Πονοκέφαλο στην κυβέρνηση προκαλεί η συνέχιση της κινητοποίησης των διοικητικών υπαλλήλων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πολυτεχνείο, με τον υπουργό Παιδείας να έχει προσφύγει για δεύτερη φορά στη Δικαιοσύνη κατά της απεργίας.

Νωρίς το πρωί της Τρίτης επικράτησε ένταση στην Πανεπιστημιούπολη καθώς συγκεντρωμένοι διοικητικοί υπάλληλοι, που συνεχίζουν για 11η εβδομάδα την απεργία τους κατά της διαθεσιμότητας, δεν επέτρεψαν την είσοδο σε καθηγητή και φοιτητές.Παράλληλα οι διοικητικοί υπάλληλοι ζήτησαν από τα τηλεοπτικά συνεργεία, να αποχωρήσουν.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι καλούν όλους τους εκπροσώπους της πανεπιστημιακής κοινότητας σε συγκέντρωση σήμερα, Τρίτη, στην πύλη της Πανεπιστημιούπολης (οδό Ούλωφ Πάλμε), στην Ιατρική Σχολή (οδός Μ.Ασίας), καθώς και στην πύλη του Πολυτεχνείου, προκειμένου να στηριχθεί ο απεργιακός αγώνας τους, που συνεχίζεται για 11η εβδομάδα.

Οι συγκεντρώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη από τις 07:00 τα ξημερώματα της Τρίτης. Στις συγκεντρώσεις συμμετέχουν και φοιτητές.

Υπενθυμίζεται ότι υπό κατάληψη βρίσκονται όλες οι σχολές του Πολυτεχνείου από φοιτητές, οι οποίοι πραγματοποιούν σήμερα, Τρίτη, νέες γενικές συνελεύσεις τους.

Την ίδια ώρα, συνεδριάζει ο σύλλογος των διοικητικών υπαλλήλων στο ΑΠΘ για επανέναρξη των κινητοποιήσεων, που σταμάτησαν στις 25 Οκτωβρίου.

Την εκρηκτική κατάσταση συμπληρώνει η παραίτηση όλων των μελών της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα μέλη της Συγκλήτου παρέδωσαν στον πρύτανη του Ιδρύματος Θεοδόση Πελεγρίνη τις παραιτήσεις τους καταγγέλλοντας τις διαδικασίες με τις οποίες προχώρησε το πρόγραμμα της διαθεσιμότητας, καθώς και τις απειλές περί εισόδου της Αστυνομίας στα κτίρια του Ιδρύματος.

Καταγγελίες για τις λίστες του ΑΣΕΠ

Οι τόνοι ανέβηκαν τη Δευτέρα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα μετά τη δημοσιοποίηση των προσωρινών πινάκων με τα ονόματα των διοικητικών υπαλλήλων που μπαίνουν στο πρόγραμμα της διαθεσιμότητας από το ΑΣΕΠ, και τις πρώτης πρόχειρης μοριοδότησής τους.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, στους προσωρινούς καταλόγους του ΑΣΕΠ για την μοριοδότηση των διοικητικών υπαλλήλων δεν έχουν περιληφθεί κάποιοι υπάλληλοι που συμμετείχαν στη διαδικασία διαθεσιμότητας.

Ειδικότερα, στο Πολυτεχνείο, όπως λέει η αντιπρύτανής του Τόνια Μοροπούλου, περίπου 30 άτομα από εκείνα που είχαν απογραφεί κανονικά δεν αναφέρονται στις λίστες του ΑΣΕΠ. Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπως λέει ο πρόεδρος τη Νομικής Σχολής Θεόδωρος Φορτσάκης, αποχωρούν οι 13 από τους 17 υπαλλήλους της Σχολής, «και μάλιστα οι καλύτεροι».

«Το Πανεπιστήμιο Αθηνών στο σύνολό του (διδακτικό προσωπικό, λοιπό διδακτικό προσωπικό, διοικητικό προσωπικό και φοιτητές) δηλώνει τη σταθερή θέση του να λειτουργήσει αμέσως επιτελώντας την αποστολή του ως Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος υπό συνθήκες ομαλότητας, οι οποίες δυστυχώς δεν υφίστανται στην παρούσα φάση λόγω των διάτρητων από νομικής και ηθικής άποψης αποφάσεων του υπουργείου Παιδείας (έωλη μοριοδότηση απογραφέντων υπαλλήλων, παραπομπή στο πειθαρχικό συμβούλιο των μη απογραφέντων προκειμένου να τεθούν σε καθεστώς αργίας και επομένως εκτός Πανεπιστημίου)» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Συγκλήτου του Ιδρύματος.

«Δηλώνει την άρνηση του διδακτικού προσωπικού να προσέλθει στις αίθουσες διδασκαλίας υπό την εποπτεία αστυνομικών δυνάμεων, όπως ελέχθη από τον υπουργό Παιδείας» αναφέρεται ακόμη στο κείμενο, ενώ τα μέλη της Συγκλήτου ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον υπουργό Παιδείας.

Από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας, πηγές δηλώνουν ότι αν υπάρχουν λάθη στις λίστες του ΑΣΕΠ αυτά δεν έγιναν με ευθύνη δικών του υπηρεσιών, καθώς οι διοικητικοί υπάλληλοι απογράφηκαν μόνοι τους, ενώ όποιος θέλει μπορεί να καταθέσει ενστάσεις στο ΑΣΕΠ.

Απειλές για επέμβαση της αστυνομίας και προσφυγή στη Δικαιοσύνη

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κατάστασης, μετά την απειλή για επέμβαση της αστυνομίας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τις προειδοποιήσεις για επιστράτευση των διοικητικών υπαλλήλων, το υπουργείο Παιδείας προς το παρόν επέλεξε τη δικαστική οδό, προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να κηρυχθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική.

Παράλληλα, το υπουργείο επιρρίπτει ευθύνες στις πρυτανικές αρχές για την απώλεια του εξαμήνου, ενώ καλεί φοιτητές και καθηγητές να προσέλθουν στα μαθήματά τους σημειώνοντας: «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με το μέλλον των παιδιών του και τις θυσίες των οικογενειών τους».

Το υπουργείο Παιδείας διαμηνύει ότι το αδιέξοδο μπορεί να αρθεί μόνο με τη μαζική παρουσία φοιτητών στους χώρους των πανεπιστημίων, ώστε με την πίεση που θα ασκήσουν να ανοίξουν τα Ιδρύματα.

Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και η φοιτητική παράταξη της ΔΑΠ (της ΝΔ), εκπρόσωποι της οποίας δήλωναν χθες, Δευτέρα, ότι δεν μπορούν να γίνουν μαθήματα με την Αστυνομία να φρουρεί τα Ιδρύματα, αλλά ταυτόχρονα ανέφεραν ότι τα Ιδρύματα πρέπει να ανοίξουν και να γίνουν μαθήματα άμεσα.