Μέσα στα τόσα ας προστεθεί και αυτό. Είναι εντυπωσιακή η επιρροή που άσκησαν ο Μαντέλα και οι αγώνες κατά του απαρτχάιντ στη νοτιοαφρικανική λογοτεχνία.

Το αποτύπωμα είναι έντονο στη Ναντίν Γκόρντιμερ, η οποία κέρδισε το Νομπέλ Λογοτεχνίας το 1991. Ακτιβίστρια και μέλος του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου, η Γκόρντιμερ υπήρξε στενή φίλη του Μαντέλα και του δικηγόρου του Γιώργου Μπίζου αλλά η επιρροή του Μαντίμπα στη λογοτεχνία της χώρας του δεν σταματάει εδώ. Οσοι έχουν εντρυφήσει στο έργο του σκοτεινού νοτιοαφρικανού νομπελίστα Τζ. Μ. Κούτσι και στις περί λογοκρισίας διαλέξεις του καταλαβαίνουν καλύτερα. Από κοντά έρχεται και ο συγγραφέας Αντρέ Μπρινκ, ένας από τους λίγους λευκούς ακτιβιστές κατά του απαρτχάιντ, αλλά και ο εικαστικός και ποιητής Μπράιτεν Μπράιτενμπαχ, ο οποίος μάλιστα παραλληλίζει τον Μαντέλα με τον Καβάφη χαρακτηρίζοντας και τους δύο uncitizens. «Απόλιδες» λέγονται στα ελληνικά, εσείς όμως διαλέξτε όποια γλώσσα σάς είναι πιο εύκολη.

O νοτιοαφρικανός ποιητής Μπράιτεν Μπράιτενμπαχ που αναφέραμε παραπλεύρως δεν έχει μεταφραστεί από κανέναν ελληνικό εκδοτικό οίκο. Με λίγη καλή τύχη όμως και αρκετή επιμονή μπορείτε να αναζητήσετε ποιήματά του μεταφρασμένα από τα αφρικάανς στην ιστοσελίδα taal.gr που τη διαφεντεύουν και τη διακονούν τρία χρυσά κορίτσια. Η Νάντια Πούλου-Μπλέκερ, η Στέλλα Πεκιαρίδη και η Ηλέκτρα Αναγνωστοπούλου παρουσιάζουν βιβλία και λογοτεχνικά νέα ενώ ταυτόχρονα κάνουν πρωτότυπες μεταφράσεις ποιημάτων απευθείας από τα ολλανδικά, τα φλαμανδικά και τα αφρικάανς. Αξιες!

Με σαματά και κόντρες εντυπώσεων πάνω στην καμπούρα λεωφορείων και τρόλεϊ, γιορτάσαμε στην Αθήνα τα 150 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Αλεξανδρινού, το ουσιώδες όμως έρχεται από την Αίγυπτο και συγκεκριμένα από το Κέντρο Τεχνών Ελ Γκεζίρα του Καΐρου, εκεί όπου πριν από λίγες ημέρες τιμήθηκαν με το Διεθνές Βραβείο Κ.Π. Καβάφη ο ποιητής Δημήτρης Κοσμόπουλος και ο πεζογράφος Γιώργος Συμπάρδης (φωτογραφία). Το Διεθνές Βραβείο Καβάφη είναι μια διάκριση που θεσμοθέτησε το 1991 ο αείμνηστος Κωστής Μοσκώφ και απονέμεται από μεικτή κριτική επιτροπή σε έλληνες και αιγυπτίους λογοτέχνες. Μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία που της αξίζει, ως φαίνεται, να περνάει στα ψιλά…

Στις κανονικές ευρωπαϊκές χώρες, τα μεγάλα λογοτεχνικά βραβεία είθισται να δίνονται πριν από τα Χριστούγεννα ώστε να συμβάλλουν στο εορταστικό κλίμα οι προθήκες των βιβλιοπωλείων και να βλέπουν χαρά κάτω από το δένδρο τους οι αναγνώστες. Εμείς εδώ το πάμε λάου λάου, σνομπάροντας τις ανάγκες της αγοράς και των ενδιαφερομένων. Απ’ ό,τι φαίνεται, τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας του 2012 αντί για τον Δεκέμβριο θα δοθούν φέτος κοντά στο Πάσχα, στην καλύτερη μέσα στη Σαρακοστή, αφού στη σαρακοστιανή μας χώρα οι υπουργικές αποφάσεις βγαίνουν με το πάσο τους, ακόμη κι αυτές που δεν σκοντάφτουν σε οικονομικό εμπόδιο. Δεν φταίει όμως μόνο το υπουργείο Πολιτισμού που όρισε την επιτροπή την 1η Οκτωβρίου. Με το ραχάτι τους αντιμετωπίζουν την κατάσταση και κάποιοι εκδότες. Χριστούγεννα αύριο – μεθαύριο, και δεν έχουν στείλει ακόμη βιβλία στην επιτροπή η οποία πάντως έχει στρωθεί στο διάβασμα και απ’ ό,τι μαθαίνω έχει καταλήξει μέχρι στιγμής στη μεγάλη λίστα: 40 μυθιστορήματα, 35 συλλογές διηγημάτων, 35 δοκίμια, 35 ποιητικές συλλογές, 35 χρονικά – μαρτυρίες και ελάχιστοι, δυστυχώς, πρωτοεμφανιζόμενοι. Αυτά προς το παρόν.