Ενα νέο πακέτο κτιρίων του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει ακίνητο στο κέντρο της Ρώμης που κάποτε στέγαζε την ελληνική πρεσβεία, και μέχρι πρότινος λειτουργούσε ως ξενοδοχείο, πουλάει το ΤΑΙΠΕΔ μετά και την απόφαση που έλαβε το διοικητικό του συμβούλιο το βράδυ της Πέμπτης.

Εκτός από το ακίνητο της Ρώμης, στο ίδιο πακέτο συγκαταλέγεται κτίριο στο Ντίσελντορφ, μαζί με δύο άλλα, σε Λιουμπλιάνα και Βελιγράδι που δεν είχε καταστεί δυνατόν να πωληθούν στον πρώτο διαγωνισμό.

Ταυτόχρονα, στην τελική φάση της υποβολής δεσμευτικών προσφορών εισέρχονται 4 κρίσιμοι διαγωνισμοί, για την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, και της Rosco, καθώς επίσης για την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων και των μαρινών της Χίου και της Πύλου.

Εχει ιστορία από το 1924

Το 5άροφο ακίνητο στη Ρώμη έχει επιφάνεια 1.600 τ.μ., βρίσκεται στην περιοχή Villa Borghese, και μέχρι το 2007 στέγαζε την ξενοδοχειακή αλυσίδα Hotel Regency. Στη θέση του κάποτε υπήρχε μια έπαυλη που περιήλθε στο Ελληνικό Δημόσιο το 1924 από τον Κωσταντίνο Παγκίρη.

Μέχρι και το 1956 η έπαυλη στέγαζε την ελληνική πρεσβεία, τότε όμως το Δημόσιο αποφάσισε να την κατεδαφίσει και να ανεγείρει εξαόροφο κτίριο. Από το 1967 μέχρι και το 1977 το συγκεκριμένο ακίνητο λειτουργούσε ως ξενοδοχείο, μισθωμένο στην εταιρεία SITA, ενώ αργότερα μισθώθηκε από την εταιρεία SITORIO που παρέμεινε ενοικιαστής μέχρι και το 1993.

Το θέλει οΔήμος του Ντίσελντορφ

Οσο για το ακίνητο στο Ντίσελντορφ (οδός Mettmanner 16) έχει συνολική επιφάνεια 3.356 τ.μ., βρίσκεται στη συνοικία Flingern-Sud, και ανεγέρθηκε το 1965. Παλαιότερα είχε χρησιμοποιηθεί για να στεγάσει την Ιατρική Ακαδημία και εν συνεχεία τη Περιβαλλοντική Υπηρεσία του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Αγοράστηκε από το Ελληνικό Δημόσιο και συγκεκριμένα από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) το 2007, με σκοπό να στεγάσει το Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο. Για το συγκεκριμένο ακίνητο, έχει εκφράσει ενδιαφέρον να το αποκτήσει η Υπηρεσία Στέγασης του Δήμου του Ντίσελντορφ.