Το ευρώ θα πρέπει να διαλυθεί ή θα πρέπει οι μεγάλες χώρες-μέλη της ευρωζώνης να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο ώστε αυτό να ωφελήσει τις χώρες, ιδιαίτερα όσον αφορά την απασχόληση και την ανάπτυξη, σύμφωνα με προαναγγελία ομιλίας του νομπελίστα οικονομολόγου Χριστόφορου Πισσαρίδη (φωτογραφία) στο London School of Economics (LSE).

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ενώ παλαιότερα ο Χρ. Πισσαρίδης πίστευε με πάθος στα οφέλη της νομισματικής ένωσης, πλέον θεωρεί πως πρέπει είτε το ενιαίο νόμισμα να διαλυθεί είτε να αλλάξει η οικονομική πολιτική που ακολουθείται ώστε να μη δημιουργηθεί ολόκληρη χαμένη γενιά από μορφωμένους νέους, οι οποίοι πλήττονται από την ανεργία και την έλλειψη ανάπτυξης.

Ο νομπελίστας θεωρεί, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ότι οι χώρες της ΕΕ και ιδιαίτερα οι πιο ισχυρές οφείλουν να αναλάβουν δράση σε επίπεδο νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής και να επανεξετάσουν τις αρχικές εκτιμήσεις τους ότι η λιτότητα δεν θα προκαλούσε παρά πρόσκαιρα προβλήματα. Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης αναμενόταν ακόμη να ταχθεί υπέρ της εποπτείας των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τουλάχιστον τη μερική εποπτεία των δημόσιων οικονομικών των χωρών-μελών του ενιαίου νομίσματος από αντίστοιχη κεντρική Αρχή. Η Αρχή αυτή θα μπορούσε να είναι ανεξάρτητο όργανο και όχι η Κομισιόν.