Εκβιαστικά παιχνίδια με περίπου 78.000 φοιτητές-ομήρους και ένα εξάμηνο να χάνεται εξακολουθούν να παίζονται στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παρά τις υποχωρήσεις και τις δεσμεύσεις από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας και ενώ όλα έδειχναν ότι τα μαθήματα θα άρχιζαν από την ερχόμενη εβδομάδα τόσο στο Καποδιστριακό όσο και στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, οι διοικητικοί υπάλληλοι αποφάσισαν συνέχιση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων έως και την Τρίτη.

ΔΙΑ ΒΟΗΣ. Η απόφαση για συνέχιση της απεργίας στο Καποδιστριακό ελήφθη διά βοής και αφού ορισμένοι είχαν φροντίσει να εξαφανίσουν την κάλπη από τη συνέλευση των διοικητικών υπαλλήλων. Η συνέχιση των κινητοποιήσεων προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, ο οποίος δήλωσε ότι «το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο παραμένει παρανόμως κλειστό. Μια μικρή μειοψηφία διοικητικών υπαλλήλων συνεχίζει να κρατάει σε ομηρεία φοιτητές, καθηγητές και τη μεγάλη πλειοψηφία συναδέλφων τους». Πρόσθεσε δε ότι «μια μικρή ομάδα των ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΣΥΡΙΖΑ εξαφάνισαν την κάλπη στη Γενική Συνέλευση, για να εκβιάσουν αποφάσεις διά βοής. Γιατί επιδιώκουν το χάος». Και κατέληξε: «Διάλογος με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο κλειστό δεν γίνεται. Η πολιτεία ούτε συναλλάσσεται ούτε εκβιάζεται».

Πηγές του υπουργείου, θέλοντας να δείξουν ότι η πρακτική που ακολουθείται από τους υπαλλήλους του ΕΚΠΑ είναι αδιέξοδη, ανέφεραν ότι μολονότι στο Πολυτεχνείο συνεχίζεται η απεργία οι μισές σχολές του είναι ανοικτές. Σήμερα μάλιστα είναι προγραμματισμένη συνάντηση αντιπροσωπείας των διοικητικών του Μετσοβίου με το υπουργείο.

Μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο γενικός γραμματέας του συλλόγου διοικητικού προσωπικού του ΕΚΠΑ Δημήτρης Σακκάτος ανέφερε ότι οι διοικητικοί διεκδικούν περαιτέρω εγγυήσεις από το υπουργείο. Ζητούν να ρυθμιστεί νομοθετικά το ζήτημα όσων έχουν τεθεί σε αργία επειδή από επιλογή τους δεν απογράφηκαν. Σημειώνεται ότι γι’ αυτό το θέμα ο υπουργός Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος έχει ήδη υποχωρήσει, δηλώνοντας ότι θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση ώστε οι διοικητικοί υπάλληλοι που έχουν ήδη παραπεμφθεί στο πειθαρχικό συμβούλιο και έχουν τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία να τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Παρά την ανακοίνωση των νέων απεργιών πάντως, το προεδρείο των διοικητικών του ΕΚΠΑ υποστήριζε πως δεν αποχωρεί από τον διάλογο και τις επαφές με το υπουργείο, τον πρύτανη και τη Σύγκλητο.

Οπως σημείωνε χθες ο γενικός γραμματέας των διοικητικών: «Παράλληλα με τις απεργίες αποφασίσαμε και συνέχιση της διαβούλευσης για να οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα όσων έχει πει το υπουργείο». Διατύπωνε δε την ελπίδα οι νέες κινητοποιήσεις των διοικητικών να μην εκληφθούν από το υπουργείο ως λόγος τερματισμού του διαλόγου «διότι αυτό θα ήταν καταστροφικό».

Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ. Σημειώνεται ότι η ψηφοφορία των διοικητικών του Πανεπιστημίου Αθηνών δεν ήταν μυστική. Δεν έγινε δηλαδή με κάλπη, ενώ κατά τη διάρκεια της συνέλευσης επικράτησε ένταση καθώς αρκετοί υπάλληλοι ήθελαν να κρατήσουν σκληρή γραμμή στην κόντρα με το υπουργείο Παιδείας.

Ενδεικτική του κλίματος ήταν η ανακοίνωση της απεργιακής επιτροπής του ΕΚΠΑ, ότι αίτημα των εργαζομένων «παραμένει η αναστολή της ΚΥΑ», προσθέτοντας: «Δεν αποδεχόμαστε καμιά διαπραγμάτευση με δεδομένη την απόλυση συναδέλφων μας». Στην ανακοίνωση τονιζόταν: «Σε διάλογο πάμε μόνο με εκπροσώπους από όλες τις πληττόμενες κατηγορίες, διαθέσιμους λόγω κατάργησης κλάδου και κατόπιν μοριοδότησης, μη απογραφέντες αλλά και όλους τους άλλους συναδέλφους μας που υφίστανται την πολιτική των απολύσεων και της διάλυσης του δημόσιου πανεπιστημίου από το υπουργείο».

Προχθές εξάλλου η απεργιακή επιτροπή είχε καταγγείλει το προεδρείο του ΔΣ επειδή «έσπευσε να ανακοινώσει στα ΜΜΕ την αποδοχή των προτάσεων Αρβανιτόπουλου χαρακτηρίζοντάς τες ως «θετικές».