Η Τουρκία ύστερα από χρόνια αρνήσεων θα υπογράψει τελικά τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου τη συμφωνία επανεισδοχής μεταναστών που εισέρχονται παρανόμως στην ΕΕ με αντάλλαγμα την έναρξη της διαδικασίας άρσης της υποχρέωσης θεώρησης για Τούρκους πολίτες.

Η υπογραφή της συμφωνίας αυτής με την ΕΕ αποτελούσε άλλωστε την απόλυτη προϋπόθεση για την κατάργηση της υποχρέωσης θεώρησης.

Η εκκρεμότητα παρέμενε μετά τη συμφωνία Λισσαβώνα-2 και αποτελούσε για την Ελλάδα ένα οξύτατο πρόβλημα που προκαλούσε κρίσεις και στις διακρατικές σχέσεις των δύο χωρών.

Η συμφωνία επετεύχθη στη συνάντηση που είχε την Τετάρτη στη βελγική πρωτεύουσα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου με την επίτροπο για τις εσωτερικές υποθέσεις Σεσίλια Μάλστρεμ.

«Η βούληση μας να εργαστούμε από κοινού μας επέτρεψε να ξεπεράσουμε τις διαφορές που είχαμε τα τελευταία χρόνια», δήλωσε η Σεσίλια Μάλστρεμ, η οποία τόνισε ότι η υλοποίηση της συμφωνίας επανεισδοχής συνιστά προϋπόθεση για την άρση της θεώρησης και η Τουρκία καλείται να ικανοποιήσει μια σειρά από όρους σχετικά με την ασφάλεια των εγγραφών, τη διαχείριση της μετανάστευσης, τη δημόσια τάξη και τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου έκανε λόγο για ιστορική ημέρα η οποία ανοίγει το δρόμο για άρση της βίζας για Τούρκους πολίτες όταν ταξιδεύουν στην ΕΕ το αργότερο σε 3,5 χρόνια.

Τη Δευτέρα, το υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας συζήτησε σχετικά με τη συμφωνία επανεισδοχής και αποφάσισε να την θέσει στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, όπου προγραμματίζεται να συζητηθεί μέσα στο Δεκέμβριο.

Η ΕΕ θα εισαγάγει τη δυνατότητα έκδοσης βίζας πολλαπλής εισόδου για συγκεκριμένες κατηγορίες Τούρκων πολιτών, απλοποιώντας τις διαδικασίες και μειώνοντας το κόστος για την απόκτηση θεώρησης εισόδου.

Έπειτα από μια μεταβατική περίοδο 6 μηνών, οι Βρυξέλλες μπορεί να διευκολύνουν περαιτέρω τις διαδικασίες για την έκδοση θεωρήσεων.

Η Τουρκία με τη σειρά της θα απλοποιήσει τις διαδικασίες για την επανεισδοχή των παράνομων μεταναστών στην έκδοση των οποίων προχωρούν κράτη-μέλη της ΕΕ. Οι μετανάστες θα διαμένουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς μέχρι να επαναπροώθηθουν στις χώρες τους.

Μετά από τρία χρόνια οι Τούρκοι υπήκοοι θα εξαιρεθούν πλήρως από την υποχρέωση να λαμβάνουν θεωρήσεις εισόδου για να ταξιδεύουν στην ΕΕ, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα της Αγκυρας.