Με μικρή διαφορά κέρδισε η Νέα Δημοκρατία τις εκλογές του ΤΕΕ, ενώ η κίνηση της Κεντροαριστεράς, επικεφαλής της οποίας είναι ο σημερινός πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Χρήστος Σπίρτζης, πήρε τη δεύτερη θέση. Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν τη νύχτα, από την καταμέτρηση 170 από τα 170 εκλογικά τμήματα, έλαβαν:

– η ΔΚΜ Ανανέωση Πρωτοπορία 26,39%

– η Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών 23,05%

– η Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών 10,92%

– οι Ελεύθεροι Επαγγελματίες Μηχανικοί 9,38%.

Η μεγάλη αποχή, η ενσωμάτωση δυνάμεων –όπως η ΠΑΣΚ –σε ευρύτερα σχήματα, η διάσπαση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η κάθοδος πολλών ανεξάρτητων συνδυασμών ήταν τα χαρακτηριστικά των χθεσινών εκλογών για τη νέα διοίκηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Τρεις ήταν οι βασικές εκπλήξεις:

Η ΠΑΣΚ, που στις προηγούμενες εκλογές (2010) είχε αναδειχθεί πρώτη δύναμη με 29,55% δεν κατέβηκε στις εκλογές, αλλά ενσωματώθηκε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών. Επικεφαλής του ψηφοδελτίου είναι ο Χρήστος Σπίρτζης και συμμετέχουν εκπρόσωποι από τον χώρο των οικολόγων, των εργοληπτών και της Ανανεωτικής Συνεργασίας.

Η ΔΚΜ Ανανέωση Πρωτοπορία, που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία, κατέβηκε έπειτα από 13 χρόνια ενωμένη με επικεφαλής τον 38χρονο Γιώργο Στασινό, πρόεδρο του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος.

Οι προσκείμενες στο ΣΥΡΙΖΑ δυνάμεις κατέβηκαν με ένα επίσημο ψηφοδέλτιο (τη Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών) με επικεφαλής την Πέτη Πέρκα, ένα δεύτερο (τη Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών) με επικεφαλής τον Αντώνη Μαούνη, όπου συμμετέχουν και άλλες δυνάμεις (όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και έναν ανεξάρτητο υποψήφιο, τον Αντώνη Πρωτονοτάριο –τον απερχόμενο γενικό γραμματέα –που διεκδίκησε την ψήφο για την αντιπροσωπεία του ΤΕΕ.

Οι εκλογές του ΤΕΕ συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον των κομμάτων. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Ποδηλατοδρομίου στο ΟΑΚΑ. Συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία υποψηφίων της Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας Μηχανικών απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση. Το «παρών» έδωσαν επίσης ο γραμματέας του ΠαΣοΚ Νίκος Ανδρουλάκης και ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος.

Η σύγκριση. Σημειώνεται ότι στις προηγούμενες εκλογές του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος ο συνδυασμός που υποστηριζόταν από τη Νέα Δημοκρατία –η Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών –είχε συγκεντρώσει το 20,53% των ψήφων (μείωση 5% σε σχέση με τις εκλογές του 2006). Οι αντάρτες της ΝΔ είχαν συγκεντρώσει το 6,29% των ψήφων, ενώ η Συμπαράταξη Μηχανικών για το ΤΕΕ –που υποστηριζόταν από τον ΣΥΝ –είχε συγκεντρώσει το 8,62% των ψήφων.

Οι μηχανικοί ψήφισαν για να εκλέξουν τα 155 μέλη της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, τα 45 μέλη των επιστημονικών επιτροπών και τα τέσσερα μέλη του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου. Στις φετινές εκλογές συμμετείχαν 16 συνδυασμοί έναντι 22 το 2010. Τα προβλήματα του κλάδου που ζητούν λύσεις είναι πολλά: η κατακόρυφη πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας, η συνεχής μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και το πάγωμα των μεγάλων έργων που έχει οδηγήσει σε ρεκόρ ανεργίας.

Η αποχή

Στις χθεσινές εκλογές ψήφισαν πανελλαδικά 32.413 μηχανικοί – σε σύνολο 106.000. Στην Αθήνα προσήλθαν χθες 10.500 μηχανικοί, ενώ στις προηγούμενες εκλογές είχαν ψηφίσει 15.000.