Παρουσία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2014.

Η συζήτηση θα είναι πενθήμερη και αναμένεται να κορυφωθεί τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, 8 Δεκεμβρίου, με την ομιλία του Πρωθυπουργού λίγο πριν τα μεσάνυχτα και την ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί αμέσως μετά και ενέχει τη μορφή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Στο επίκεντρο της συζήτησης του προϋπολογισμού του 2014 καθ’ όλη τη διάρκεια αναμένεται να βρεθούν τα φλέγοντα ζητήματα τις επικαιρότητας με κυρίαρχα το θέμα των πλειστηριασμών αλλά και συνολικότερα των ανοιχτών ζητημάτων της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2014 στην αρμόδια επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, η κυβέρνηση εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξη για τα μεγέθη του προϋπολογισμού και έδωσε ιδιαίτερη βάση στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ η κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης εστιάστηκε σε τυχόν επερχόμενα νέα μέτρα αλλά και στο χαρακτηρισμό του προϋπολογισμού του 2014 ως «εικονικού» προϋπολογισμού.

Ο Πρωθυπουργός εισήλθε στην αίθουσα και χειροκροτήθηκε από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Ο εισηγητής του κυβερνώντος κόμματος Σταύρος Καλογιάννης ζήτησε αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων, ενώ χαρακτήρισε ως «ρεαλιστικό» τον προϋπολογισμό, ο οποίος «επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει τα πρώτα σημαντικά αποτελέσματα».

«Οι φόροι ακίνητης περιουσίας είναι δυσβάσταχτοι για τους πολίτες και αυτό πρέπει να το πάρει υπόψη του το υπουργείο Οικονομικών» είπε ο Σταύρος Καλογιάννης και κάλεσε το υπουργείο «να ξαναδεί τον ενιαίο φόρο ακινήτων ώστε να είναι δίκαιος».

«Χρειάζεται φορολογική δικαιοσύνη» είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών «να εξετάσει τις αντικειμενικές τιμές σε όλη τη χώρα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Δεν μπορεί ένα ακίνητο στα Ιωάννινα ή στις ορεινές περιοχές της Πίνδου να έχει την ίδια τιμή με ένα ακίνητο στα βόρεια προάστια της Αθήνας».

Αναφερόμενος στην ανάπτυξη της οικονομίας ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας στάθηκε στους οδικούς άξονες και την ευρυζωνικότητα, την οποία, όπως είπε, αντιμετώπισε περιφρονητικά η αντιπολίτευση.

«Ορισμένοι αρέσκονται να παρουσιάζονται ως εκσυγχρονιστές, αλλά σε θέματα της τεχνολογίας βρίσκονται στο μεσαίωνα», σχολίασε.