Με νικητή τον βουλευτή Νικόλα Παπαδόπουλο, γιο του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και του ΔΗΚΟ Τάσσου Παπαδόπουλου, έληξε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας η μαραθώνια εσωκομματική διαδικασία για την ανάδειξη νέου προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος στην Κύπρο.

«Απόψε μίλησε ο ΔΗΚΟϊκός κόσμος. Μιλήσατε εσείς και σας άκουσε ολόκληρη η Κύπρος. Θέλω να ευχαριστήσω τις 25 χιλιάδες μέλη του κόμματος που αφιέρωσαν λίγο από το χρόνο τους για να συμμετέχουν στις δημοκρατικές διαδικασίες. Η συμμετοχή σας θα μας βοηθήσει να πετύχουμε την ενότητα μεταξύ ηγεσίας και βάσης», δήλωσε ο νέος πρόεδρος μετά την ανακήρυξη του.

Παράλληλα κάνοντας άνοιγμα συμφιλίωσης προς τον Μάριο Καρογιάν είπε ότι «όσα λέχθησαν διαγράφονται. Από αύριο γυρίζουμε σελίδα και ξεκινούμε σκληρή δουλειά».

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά: «Θέλω ξεκάθαρα να τείνω χέρι φιλίας και συνεργασίας προς τον συναγωνιστή Μάριο Καρογιάν και σε όλους τους συναγωνιστές που θέλουν να βοηθήσουν, ώστε αυτό το τιμημένο κόμμα, να συνεχίσει να υπηρετεί την Κύπρο και τον λαό της, γιατί είναι πολύ περισσότερα όσα μας ενώνουν παρά όσα μας χωρίζουν» και πρόσθεσε ότι το κόμμα θα δώσει αγώνες για να ξεπεράσει η πατρίδα τα οικονομικά αδιέξοδα και να επιλυθεί το Κυπριακό.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος -με μια μεγάλη μερίδα στελεχών του ΔΗΚΟ- είχε αντιταχθεί σθεναρά εναντίον της εκλογής του (αρχηγού του ΔΗΣΥ) Νίκου Αναστασιάδη στη προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από τη νέα του θέση, είναι πλέον υποχρεωμένος να διαχειριστεί τη συμμετοχή του κόμματός του στην κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Νίκο Αναστασιάδη, για την οποία πάντως -όπως έχει δηλώσει πρόσφατα- δεν σκοπεύει να αποσύρει τη στήριξή του.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, ο Νικόλας Παπαδόπουλος εξασφάλισε 12.460 ψήφους ή ποσοστό 51,12%. Ο Μάριος Καρογιάν εξασφάλισε 11.914 ψήφους, ή ποσοστό 48,88%.

Πριν από την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος, ο απερχόμενος πρόεδρος Μάριος Καρογιάν και το επιτελείο υπέβαλαν ένσταση κατά του κύρους των εκλογών, καταγγέλλοντας ότι δεν επετράπη σε περισσότερα από 400 παλαιά και νέα μέλη του κόμματος να ψηφίσουν. Ο ίδιος, είχε ζητήσει επίσης επανάληψη της καταμέτρησης των ψήφων σε όλες τις επαρχίες.

Οι ενστάσεις απορρίφθηκαν σε σύσκεψη των εφόρων εκλογής όλων των επαρχιών και στη συνέχεια ο πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής Φύτος Κωνσταντίνου προχώρησε -λίγο μετά τις τρεις τα ξημερώματα- στην επίσημη ανακήρυξη του Νικόλα Παπαδόπουλου, ως νέου προέδρου του ΔΗΚΟ.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος κερδίζει τελικά με 546 ψήφους διαφορά τον Μάριο Καρογιάν, που υπερίσχυσε στην κάλπη της Λευκωσίας με 357 ψήφους, ωστόσο αυτό δεν ήταν αρκετό να καλύψει τη διαφορά 924 ψήφων που εξασφάλισε ο εσωκομματικός του αντίπαλος στις άλλες επαρχίες του νησιού.

Ο Μάριος Καρογιάν συνεχάρη τον Νικόλα Παπαδόπουλο για την εκλογή του στην προεδρία του κόμματος και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία. Είπε, επίσης, ότι ο ίδιος ως στρατιώτης του ΔΗΚΟ θα συνεχίσει να υπηρετεί το κόμμα.

«Παρ’ όλον ότι έχω κάθε λόγο να διαφωνώ και να αμφισβητώ τις αποφάσεις σε ό,τι αφορά τις ενστάσεις που έχω υποβάλει και παρά τις διαφωνίες μου με τον τρόπο που διεξήχθη η εκλογική διαδικασία, ιδιαίτερα στην Πάφο, θα συνεχίσω να πράττω το καθήκον μου, όπως έμαθα σε όλη μου τη διαδρομή και όλη μου τη ζωή» είπε ο Μάριος Καρογιάν, προσθέτοντας ότι η κομματική του νομιμοφροσύνη και η αφοσίωσή του στους αγώνες και τις αρχές του καθώς και η δημοκρατική του συνείδηση δεν του επιτρέπουν να διευρύνει τις πληγές στο ΔΗΚΟ.

Το θρίλερ με τα εκλογικά αποτελέσματα είχε ξεκινήσει από τα μεσάνυχτα, καθώς μετά την καταμέτρηση των ψήφων σε όλες τις επαρχίες πλην της Λευκωσίας, ο Νικόλας Παπαδόπουλος προηγούνταν με 924 ψήφους, το αποτέλεσμα όμως θα έκρινε η κάλπη της Λευκωσίας, που ήταν και η μεγαλύτερη, εφόσον σε αυτή προσήλθε περίπου το ένα τρίτο του συνολικού αριθμού των ψηφισάντων.

Η καταμέτρηση των ψήφων της Λευκωσίας καθυστέρησε επί πολλές ώρες λόγω ασυμφωνίας των στοιχείων, για το πόσοι ψήφισαν σε σχέση με τον αριθμό των ψηφοδελτίων που υπήρχαν στην κάλπη.

Τελικά τα ψηφοδέλτια καταμετρήθηκαν εκ νέου και συμφωνήθηκε από τους εκπροσώπους των μονομάχων, ότι ο συνολικός αριθμός τους είναι 9.240, όπως επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ, Άγγελος Βότσης.

Τα επίσημα τελικά αποτελέσματα στις υπόλοιπες επαρχίες ήταν:

-Στη Λεμεσό, ψήφισαν 6.043 μέλη, με τον Μάριο Καρογιάν να λαμβάνει 2.963 ψήφους ή ποσοστό 49,68% και τον Νικόλα Παπαδόπουλο να λαμβάνει 3.001 ψήφους ή 50,32%. Τα άκυρα ψηφοδέλτια ήταν 51 και τα λευκά 28.

-Στην Πάφο, σε σύνολο 4.038 ψηφοδελτίων, ο Μάριος Καρογιάν έλαβε 1.407 ψήφους ή ποσοστό 35,34% και ο Νικόλας Παπαδόπουλος 2.574 ψήφους ή 64,66%. Άκυρα 10 και λευκά 47.

-Στη Λάρνακα, σε σύνολο 2.940 ψηφοδελτίων, ο Μάριος Καρογιάν έλαβε 1.403 ψήφους ή 48,51% και ο Νικόλας Παπαδόπουλος 1.489 ψήφους ή 51,49%. Άκυρα 17 και λευκά 31.

-Στην Ελεύθερη Αμμόχωστο (Αινείας), σε σύνολο 1.497 ψηφοδελτίων, ο Μάριος Καρογιάν έλαβε 820 ψήφους ή ποσοστό 55,8% και ο Νικόλας Παπαδόπουλος 650 ή 44,2%. Άκυρα 19 και λευκά 8.

-Στην Αμμόχωστο (η κάλπη στήθηκε στη Λάρνακα), σε σύνολο 976 ψηφοδελτίων, ο Μάριος Καρογιάν έλαβε 586 ψήφους ή 60,66% και ο Νικόλας Παπαδόπουλος 380 ή 39,34%. Άκυρα 4 και λευκά 6.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 9 το πρωί και έκλεισαν στις 6 το απόγευμα, ενώ δικαίωμα ψήφου είχαν τα 38.605 ταμειακώς τακτοποιημένα μέλη του ΔΗΚΟ. Το εκλογικό τους δικαίωμα άσκησαν συνολικά 24.835 ψηφοφόροι, δηλαδή ποσοστό 64,35%.

Οι δύο υποψήφιοι ψήφισαν στο ίδιο εκλογικό κέντρο, στο ξενοδοχείο Hilton Park της Λευκωσίας, καθώς είναι και οι δύο βουλευτές Λευκωσίας. Πρώτος ο Νικόλας Παπαδόπουλος μόλις άνοιξαν οι κάλπες και το μεσημέρι ο Μάριος Καρογιάν.

Μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος ο Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε ότι «η ψηφοφορία είναι για την προοπτική, την αξιοπρέπεια και το μέλλον του ΔΗΚΟ».

Κάλεσε παράλληλα τα μέλη του κόμματος να προσέλθουν στις κάλπες, γιατί, όπως ανέφερε, «η μαζική προσέλευση θα πετύχει την πολυπόθητη ενότητα μεταξύ ηγεσίας και βάσης».

Εξέφρασε επίσης «απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση των μελών του κόμματος» και τη βεβαιότητα ότι «η επόμενη μέρα θα βρει το ΔΗΚΟ ενωμένο, δυνατό, διεκδικητικό και έτοιμο να πρωταγωνιστήσει ξανά».

Από την πλευρά του, ο Μάριος Καρογιάν δήλωσε ότι «το αποτέλεσμα των εκλογών πρέπει να διασφαλίσει συνέχιση του ηγετικού ρόλου του ΔΗΚΟ στο χώρο του κέντρου και του ρυθμιστικού ρόλου του μεταξύ των δύο πόλων», αναφέροντας ότι «τώρα δεν είναι η ώρα για πειραματισμούς».

Οι δυο διεκδικητές της προεδρίας του κόμματος περιόδευσαν στα εκλογικά κέντρα και στις 11:30 το πρωί συναντήθηκαν στο κέντρο δεξιώσεων Millenium στη Λεμεσό, όπου συνεχιζόταν η εκλογική διαδικασία.

Πρώτος έφθασε στις 11:00 ο νυν πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, ενώ ακολούθησε μισή ώρα αργότερα ο βουλευτής Νικόλας Παπαδόπουλος. Και οι δυο έτυχαν θερμής υποδοχής από τους υποστηρικτές τους, ενώ όταν συναντήθηκαν εντός της αίθουσας αντάλλαξαν χαιρετισμό και συνομίλησαν για λίγο.

Βιογραφικά των μονομάχων

*** Ο νέος πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, πατέρας τεσσάρων παιδιών, γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 22 Απριλίου του 1973 και είναι δικηγόρος. Σπούδασε στη Νομική Σχολή (University College) του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (LL.B., Barrister-at-Law).

Μέχρι τώρα, στην παρούσα Βουλή, ήταν πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού. Συμμετείχε επίσης στις κοινοβουλευτικές επιτροπές Εμπορίου και Βιομηχανίας, Θεσμών και Νομικών.

Στο ΔΗΚΟ, όπου βρισκόταν από καιρό σε τροχιά σύγκρουσης με τον πρόεδρο Μάριο Καρογιάν, ήταν υπεύθυνος του Τομέα Οικονομικών και επικεφαλής της Ομάδας Μελετών του κόμματος για την οικονομία.

*** Ο απερχόμενος πρόεδρος του κόμματος Μάριος Καρογιάν, πατέρας δύο παιδιών, γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 31 Μαίου του 1961 και είναι πολιτικός επιστήμονας, με σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Περούτζια στην Ιταλία, όπου ειδικεύτηκε στον ιστορικό και διεθνή κλάδο.

Διετέλεσε διευθυντής Γραφείου του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων από το 1991 έως το 2001, επί προεδρίας Αλέξη Γαλανού και Σπύρου Κυπριανού, διευθυντής Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας επί προεδρίας Τάσσου Παπαδόπουλου, καθώς και Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος από το 2003 έως το 2006.

Από το 1988 είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ και από το 1997 ήταν μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος. Στις 22 Οκτωβρίου του 2006 εξελέγη πρόεδρος του ΔΗΚΟ, θέση στην οποία επανεξελέγη για μια δεύτερη θητεία, στις 14 Μαρτίου του 2009.