Τη δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας εξαγωγών – εισαγωγών, στα πρότυπα επιτυχημένων παραδειγμάτων του εξωτερικού, με βασική λειτουργία την εφαρμογή ειδικών προγραμμάτων προχρηματοδότησης εξαγωγών, προτείνει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Η εν λόγω τράπεζα θα μπορούσε να υποστηριχθεί από ένα ευνοϊκότερο φορολογικό περιβάλλον, με συγκεκριμένα κίνητρα για την άσκηση εξωστρεφούς δραστηριότητας.

«Παρά την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, ο δανεισμός είναι σχεδόν αδύνατος για τις περισσότερες επιχειρήσεις, ειδικά για τις μικρομεσαίες. Το 2014 η πιστωτική επέκταση αναμένεται να παραμείνει αρνητική για τέταρτη συνεχή χρονιά», είπε ο κ. Μίχαλος κατά την επίσκεψή του στην έκθεση προϊόντων και υπηρεσιών εξωστρέφειας: «MADE IN GREECE».

Ακόμη, τόνισε πως ειδικά οι μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν το υψηλότερο ποσοστό απορρίψεων δανείων στην Ευρωζώνη, ενώ το κόστος δανεισμού για επιχειρηματικά δάνεια κάτω του 1 εκατ. ευρώ είναι μέχρι και τρεις φορές υψηλότερο, σε σχέση με αντίστοιχα δάνεια σε χώρες όπως η Γαλλία, το Βέλγιο και η Αυστρία.