Η θύελλα Ξάβερ, που σαρώνει από τα ξημερώματα της Πέμπτης τη βορειοδυτική Ευρώπη, έχει στοιχίσει τη ζωή σε εννέα άτομα, στη Σκωτία, την Αγγλία και τη Δανία, Πολωνία, Σουηδία ενώ προκάλεσε και σοβαρές πλημμύρες και χάος στις μεταφορές, κυρίως στην Ολλανδία και τη Γερμανία.

Στη Βρετανία, όπου οι άνεμοι έπνεαν με 225 χιλιόμετρα την ώρα, σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι. Στη δυτική Δανία, σκοτώθηκε μία 72χρονη που επέβαινε σε φορτηγό, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Πολωνία όταν δέντρο καταπλάκωσε αυτοκίνητο στα βόρεια της χώρας, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στη νότια Σουηδία, ενώ δύο φιλιππινέζοι ναυτικοί αγνοούνται στη χώρα.

Στη Δανία, όπου χθες διακόπηκαν οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, σήμερα, Παρασκευή τέθηκαν πάλι σε λειτουργία με περιορισμένα δρομολόγια. Το αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης άνοιξε εκ νέου, αλλά μόνο ένας μικρός αριθμός πτήσεων κατέστη δυνατόν να πραγματοποιηθεί.

Οι αρχές στη Δανία εργάζονται για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε 30.000 καταστήματα και σπίτια που επλήγησαν από την θύελλα– Μποντίλ στη Δανία και Ξάβερ στη Γερμανία.

Δύο τρένα εκτροχιάστηκαν στο νησί Φούνεν της Δανίας με αποτέλεσμα ο ένας μηχανοδηγός να τραυματιστεί ελαφρά.

Στα νότια της χώρας, τρία άτομα τραυματίστηκαν όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν βγήκε από την πορεία του.

Στη Γερμανία, η οποία επίσης επλήγη σε μικρότερο βαθμό, η Lufthansa ακύρωσε σήμερα 70 πτήσεις, κυρίως εσωτερικές.

Προβλήματα προκλήθηκαν στις σιδηροδρομικές γραμμμές από τα δέντρα που έπεσαν στο βόρειο κρατίδιο Σλέσβιχ-Χολστάιν, ενώ στο Αμβούργο πλημμύρισε η ψαραγορά και ορισμένοι δρόμοι κατά μήκος του ποταμού Έλβα. Η αστυνομία ανακοίνωσε, πάντως, σήμερα ότι τα χειρότερα πέρασαν.

Η Βρετανία επλήγη πρώτη από την θύελλα. Χθες σκοτώθηκε ένας οδηγός φορτηγού όταν ανετράπη το όχημά του και συγκρούστηκε με άλλα σε δρόμο κοντά στο Εδιμβούργο.

Ένας άνδρας κοντά στο Νότινγχαμ της Αγγλίας σκοτώθηκε από την πτώση δέντρου.

Στη Σκωτία έπνεαν άνεμοι με ταχύτητα 228 χιλιόμετρα την ώρα. Οι πτήσεις από τα αεροδρόμια της Γλασκώβης, του Εδιμβούργου και του Αμπερντίν ακυρώθηκαν χθες.

Στην Ολλανδία σημειώθηκαν περιορισμένης έκτασης πλημμύρες–στο Ντόρντρεχτ και το Ρότερνταμ.

Η αεροπορική εταιρεία KLM ματαίωσε χθες δεκάδες πτήσεις από το αεροδρόμιο του Άμστερνταμ Σίπχολ.

Στην Πολωνία, όπου σήμερα το πρωί έπνεαν άνεμοι με ταχύτητα 120 χιλιομέτρων. Στο βόρειο τμήμα της χώρας, έμειναν χωρίς ηλεκτροδότηση σχεδόν 400.000 σπίτια, ενώ στη Σουηδία 50.000 σπίτια δεν είχαν ρεύμα.