Υπό άλλες συνθήκες, το 2ο Συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς που αρχίζει απόψε στο Σινέ Κεραμεικός θα ήταν μια τυπική διαδικασία: η πλειοψηφία του κόμματος είναι μπετοναρισμένη και θεωρείται βέβαιο ότι θα αποσπάσει ποσοστό γύρω στο 75%, ο Φώτης Κουβέλης θα επανεκλεγεί με εξίσου υψηλή καταγραφή πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και οι πολιτικές θέσεις που επιμένουν στη συγκρότηση του τρίτου πόλου και ξορκίζουν την κίνηση των 58 θα εγκριθούν με μεγάλη πλειοψηφία.

Ωστόσο, στο Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται αφενός στο πόσο διατεθειμένη είναι η μειοψηφία του κόμματος να τραβήξει το σκοινί επιμένοντας στον διάλογο με την «Ελιά» και αφετέρου στη στάση που θα τηρήσει απέναντι στις εξελίξεις ο απερχόμενος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Σπύρος Λυκούδης, που επηρεάζει αρκετά στελέχη του χώρου.

Οι δυνάμεις της μειοψηφίας που εκτιμάται ότι σήμερα συγκεντρώνουν ποσοστό της τάξης του 25% επιθυμούν να κάνουν διακριτό το στίγμα τους και να ενισχύσουν την άποψη πως η πολιτική κατεύθυνση της ΔΗΜΑΡ θα πρέπει να επικεντρωθεί στη συνεργασία με τις λοιπές δυνάμεις της Κεντροαριστεράς χωρίς αποκλεισμούς. Δεν έχουν όμως ακόμη καταλήξει στο κατά πόσον τους αφορά η αποτύπωση της δύναμής τους στα κομματικά όργανα, κοινώς εάν θα επιδιώξουν την εκλογή τους σε αυτά.

ΤΡΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. Οι προτάσεις που ακούγονται στο εσωτερικό της μειοψηφίας, της λεγόμενης ομάδας Λιβαδά, είναι τρεις. Η πρώτη και πιο σκληρή είναι να μη συμμετέχουν καν στη διαδικασία εκλογής οργάνων, επομένως να μην μπουν στα όργανα και να παραμείνουν στο κόμμα ως απλά μέλη. Η δεύτερη πρόταση θέλει τη μειοψηφία να συγκροτεί δική της ξεχωριστή λίστα και κείμενο θέσεων και να συμμετέχει στα όργανα σε επίπεδο Κεντρικής Επιτροπής. Η τρίτη πρόταση ζητεί από τα μέλη της μειοψηφίας να ενταχθούν στην ενιαία λίστα και να καταθέσουν δικό τους κείμενο, το οποίο μάλιστα θα μπει και σε ψηφοφορία.

Η πλειοψηφία παρακολουθεί εξ αποστάσεως τις διεργασίες στο εσωτερικό των διαφωνούντων και θεωρεί ότι το ζήτημα της ξεχωριστής λίστας αποτελεί «αγκάθι», για το οποίο όμως δεν θα αναπτυχθεί κάποια πολεμική.

Αλλωστε και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ στην εισηγητική ομιλία του θα προσπαθήσει να ρίξει τους τόνους και να ζητήσει να ολοκληρωθεί ο κύκλος της εσωστρέφειας στο κόμμα. Μια πρόγευση έδωσε χθες, στην τελευταία συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ ζητώντας «να πάμε σε ένα καλό και ήρεμο συνέδριο».Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ –που θα είναι άλλωστε ο μοναδικός υποψήφιος για την αρχηγία –θα αποφύγει στην ομιλία του να δημιουργήσει συνθήκες πόλωσης. Θα επαναλάβει ότι προσανατολισμός της ΔΗΜΑΡ είναι η συγκρότηση του δημοκρατικού και προοδευτικού πόλου και θα περιορίσει τις αναφορές σε αντίπαλα σχήματα, όπως λογίζεται το εγχείρημα των 58.

Παράλληλα, θα επιδιώξει να κερδίσει τους «αναποφάσιστους» σύνεδρους και θα ανακοινώσει ότι η ΔΗΜΑΡ μετά τις ευρωεκλογές θα ενταχθεί σε πρώτη φάση στην ευρωομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στην προσπάθεια για μια προοδευτική στροφή της Ευρώπης, όχι όμως συνολικά στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ). Να σημειωθεί ότι μία από τις τροπολογίες της μειοψηφίας αφορά το αίτημα για άμεση ένταξη στο ΕΣΚ.

Επίσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες ο κ. Κουβέλης θα επαναλάβει ότι η Δημοκρατική Αριστερά δεν συντάσσεται ούτε με τον δεξιό νεοφιλελευθερισμό ούτε με τον αριστερό λαϊκισμό, εντείνοντας την κριτική του προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό ερμηνεύεται ως προσπάθεια να συσπειρώσει στην πλειοψηφία σύνεδρους που αμφιταλαντεύονται και θεωρούν ότι η ΔΗΜΑΡ θα μπορούσε να ανοίξει δίαυλους επικοινωνίας με τους 58, συγχρόνως όμως δεν επιθυμούν να ακούν καν τη λέξη ΣΥΡΙΖΑ, πολλώ μάλλον για την προοπτική συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ενα από τα θέματα που θα τεθούν στο Συνέδριο αφορά τη συνεργασία της ΔΗΜΑΡ με τη Συμφωνία για μία Νέα Ελλάδα του Ανδρέα Λοβέρδου και την επισημοποίηση της συνεργασίας με τον πρώην υπουργό του ΠαΣοΚ Χάρη Καστανίδη. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι ήδη οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει πολύ και ότι αμέσως μετά το Συνέδριο θα γίνουν επίσημες ανακοινώσεις. Το θέμα όμως δεν έχει τεθεί ακόμη στα όργανα της ΔΗΜΑΡ, γεγονός που προκαλεί δυσφορία όχι μόνο στη μειοψηφία αλλά και σε ορισμένα στελέχη της πλειοψηφίας όπως για παράδειγμα ο βουλευτής Γιάννης Πανούσης.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΕΑΡ. Στο 2ο Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ έχουν προσκληθεί οι γραμματείς όλων των κομμάτων πλην της Χρυσής Αυγής. Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες, στο 2ο Συνέδριο θα εκπροσωπηθεί και το ΚΚΕ, κάτι το οποίο ο Περισσός είχε αποφύγει στο πρώτο ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς. Την τελευταία φορά που το ΚΚΕ εκπροσωπήθηκε σε συνέδριο της Ανανεωτικής Αριστεράς ήταν όταν το ΚΚΕ Εσωτερικού μετεξελίχθηκε σε ΕΑΡ. «Η κίνηση αυτή δείχνει πως το ΚΚΕ ανοίγει την πόρτα προς τη ΔΗΜΑΡ και την κλείνει προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ», σχολιάζουν στελέχη της Αγίου Κωνσταντίνου.

Ολα ανοιχτά

Στο εσωτερικό της μειοψηφίας επικρατεί προβληματισμός και οι οριστικές αποφάσεις για το πώς θα κινηθούν τελικά δεν θα ληφθούν πριν από το μεσημέρι της Παρασκευής, μεσούντος του Συνεδρίου δηλαδή. Να σημειωθεί ότι σε αυτή την ομάδα συμμετέχουν δύο μέλη της Συντονιστικής Γραμματείας των 58, οι Σταύρος Λιβαδάς και Γεράσιμος Γεωργάτος, ενώ η δύναμή της στην υπό διάλυση ΚΕ είναι περί τα 25 μέλη.