Ισλαμιστές αντάρτες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα απήγαγαν τουλάχιστον 120 Κούρδους πολίτες από ένα χωριό της επαρχίας του Χαλεπιού, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, ανέφερε την Παρασκευή, η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με την οργάνωση αυτή, άνδρες του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) μπήκαν στο Ιχράς, σε απόσταση 20 χιλιομέτρων νότια της μεθοριακής πόλης Άζαζ, συνέλαβαν τους πολίτες και τους μετέφεραν σε άγνωστη τοποθεσία. Μεταξύ των απαχθέντων είναι και τουλάχιστον έξι γυναίκες.

Το Παρατηρητήριο, το οποίο λαμβάνει πληροφορίες από ένα ευρύ δίκτυο ακτιβιστών και γιατρών απ' όλη τη Συρία, επικαλείται κουρδικές και αραβικές πηγές στην περιοχή του Ιχράς. Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters δεν έχει επιβεβαιώσει την πληροφορία από άλλη πηγή.

Το επεισόδιο αυτό είναι το πιο πρόσφατο από μια σειρά απαγωγών και δολοφονιών από άνδρες του ΙΚΙΛ εναντίον Κούρδων στη βόρεια Συρία όπου οι σουνίτες ισλαμιστές αντάρτες έχουν συγκρουστεί κατ' επανάληψη τους τελευταίους μήνες με Κούρδους μαχητές.

Το Παρατηρητήριο ανέφερε ότι το ΙΚΙΛ έχει απαγάγει 51 Κούρδους πολίτες από τις πόλεις Μανμπίτζ και Τζαραμπλούς, στα βορειοδυτικά του Χαλεπιού, από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Μεταξύ αυτών ήταν οκτώ γυναίκες και δύο παιδιά. Στην επαρχία Ιντλίμπ άνδρες του ΙΚΙΛ έδιωξαν από τα σπίτια τους 15 οικογένειες Κούρδων που συνδέονταν με το Κόμμα της Κουρδικής Δημοκρατικής Ένωσης (PYD).

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι δήλωσε νωρίτερα την Παρασκευή ότι τόσο οι αντάρτες όσο και οι δυνάμεις του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ έχουν εντείνει τις επιχειρήσεις απαγωγής πολιτών την τελευταία περίοδο.

«Τους τελευταίους μήνες παρατηρούμε μια σημαντική και βαθιά ανησυχητική αύξηση των απαγωγών σε βάρος υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακτιβιστών, δημοσιογράφων, θρησκευτικών ηγετών και άλλων από τις ένοπλες αντιπολιτευόμενες οργανώσεις αλλά και των αυθαίρετων συλλήψεων και των εξαφανίσεων ανθρώπων από τις κυβερνητικές δυνάμεις», σημείωσε.

Πολλοί Κούρδοι της Συρίας θεωρούν τον εμφύλιο ευκαιρία για να κερδίσουν περισσότερη αυτονομία στην περιοχή τους, ωστόσο οι ισλαμιστές φοβούνται ότι απώτερος στόχος τους είναι να αποσχιστούν από τη Συρία.

Οι αρχές της Συρίας απελευθέρωσαν  360 κρατούμενους

Στο μεταξύ, οι συριακές αρχές αποφάσισαν να απελευθερώσουν «για ανθρωπιστικούς λόγους» περισσότερους από 360 κρατούμενους σε φυλακή του Χαλεπιού, η οποία πολιορκείται εδώ και οκτώ μήνες από τους αντάρτες, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια πρώτη ομάδα δέκα κρατούμενων, στην πλειονότητά τους εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου (!), απομακρύνθηκαν από τη συριακή Ερυθρά Ημισέληνο.

Όπως μετέδωσε το Sana, «οι αρχές απελευθέρωσαν 366 κρατούμενους από την κεντρική φυλακή του Χαλεπιού, έπειτα από σύσταση του υπουργείου Δικαιοσύνης, μετά την εξέταση της ανθρωπιστικής κατάστασης των κρατούμενων εξαιτίας της πολιορκίας των τρομοκρατών».

Τη φυλακή, όπου κρατούνται χιλιάδες άνθρωποι, πολιορκούν από τον Απρίλιο μαχητές του Μετώπου αλ Νόσρα που πρόσκειται στην Αλ Κάιντα και ομάδες των ισλαμιστών ανταρτών.

Στη φυλακή αυτή, που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Χαλεπιού, κρατούνται περίπου 4.000 με 5.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου, ισλαμιστές, αντάρτες και ανήλικοι.

Το Παρατηρητήριο είχε καταγγείλει την «τρομακτική» υγειονομική κατάσταση στη φυλακή αυτή, ενώ είχε κάνει λόγο για κρούσματα ψώρας και φυματίωσης.

Τέλος, σύμφωνα με το πρακτορείο Sana, ο συριακός στρατός εξαπέλυσε την Παρασκευή, μια ευρεία επιχείρηση για να εκδιώξει τους αντάρτες από την πόλη Άντρα, που βρίσκεται σε έναν από τους κύριους δρόμους που οδηγούν στη Δαμασκό.

Η επιχείρηση αυτή γίνεται στο πλαίσιο της προέλασης του στρατού του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, που εδώ και πολλές εβδομάδες έχει σημειώσει νίκες στην επαρχία της Δαμασκού, εκδιώκοντας τους εξεγερμένους από πολλά από τα προπύργιά τους.

Την Τετάρτη ισλαμιστές μαχητές είχαν επιτεθεί σε αστυνομικά τμήματα, θέσεις του στρατού και φιλοκυβερνητικές πολιτοφυλακές στη βιομηχανική ζώνη της Άντρα και έκτοτε στην πόλη σημειώνονται σφοδρές μάχες.

Τουλάχιστον 18 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις αυτές, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Μεταξύ της Τετάρτης και της Πέμπτης τουλάχιστον 15 πολίτες, στην πλειονότητά τους αλαουίτες, το δόγμα στο οποίο ανήκει και ο Άσαντ, σκοτώθηκαν από μια επίθεση των ανταρτών στην πόλη αυτή, όπου ζουν κοινότητες σουνιτών, αλαουιτών, δρούζων και χριστιανών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από