Για το μεγαλείο του Νέλσον Μαντέλα μίλησε ο πρώην Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζίμι Κάρτερ στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Όπως είπε ο κ. Κάρτερ ο Μαντέλα έδωσε τρανό παράδειγμα συμφιλίωσης συγχωρώντας τους διώκτες του γεγονός που ιστορικά άφησε ανεξίτηλο το προσωπικό του στίγμα.

Σύμφωνα με τον Κάρτερ η ενέργεια αυτή του Μαντέλα ήταν φωτεινό παράδειγμα «ενός θαρραλέου που δεν έκανε κατάχρηση της εξουσίας του με το να αντεπιτεθεί και να συνεχίσει τη βία».

Ο Τζίμι Κάρτερ ο οποίος υπηρέτησε ως Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών από το 1976-1981, είχε την τιμή όπως είπε να συναντηθεί πολλάκις με τον Μαντέλα από τότε που ο ιστορικός ηγέτης της Νότιας Αφρικής αφέθηκε ελεύθερος από τη φυλακή ενώ υπενθύμισε πώς βρέθηκαν μαζί και στο «συμβούλιο των γερόντων» που αποτελείται από πρώην κορυφαία ηγετικά στελέχη της παγκόσμιας κοινότητας.

Ο Τζίμι Κάρτερ ανέφερε επίσης, ότι όταν ήταν Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών προσπάθησε να βοηθήσει στον τερματισμό του απαρτχάιντ, αλλά όπως είπε ο διάδοχός του Ρόναλντ Ρέηγκαν «σταμάτησε» μερικά από αυτά που η κυβέρνησή του είχε επιτύχει.