Νέα απόπειρα απόρριψης επικινδύνων ιατρικών αποβλήτων (ΕΙΑ) στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στη Φυλή εντόπισαν νωρίς το πρωί της Τετάρτης υπάλληλοι του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής. Αργότερα, σε μέρος των αποβλήτων εντοπίστηκαν υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας.

Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε από μακροσκοπικούς ελέγχους που έγιναν στο ημερήσιο μέτωπο, ένα δημοτικό απορριμματοφόρο και ένα ιδιωτικό όχημα μεταφοράς επιχείρησαν να απορρίψουν περίπου οκτώ τόνους νοσοκομειακών απορριμμάτων (σακούλες με ορούς, σωληνάκια, γάζες, πανιά από χειρουργείο, σύριγγες κλπ.).

Αμέσως οι υπηρεσίες του ΕΔΣΝΑ ενημέρωσαν την Ελληνική Αστυνομία και τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, που έσπευσαν στο σημείο.

Στον ΧΥΤΑ Φυλής μετέβη ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός ο οποίος σε δηλώσεις του επεσήμανε ότι «κάποιοι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους και θέτουν σε κίνδυνο επανειλημμένα τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον».

Όπως είπε, έχει ενημερωθεί ο υπουργός Υγείας προκειμένου να επιληφθεί άμεσα και να σταματήσει όλη αυτή η ανευθυνότητα.

«Η νομοθεσία είναι σαφής: Τα νοσοκομειακά απορρίμματα δεν μπορεί να πέφτουν σε χώρο υγειονομικής ταφής» πρόσθεσε, διαμηνύοντας πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ανοχή «σε τέτοιου είδους περιστατικά που γυρίζουν τη διαχείριση των αποβλήτων χρόνια πίσω». «Αυτό το πάρτι θα τερματιστεί, ας το καταλάβουν όλοι και ο νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τα απόβλητα οδηγήθηκαν κατόπιν εντολής της Εισαγγελίας Περιβάλλοντος στον Αποτεφρωτήρα Επικινδύνων Ιατρικών Απορριμμάτων του ΕΔΣΝΑ. Ωστόσο, κατά την είσοδό τους στη μονάδα, καταγράφηκαν εκπομπές ραδιενεργής ακτινοβολίας σε επίπεδα πολύ υψηλότερα του φυσιολογικού.

Τα οχήματα κατασχέθηκαν, οι οδηγοί συνελήφθησαν και ακολουθείται η διαδικασία του αυτοφώρου.

Πρόκειται για τη δεύτερη απόπειρα απόρριψης νοσοκομειακών απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Φυλής που εντοπίζουν οι υπηρεσίες του Συνδέσμου μέσα σε λίγες μόλις μέρες. Στα τέλη Νοεμβρίου είχε εντοπιστεί ποσότητα επτά τόνων επικινδύνων ιατρικών αποβλήτων. Και τότε, είχε ενημερωθεί η Εισαγγελία και οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος που επιλήφθηκαν της υπόθεσης.

Για τη διαχείριση των νοσοκομειακών απορριμμάτων ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής λειτουργεί από το 2002 τη μόνη περιβαλλοντικά αδειοδοτημένη μονάδα διαχείρισης του συνόλου των Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων (ΕΙΑ) στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από