Ανακωχή στο εσωτερικό του κόμματος τουλάχιστον ώς τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής –το ερχόμενο Σάββατο τελικώς –έχει κηρύξει η ηγεσία του ΠαΣοΚ. Και αυτό διότι μέσα στην εβδομάδα καλείται να περάσει δύο μεγάλους κάβους, τη συζήτηση για τα υποβρύχια μετά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και την ψηφοφορία για τον φόρο ακίνητης περιουσίας την Παρασκευή όπου παραμένει ανοιχτό το θέμα της στάσης του Νίκου Σηφουνάκη.

Το Σαββατοκύριακο κύλησε σχετικά ήρεμα, στον απόηχο βεβαίως των σχολίων κύκλων της Χαριλάου Τρικούπη για τους 11, με υπαινιγμούς ότι η πρωτοβουλία τους να στείλουν επιστολή στον κ. Βενιζέλο γνωρίζοντας ήδη ότι επρόκειτο να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή ήταν υπονομευτική.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ 11. Παρ’ όλα αυτά, η κινητικότητα που προκάλεσε αυτή η ενέργεια των 11 στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ κατέδειξε την εμφανή διάσταση της άλλης ομάδας των παπανδρεϊκών, δηλαδή της κίνησης των 75 υπό τον Μιχάλη Καρχιμάκη, με την ομάδα των υφυπουργών. Δεν είναι τυχαίο ότι στελέχη των 75 σχολίαζαν καυστικά ότι η προσπάθεια των 11 να δείξουν ότι οι ίδιοι είναι γνήσιοι εκφραστές του παπανδρεϊκού ΠαΣοΚ είναι ανεπιτυχής, τονίζοντας επίσης ότι εκείνοι αντιπαρατίθενται πολιτικά και όχι κατασκευάζοντας αφορμές όπως αυτό της μη συνεδρίασης των οργάνων.

Ο ίδιος ο Βαγγέλης Βενιζέλος δεν θέλησε να δώσει τροφή ή συνέχεια στην εσωστρέφεια και το Σάββατο συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη στελεχών του ΠαΣοΚ καλώντας και τον Φίλιππο Σαχινίδη.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη δεν ειπώθηκε η παραμικρή κουβέντα για την αντίδραση των 11 ενώ ο κ. Σαχινίδης προθυμοποιήθηκε, σύμφωνα με παράγοντες της Χαριλάου Τρικούπη, να είναι ένας από τους ομιλητές του ΠαΣοΚ στην υπόθεση των υποβρυχίων που θα συζητηθεί την Τετάρτη στη Βουλή. Αίσθηση προκαλεί και το άνοιγμα της ηγεσίας του κόμματος προς την πλευρά του Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος έχει δηλώσει πως επουδενί πρέπει να υπάρξει και άλλη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία. Μάλιστα το ΠαΣοΚ ζήτησε από τον κ. Σκανδαλίδη να υποστηρίξει και ο ίδιος τα επιχειρήματα του κόμματος κατά την συζήτηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για τα υποβρύχια, κάτι που ο πρώην υπουργός δέχτηκε ασμένως. Τη γραμμή του κόμματος θα στηρίξουν ακόμη οι κ.κ. Κουκουλόπουλος και Ρήγας, ο οποίος θα είναι εισηγητής.

Οπως έγινε γνωστό στη σύσκεψη, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ θα ανοίξει στην κρίσιμη συνεδρίαση τα χαρτιά του και θα μιλήσει συγκεκριμένα ακόμη και κατονομάζοντας τα συμφέροντα που όπως έχει υπαινιχθεί εξυπηρετεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

ΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ. Στην ίδια σύσκεψη του κ. Βενιζέλου με τα στελέχη του (Σκανδαλίδης, Κουκουλόπουλος, Πρωτόπαπας, Ανδρουλάκης, Κωνσταντινόπουλος, Καρύδης, Σαχινίδης, Ρήγας, Γκόγκας και Χρηστίδης) εξετάστηκε και η στάση του ΠαΣοΚ απέναντι στα θέματα των πλειστηριασμών και του ΕΝΦΙΑ. Για τον φόρο ακινήτων επισημάνθηκε ότι φαίνεται να ικανοποιεί την Κοινοβουλευτική Ομάδα, ωστόσο ορισμένα στελέχη δεν εμφανίστηκαν απολύτως βέβαια για το περιεχόμενο της ψήφου του κ. Σηφουνάκη.

Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε όσα είπε και στους εκπροσώπους της τρόικας τονίζοντας ότι είναι ένα θέμα με εμβληματικές διαστάσεις και ότι πρέπει πάση θυσία να προστατευθεί η πρώτη κατοικία του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού. Τόνισε επίσης ότι το ολοκληρωμένο σχέδιο του ΠαΣοΚ για τον ΕΟΠΥΥ και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας προωθεί ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αποκάλυψε στους συνομιλητές του ότι την προηγούμενη εβδομάδα τού παρουσίασαν κάποιες νέες προτάσεις για τις ομαδικές απολύσεις, όμως ο ίδιος τις απέρριψε λέγοντας: «Δεν συζητώ το θέμα των ομαδικών απολύσεων».