Λίγο πριν ξεπεράσει τις ΗΠΑ και γίνει πρώτη οικονομική δύναμη στον κόσμο, η Κίνα κατάφερε να φτάσει στη Σελήνη και να εισέλθει με αξιώσεις στη λέσχη των μόλις δυο χωρών που έχουν κατακτήσει τον μοναδικό φυσικό δορυφόρο της Γης. Πρόκειται για ένα επίτευγμα μεγάλης συμβολικής αξίας, δεδομένου ότι καθόλη τη διάρκεια του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα, ένα από τα κύρια ζητήματα αντιπαράθεσης μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ, των υπερδυνάμεων της εποχής, ήταν ο αγώνας για την κατάκτηση του Διαστήματος.

Πλέον η Κίνα είναι πλούσια και ισχυρή και γι’ αυτό διεκδικεί την πολιτική αναγνώριση του ρόλου της σε παγκόσμιο επίπεδο, γεγονός που δικαιολογεί το μακρόσυρτο χειροκρότημα με το οποίο οι κινέζοι αξιωματούχοι, το Σάββατο το βράδυ στις 21.12 τοπική ώρα, αντέδρασαν στην επιτυχημένη προσσελήνωση του διαστημικού οχήματος «Yutu» που τέθηκε σε τροχιά στις 2 Δεκεμβρίου από τον πύραυλο «Μεγάλη Πορεία». Το διαστημικό όχημα με το ιδιαίτερο όνομα «Κουνέλι από Νεφρίτη» προσεδαφίστηκε στον κρατήρα του Κόλπου της Ιριδας, το καλύτερο σημείο για να μπορέσει να κρατήσει επαφή με το κέντρο ελέγχου στην Κίνα κατά τη διάρκεια των τριών μηνών που πρόκειται να περάσει στην επιφάνεια της Σελήνης, εξερευνώντας αμμόλοφους και κρατήρες για τον εντοπισμό φυσικών στοιχείων χρήσιμων για τη βιομηχανία.

Πέρα από τα όποια στοιχεία καταφέρει να συλλέξει και να αποστείλει στη Γη το κινεζικό ρομποτικό όχημα, η επιχείρηση του Πεκίνου εγκαινιάζει μια νέα εποχή στην εξερεύνηση του Διαστήματος στην οποία η Κίνα πρόκειται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο. Το 2007 και το 2010 οι Κινέζοι είχαν θέσει με επιτυχία σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη δυο διαστημόπλοια με αποστολή τη συλλογή στοιχείων για την προετοιμασία μιας αποστολής πάνω στην επιφάνεια της Σελήνης, η οποία πραγματοποιήθηκε τελικά με επιτυχία το βράδυ του Σαββάτου. Η αποστολή του «Κουνελιού από Νεφρίτη» έγκειται, όπως ανέφεραν οι επικεφαλής του κινεζικού διαστημικού προγράμματος, στο να προετοιμάσει το έδαφος για την αποστολή ενός τέταρτου κινεζικού διαστημοπλοίου στη Σελήνη, το 2017, το οποίο θα φτάσει εκεί με στόχο να μεταφέρει στη Γη δείγματα από το έδαφος του κοντινότερου στον πλανήτη μας ουράνιου σώματος. Η συγκεκριμένη αποστολή πρόκειται να είναι η τελευταία πριν το Πεκίνο στείλει στο φεγγάρι, το 2025, τους πρώτους κινέζους αστροναύτες, εξήντα έξι χρόνια μετά την ιστορική αποστολή των Αρμστρονγκ και Ολντριν. Για τη συγκεκριμένη μελλοντική αποστολή έχει προγραμματιστεί και η συμμετοχή μιας αστροναύτισσας, η οποία αν τελικά φτάσει στη Σελήνη θα χαρίσει στην Κίνα την πρωτιά της αποστολής μιας γυναίκας στο φεγγάρι.

ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΟΝ ΑΡΗ. Ωστόσο το μυαλό των Κινέζων, όπως και των Ινδών, είναι ήδη στραμμένο προς τον Αρη, καθώς είναι πεπεισμένοι πως σ’ ένα μέλλον όχι πολύ μακρινό, οι απαραίτητες πρώτες ύλες για την ανάπτυξη της πολεμικής βιομηχανίας και της βιομηχανίας της τεχνολογίας θα προέρχονται από άλλους πλανήτες. Σε αντίθεση με την περίοδο της αμερικανοσοβιετικής εποποιίας του Διαστήματος κατά την οποία αστροναύτες και διαστημικά οχήματα των δυο χωρών εναλλάσσονταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα στην εξερεύνηση του Σύμπαντος, σήμερα οι Κινέζοι είναι μόνοι τους καθώς είναι οι μοναδικοί οι οποίοι επιθυμούν και μπορούν να δαπανήσουν τα απαραίτητα χρήματα για τον σχεδιασμό διαστημικών προγραμμάτων με μακροπρόθεσμους στόχους.

Η τέλεια προσσελήνωση του «Κουνελιού από Νεφρίτη» το Σάββατο το βράδυ, αποτελεί την απόδειξη της υπεροχής των Κινέζων στην εξερεύνηση του Διαστήματος έναντι των Αμερικανών, των Ρώσων και των Ευρωπαίων, τα διαστημικά προγράμματα των οποίων παραμένουν στάσιμα εξαιτίας της έλλειψης πόρων. Την ώρα που το πρώτο κινεζικό όχημα διένυε τα πρώτα μέτρα του στην επιφάνεια της Σελήνης, εκατομμύρια Κινέζοι ήταν κολλημένοι μπροστά από τις οθόνες των τηλεοράσεών τους για να παρακολουθήσουν την ιστορική στιγμή. Κατά τη διάρκεια της μετάδοσης, ο κρατικός κινεζικός τηλεοπτικός σταθμός διέκοπτε συχνά τη ροή του προγράμματος για μεταδώσει τον εθνικό ύμνο της χώρας και ιστορικές δηλώσεις των ηγετών του, συμπεριλαμβανομένου και του Μάο, οποίος ίσως να μην είχε φανταστεί ότι η Μεγάλη Πορεία του θα έφτανε ώς τη Σελήνη.

Οι φυσικοί πόροι

Εισερχόμενοι με επιτυχίαστο διεθνές κλαμπ εξερεύνησηςτου Διαστήματος, πλέον έχουμετο δικαίωμα να μοιραζόμαστετους φυσικούς πόρους της Σελήνης με τις ανεπτυγμένες χώρες

Το Κρατικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Κίνας, έπειτα από την προσσελήνωση του «Κουνελιού από Νεφρίτη»