Μετ’ εμποδίων και έπειτα από τρεισήμισι μήνες απραξίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, πολλές σχολές λειτούργησαν και πραγματοποιήθηκαν μαθήματα. Εντούτοις, τα προβλήματα και η ταλαιπωρία των φοιτητών συνεχίστηκαν. Κι αυτό διότι αρκετές από τις γραμματείες των σχολών ήταν κλειστές και άλλες υπολειτουργούσαν. Ετσι δεν έγιναν εγγραφές πρωτοετών, ενώ αρκετοί πτυχιούχοι δεν κατάφεραν να υποβάλουν αιτήσεις για να πάρουν βεβαιώσεις σπουδών.

Ενδεικτική είναι η κατάσταση που επικρατούσε χθες στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μαθήματα δεν έγιναν. Ηταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση των φοιτητών διότι η Σχολή τελούσε υπό κατάληψη. Κάποιοι πρωτοετείς φοιτητές μάλιστα βρίσκονταν στο προαύλιο και συζητούσαν. Επισκέφτηκαν τη Σχολή θεωρώντας ότι θα έκαναν το πρώτο τους μάθημα, αλλά… μάταια.

Οπως είπαν στα «ΝΕΑ», είχαν ενημερωθεί ότι θα ξεκινούσαν μαθήματα, αλλά τελικά πληροφορήθηκαν πως θα γινόταν γενική συνέλευση για το μέλλον της κατάληψης.

Σε ό,τι αφορά τις εγγραφές στη Νομική, η γραμματεία της Σχολής που βρίσκεται στο ακριβώς απέναντι κτίριο, στην οδό Ακαδημίας, λειτουργούσε μεν αλλά δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει τους φοιτητές για όλα τα θέματα. Διοικητικοί υπάλληλοι ανέφεραν ότι ακόμη δεν μπορούσαν να γίνουν εγγραφές και ότι θα χρειαστεί λίγος χρόνος. Στην ερώτηση αν αυτό σημαίνει ότι θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες, δηλαδή πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων, απάντησαν ότι δεν είναι σίγουρο και μπορεί τελικώς να γίνουν από το νέο έτος.

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο πρύτανης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης ανέφερε ότι το ίδρυμα λειτουργεί από χθες και ότι «τα πάσης φύσεως προβλήματα που έχουν προκύψει γίνεται προσπάθεια να θεραπευθούν».

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ:Μικροπροβλήματα υπήρχαν και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ούτε εκεί έγιναν εγγραφές πρωτοετών. Διοικητικοί υπάλληλοι έλεγαν πως τις επόμενες ημέρες θα κάνουν συνέλευση για να αποφασίσουν για το θέμα των εγγγραφών. Εξω από τη γραμματεία, στις σκάλες, περίμενε η νεαρή Πολυξένη Χρήστου που ήθελε να υποβάλει αίτηση για μεταπτυχιακό. «Εχω έρθει για να κάνω αίτηση για μεταπτυχιακό.

Η γραμματεία όμως προς το παρόν είναι κλειστή».Στα προβλήματα που παρατηρούνται στο Καποδιστριακό με την έναρξη των μαθημάτων αναφέρθηκε χθες και η απεργιακή επιτροπή των υπαλλήλων του ΕΚΠΑ σε επιστολή που έστειλε στον πρύτανη και τα μέλη της Συγκλήτου.

Οι διοικητικοί αναφέρουν ότι «οι φοιτητές καλούνται να ξεκινήσουν μαθήματα σε χώρους στους οποίους δεν τηρούνται οι απαραίτητες συνθήκες ασφαλείας (λόγω της κατάργησης του κλάδου φυλάκων – νυχτοφυλάκων και της διαθεσιμότητας μεγάλου αριθμού του προσωπικού συντήρησης, π.χ. ηλεκτρολόγοι, τεχνικοί).

Οι χώροι δεν φυλάσσονται ούτε συντηρούνται επαρκώς, με ό,τι κινδύνους μπορεί να εγκυμονεί αυτό». Λένε επίσης ότι στις γραμματείες τμημάτωνπου εξυπηρετούν το σύνολο των φοιτητών τους και όλες τις λειτουργίες των τμημάτωνο μέσος όρος απώλειας προσωπικού είναι 67%.

Σημειώνεται ότι σε αρκετά σημεία, όπως σε θυρωρεία και στις εισόδους των σχολών, οι διοικητικοί υπάλληλοι είχαν κολλήσει ανακοινώσεις που έλεγαν «Δεν υπάρχει θυρωρός» ή «Δεν υπάρχει φύλακας», θέλοντας μ’ αυτόν τον τρόπο να αναδείξουν τα προβλήματα που προκαλεί το μέτρο της διαθεσιμότητας.