Στην κορυφή της διεθνούς ειδησεογραφίας βρίσκεται ο θάνατος του Νέλσον Μαντέλα, με τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και των ιστοσελίδων ανά την υφήλιο να παρουσιάζουν την πορεία του εμβληματικού ηγέτη που έγινε σύμβολο του αγώνα για την Ισότητα και την Ελευθερία. Ήρωας, συμφιλιωτής, ίνδαλμα, πρότυπο οι χαρακτηρισμοί που, σε όλες τις γλώσσες, χρησιμοποιούνται για τον «Μαντίμπα».

Από την ανακοίνωση του θανάτου του τη νύχτα της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας), τα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με το θέμα. Το CNN, BBC και το Al Jazeerah παρουσιάζουν μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής τις εξελίξεις σε ζωντανές συνδέσεις με το Γιοχάνεσμπουρκγ και την Πρετόρια.

Στην ιστοσελίδα του βρετανικού BBC κυριαρχεί ο θάνατος του ανθρώπου που «κατέστρεψε το Άπαρτχαϊντ», όπως γράφει. Η Νότιος Αφρική και ο κόσμος, αναφέρει, «θρηνούν τον ιστορικό ηγέτη».

«Πέθανε ο πατέρας της Ελευθερίας» γράφει ο βρετανικός Guardian, o οποίος επίσης αφιερώνει την κορυφή της ιστοσελίδας του στο θάνατο του Μαντέλα, κάνοντας εκτενή αναδρομή στην πορεία του.

«Το μεγάλο Μπαομπάμπ έπεσε» γράφει η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung, χαρακτηρίζοντας τον Νέλσον Μαντέλα «είδωλο της Ελευθερίας» που ήδη ενώ ζούσε έφτασε να γίνει σύμβολο που μπορεί να συγκιθεί μόνο με προσωπικότητες όπως ο Μαχάτμα Γκάντι.

Το περιοδικό New Yorker δημοσιοποίησε την Παρασκευή τη φωτογραφία του εξωφύλλου του τεύχους της 16ης Δεκεμβρίου με το σκίτσο του νεαρού Νέλσον Μαντέλα με υψωμένη τη γροθιά.

Τον «θάνατο ενός προτύπου» τιμά και το Spiegel, επικεντρωνόμενο ιδιαίτερα στη σημασία που είχε η πορεία του Μαντέλα για τον αγώνα των μαύρων εναντίον του ρατσισμού σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης. Στο ξεχωριστό κείμενο-νεκρολογία, το περιοδικό μιλά για έναν «Ήρωα της Ελευθερίας» που κατείχε τη θέση ενός από τους «μεγαλύτερους μαχητές εναντίον της καταπίεσης», ενώ η Sueddeutsche Zeitung τιμά τον «συμφιλιωτή της Νοτίου Αφρικής, που έδωσε στη χώρα ένα νέο, καλύτερο πρόσωπο».

«Μαντέλα, ο άνθρωπος που νίκησε το ρατσισμό» γράφει η ισπανική El Pais στο θέμα που καλύπτει ολόκληρο το ηλεκτρονικό της πρωτοσέλιδο. Με το θάνατό του, γράφει, «φεύγει μία κεντρική προσωπικότητα του 20ού αιώνα, ένα σύμβολο της ικανότητας των λαών να υπερβαίνουν το παρελθόν».

«Ο κόσμος θρηνεί ένα σύμβολο της Ελευθερίας» γράφει στο πρωτοσέλιδό της η ιταλική Repubblica, ενώ η Corriere della Sera περιγράφει σε ξεχωριστά της κείμενα τον «λέοντα της Ελευθερίας», τον «πατριώτη της Αφρικής» και τον «πατέρα της πολυφυλετικής Νοτίου Αφρικής».

«Ο Μαντέλα ανήκει σε όλο τον κόσμο» γράφει η γαλλική Liberation, η ιστοσελίδα της οποίας καλύπτει εκτενώς τις αντιδράσεις και τον προγραμματισμό των εκδηλώσεων για τον Μαντέλα στη Νότιο Αφρική και στην υφήλιο. Το «πώς η ζωή ενός ανθρώπου άλλαξε τη μοίρα μίας χώρας» περιγράφει και ο γαλλικός Monde, που κάνει αναδρομή στην πορεία του Μαντίμπα μέσα από ντοκουμέντα, ομιλίες και βίντεό του.