Εξαιρετικά φορτισμένη είναι η ατμόσφαιρα στο ΠΑΣΟΚ, καθώς το «ναι» της Θεοδώρας Τζάκρη στην ψηφοφορία για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης γέννησε αμφιβολίες για το κατά πόσο η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος είναι «μπετοναρισμένη» και έτοιμη για τις επόμενες δύσκολες ψηφοφορίες.

Η αποστασία της κ. Τζάκρη επιβάρυνε την ψυχολογία πολλών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούν με αγωνία και ενίοτε με καχυποψία τις κινήσεις ορισμένων βουλευτών οι οποίοι δείχνουν πως νιώθουν άβολα στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης.

Οι προειδοποιητικές βολές των Κώστα Σκανδαλίδη και Θάνου Μωραΐτη κατά της κυβέρνησης, μόνο απαρατήρητες δεν πέρασαν από τη Χαριλάου Τρικούπη που θεωρεί πλέον ότι δύσκολα μπορεί να συγκρατήσει ορισμένους βουλευτές της οι οποίοι έχουν εξαντληθεί στηρίζοντας επί χρόνια επιλογές που τους δυσαρεστούν.

Η έντονη δραστηριότητα που δείχνει η πιο αριστερή πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ δίνει αφορμές στα κομματικά στελέχη να πιστεύουν ότι σε κομβικές ψηφοφορίες, όπως π.χ. για τον φόρο ακινήτων, την άρση του μπλοκαρίσματος των πλειστηριασμών ή τον προϋπολογισμό, μπορεί να καταγραφούν και άλλες διαρροές. Πάντως, ο κ. Σκανδαλίδης δήλωσε χθες ότι δεν παίρνει την ευθύνη να ρίξει την κυβέρνηση.

Η Χαριλάου Τρικούπη, ωστόσο, δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να αρχίσει τα παρακάλια και την ψυχοθεραπεία στους βουλευτές όσο –όπως λένε –ισχύει η δέσμευση του Πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ότι δεν θα ληφθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα. «Δεν πρόκειται να πάρουμε κανέναν τηλέφωνο, ας κάνει ο καθένας ό,τι πιστεύει», έλεγαν χθες στελέχη του ΠΑΣΟΚ, διαπιστώνοντας ότι το κόμμα τους βγήκε τραυματισμένο από την πρόταση δυσπιστίας, την ώρα που θα μπορούσε να πανηγυρίζει για την ακύρωση των σχεδιασμών του ΣΥΡΙΖΑ.

ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Το κλίμα έγινε ακόμη πιο δυσάρεστο χθες μετά τη χθεσινή παρέμβαση του βουλευτή Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κασσή, ο οποίος μιλώντας στον Βήμα FM εξέφρασε τη διαφωνία του με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων έτσι όπως έχει διαμορφωθεί ώς σήμερα και είπε ευθέως ότι εάν δεν επέλθουν βελτιώσεις «σε καμία περίπτωση» δεν θα ψηφίσει. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ίδια αντίληψη έχουν και άλλοι συνάδελφοί του στο ΠΑΣΟΚ. Μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο κ. Κασσής διευκρίνισε ότι η ψήφος του δεν θα είναι αρνητική σε περίπτωση που υπάρξουν αλλαγές και κατανεμηθούν οι φόροι με πιο αναλογικό τρόπο.

Το ίδιο μήνυμα, άλλωστε, έχουν στείλει στο υπουργείο Οικονομικών και οι περισσότεροι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, περιμένοντας πλέον τις διαπραγματεύσεις της ομάδας εργασίας που έχει συσταθεί και στην οποία από πλευράς ΠΑΣΟΚ συμμετέχουν οι κ.κ. Κουτσούκος και Μακρυπίδης. Στόχος του ΠΑΣΟΚ, όπως άλλωστε αποσαφηνίστηκε και από τον ίδιο τον Βαγγέλη Βενιζέλο, είναι να φορολογηθεί η ακίνητη περιουσία στο σύνολο ούτως ώστε να επιβαρυνθούν περισσότερο οι κατέχοντες και να ελαφρυνθούν οι μικροϊδιοκτησίες. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος επιβεβαίωσε χθες στον Βήμα FM ότι στόχος της πρότασης του κόμματός του είναι η αποφορολόγηση της μικρής ακίνητης περιουσίας και να φορολογηθεί η μεγάλη ακίνητη περιουσία, που πρέπει να συνεχίσει να φορολογείται με ΦΑΠ και χαράτσι.

Αυτοεξορία

Ο γραμματέας της ΚΟΠαναγιώτης Ρήγας δήλωσε (Alpha) ανακουφισμένος για την αποχώρηση της κ. Τζάκρη, η οποία

το τελευταίο διάστημα λειτουργούσε αυτόνομα και δεν είχε επαφές ούτε καν με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ