμετωπίζει κατηγορίες για συνεργασία με εγκληματίες της Μαφίας, διαφθορά στην εκλογική διαδικασία, τοκογλυφία, ευνοιοκρατία, παραβίαση του απορρήτου της διαδικασίας… Η πτώση αυτών των δύο συμβόλων ήταν ένα σοβαρό πλήγμα για τις ενώσεις που μάχονται το οργανωμένο έγκλημα. «Ο αγώνας κατά της Μαφίας δεν γίνεται με δηλώσεις», υπογράμμιζε στις 13 Δεκεμβρίου στη «Ρεπούμπλικα» ένας δήμαρχος της Καλαβρίας.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ. Αρκετά χρόνια πριν, το 1987, ο συγγραφέας Λεονάρντο Σάσα κατήγγελλε μέσα από τις σελίδες της «Κοριέρε ντέλα Σέρα» τους «επαγγελματίες αντιμαφιόζους». Στο πρόσωπό τους ο ιταλός συγγραφέας έβλεπε μια κατηγορία ανθρώπων που χτίζουν καριέρες πάνω σε μιντιακούς σκοπούς. Οι περιπτώσεις της Ρόζι Κανάλε και της Καρολίνα Τζιρασόλε, δυστυχώς, τον δικαιώνουν.