Ερμητικά κλειστό για 13η εβδομάδα παραμένει το Πανεπιστήμιο Αθηνών, αφού ούτε χθες κατέστη δυνατόν να δοθεί λύση στο παρατεταμένο αδιέξοδο.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι επιμένουν στις κινητοποιήσεις τους, ενώ το υπουργείο Παιδείας είχε χθες διαβουλεύσεις με το Συντονιστικό της Συνόδου των Πρυτάνεων σε μια προσπάθεια να αναζητηθεί φόρμουλα για την εκτόνωση της κρίσης. Οσο για τον Πρύτανη Θεοδόση Πελεγρίνη, μετά την παραπομπή του στο Πειθαρχικό, σήμερα το πρωί ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει σε εκδήλωση στο κεντρικό κτίριο του ΕΚΠΑ με θέμα «Η διάλυση της δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης: κυβερνητικές πολιτικές, στόχοι και μέσα επιβολής τους».

ΕΚΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ. Στο μεταξύ, πληθαίνουν οι φωνές για το άνοιγμα τόσο του Καποδιστριακού όσο και του Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Χθες η γενική συνέλευση των καθηγητών της Ιατρικής Σχολής έκανε έκκληση σε όλους τους φορείς του Πανεπιστημίου αλλά και τους φοιτητές με στόχο να λειτουργήσει η Σχολή. Οι καθηγητές ζήτησαν από τα θεσμικά όργανα της Ιατρικής Σχολής να απαιτήσουν να οριστεί προσωπικό ασφαλείας από τους απεργούς «ώστε να προχωρήσουν οι εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών και να αποσταλούν οι κατάλογοι των φοιτητών στις Εκπαιδευτικές Διευθύνσεις της Σχολής», αλλά και να υπάρχει άμεση και ελεύθερη πρόσβαση στους χώρους εργασίας όλων των μελών ΔΕΠ. Αφού εξασφαλιστούν τα παραπάνω –αναφέρουν οι καθηγητές της Ιατρικής –θα πρέπει να γίνει άμεσα έναρξη μαθημάτων αναπλήρωσης για το χειμερινό εξάμηνο με χρονική παράταση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου και έναρξη του εαρινού εξαμήνου την 1η Μαρτίου με χρονική διάρκεια έως τα τέλη Ιουνίου».

Παρόμοια έκκληση για το άνοιγμα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου έκαναν η Πρυτανεία και οι κοσμήτορες των σχολών. Με ανακοίνωσή τους κάλεσαν την πολυτεχνειακή κοινότητα να συμβάλει άμεσα στο άνοιγμα και τη λειτουργία του Πολυτεχνείου. Στην ίδια ανακοίνωσή τους τόνισαν επίσης πως «επεξεργάζονται πρόταση Οργανισμού, την οποία η Σύγκλητος του ΕΜΠ θα διαμορφώσει το ταχύτερο δυνατόν, ώστε να διασφαλίζει θεσμικά το Διοικητικό Προσωπικό, τα μέλη ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ του Ιδρύματος, καθώς και τη δυνατότητα του Ιδρύματος να λειτουργήσει με τη φυσιογνωμία που κατέκτησε όλα αυτά τα χρόνια». Και συμπλήρωσαν ότι «η αποστολή του Πολυτεχνείου συνοψίζεται στην κατ’ εξοχήν παροχή του εκπαιδευτικού του έργου, που σήμερα διακυβεύεται».

Το Συντονιστικό της Συνόδου των Πρυτάνεων, στο μεταξύ, στη συνάντηση που είχε χθες το απόγευμα με τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο τού ζήτησε να ανακληθεί η παραπομπή του Πρύτανη του ΕΚΠΑ στο Πειθαρχικό. Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση ο προεδρεύων της Συνόδου ανέφερε: «Ζητήσαμε από τον υπουργό την ανάκληση της πειθαρχικής δίωξης του Πρύτανη του ΕΚΠΑ, καθηγητή Θεοδόση Πελεγρίνη. Αυτό που προέχει αυτήν τη στιγμή είναι η καταλλαγή και από τις δύο πλευρές και η ομαλοποίηση της κατάστασης στο ΕΚΠΑ, προκειμένου να επανέλθει σε ομαλή λειτουργία. Ο υπουργός μάς άκουσε με προσοχή».

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ Η ΠΟΣΔΕΠ. Αψυχολόγητη, πρωτοφανή και καταδικαστέα από το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας χαρακτήρισε με ανακοίνωσή του την ενέργεια του υπουργού να παραπέμψει τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ στο Πειθαρχικό ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) Στάθης Ευσταθόπουλος. Στην ίδια ανακοίνωση ο κ. Ευσταθόπουλος απευθυνόμενος στον υπουργό ρωτάει: «κ. Υπουργέ, δεν ξέρω πώς περιμένετε να βρείτε λύσεις και ν’ ανοίξετε τα Πανεπιστήμια με τέτοιες ενέργειες. Φέρετε την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Αντί να επιμείνετε στο διάλογο τον οποίο επιτέλους, έστω και με τεράστια καθυστέρηση ανοίξατε, κάνετε ό,τι μπορείτε για να τορπιλίσετε την όποια λύση θα μπορούσε να βρεθεί. Εχετε κάποιο σχέδιο για την επόμενη μέρα;».