Απαλλάσσονται από τους φόρους μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών και γονικών παροχών οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που μπαίνουν στις ρυθμίσεις του τελευταίου νόμου για την τακτοποίηση της αυθαίρετης δόμησης (νόμος 4178/2013). Και αυτό επιτυγχάνεται είτε με την καταβολή όλου του προστίμου είτε με την καταβολή του 30%.

Την ίδια ώρα δίνεται η δυνατότητα να νομιμοποιηθούν αυθαίρετες κατοικίες –που έχουν ανεγερθεί μέχρι τις 14 Ιουνίου 2011 –σε μη δασικές περιοχές στον Υμηττό, ενώ δεν οφείλουν αναδρομικά ασφαλιστικές εισφορές, φόρους και τέλη ύδρευσης μέχρι τις 8 Αυγούστου 2013 όσες αυθαίρετες κατασκευές έχουν υπαχθεί –ή πρόκειται να υπαχθούν –στον νέο νόμο για τη διευθέτηση των αυθαιρέτων.

Παράλληλα, για τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί με τον προηγούμενο νόμο (4014/2011, με υπουργό Περιβάλλοντος τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου) και βρίσκονται σε κατάσταση αρχικής υποβολής ή έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, η προθεσμία για να ενταχθούν στις διατάξεις του νέου νόμου –προκειμένου, για παράδειγμα, οι ιδιοκτήτες να έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το πρόστιμο σε περισσότερες δόσεις –λήγει στις 6 Φεβρουαρίου 2014.

Οσοι από τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων χάσουν την προαναφερθείσα ημερομηνία μπορούν, όπως εξηγούν από το υπουργείο Περιβάλλοντος, να ενταχθούν απευθείας στον νέο νόμο το αργότερο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015.

«ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν έναν πλήρη οδηγό με τις τελευταίες διευκρινίσεις, τόσο του υπουργείου Περιβάλλοντος όσο και του υπουργείου Οικονομικών, με τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των ιδιοκτητών που θέλουν να μπουν στον νέο νόμο –ή έχουν υπαχθεί σε διατάξεις προηγούμενων νόμων –για να τακτοποιήσουν τα αυθαίρετά τους.