Η κάψουλα του ρωσικού διαστημοπλοίου Σογιούζ που μετέφερε τρεις αστροναύτες και τη ρωσική ολυμπιακή δάδα, η οποία έκανε μια ιστορική έξοδο στο διάστημα, προσγειώθηκε σήμερα στο Καζακστάν, στην κεντρική Ασία, λίγο λιγότερο από τρεις μήνες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι.

Έπειτα από μια αποστολή 166 ημερών στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ο Ρώσος Φιοντόρ Γιουρτσίχιν, ο Ιταλός Λούκας Παρμιτάνο και η Αμερικανίδα Κάρεν Νάιμπεργκ επέστρεψαν στη Γη όπως προβλεπόταν, στις 04:29 (ώρα Ελλάδας), μαζί με την ολυμπιακή δάδα, η οποία βγήκε στο διάστημα το Σάββατο για πρώτη φορά στην ιστορία.

Κρεμασμένη από ένα μεγάλο λευκό αλεξίπτωτο, η κάψουλα Σογιούζ προσγειώθηκε στην περιοχή του Τζεζκαζγκάν, στις στέπες του Καζακστάν, όπως έδειξαν εικόνες που μεταδόθηκαν από τη ρωσική τηλεόραση.

Η δάδα, η οποία παρέμεινε σβηστή τις τέσσερις ημέρες που πέρασε στο διάστημα, ήταν μέσα σε μια θήκη που ένας εργαζόμενος της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roskosmos βιάστηκε να ανοίξει: «Ιδού η δάδα», είπε μπροστά στις κάμερες και τους φωτογράφους.

Στη συνέχεια την έδωσε στον διοικητή του Σογιούζ, τον ρώσο κοσμοναύτη Φιοντόρ Γιουτσίχιν, που μόλις είχε βγει από το διαστημικό σκάφος. Λίγα λεπτά αργότερα βγήκαν από το Σογιούζ και οι δύο άλλοι αστροναύτες, ο Ιταλός Λούκας Παρμιτάνο και η Αμερικανίδα Κάρεν Νάιμπεργκ. Οι τρεις τους στάθηκαν δίπλα-δίπλα μπροστά από μια ρωσική σημαία και μια σημαία των Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι, που θα διεξαχθουν από τις 7 ως τις 23 Φεβρουαρίου 2014 ανάμεσα στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας και τα βουνά του ρωσικού Καυκάσου.

Η «διαστημική δάδα» –μία από τις 16.000 δάδες με τις οποίες άρχισε πριν από ένα μήνα στη Ρωσία η μεγαλούτερη διαδρομή που έχει κάνει ποτέ η ολυμπιακή φλόγα (65.000 χλμ.) ως τους Ολυμπιακούς Αγώνες– θα χρησιμοποιηθεί για την αφή της φλόγας κατά την τελετή έναρξης των Αγώνων στις 7 Φεβρουαρίου 2014 στο Σότσι.

Η ολυμπιακή δάδα είχε ήδη μεταφερθεί στο διάστημα με διαστημικό λεωφορείο πριν από τους Ολυμπιακους Αγώνες της Ατλάντα, το 1996, και απ’ αυτούς του Σίδνεϊ το 2000, αλλά ουδέποτε είχε βγει στο διάστημα.