Στρέφοντας το ενδιαφέρον τους σχεδόν αποκλειστικά στον θρίαμβο του Δημοκρατικού Μπιλ ντι Μπλάζιο στη Νέα Υόρκη, τα μέσα ενημέρωσης και η κοινή γνώμη αδίκησαν την έκταση και τη σημασία της νίκης ενός Ρεπουμπλικανού στο Νιου Τζέρσεϊ: ο Κρις Κρίστι επανεξελέγη κυβερνήτης της πολιτείας με το διόλου ευκαταφρόνητο 60%, έχοντας απέναντί του όχι μόνο τους Δημοκρατικούς αλλά και τους φανατικούς του Κινήματος του Τσαγιού.

Αυτός ο διακομματικός θρίαμβος δεν ήταν καθόλου δεδομένος πριν από μερικούς μήνες. Ο Ντι Μπλάζιο ξεκινούσε ως αουτσάιντερ για μια δύσκολη αναμέτρηση. Τελικά βγήκε νικητής μένοντας όρθιος απέναντι στις κατηγορίες των Ρεπουμπλικανών ότι είναι «σοσιαλιστής». Κατάφερε να μην τρομάξει το εκλογικό σώμα όταν μίλησε για «δύο πόλεις» (αυτή των εύπορων του Μανχάταν κι εκείνη των μικρομεσαίων στρωμάτων του Μπρονξ, του Κουίνς και του Μπρούκλιν, που βλέπουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται) ή όταν υποσχέθηκε να φορολογήσει τους πλούσιους Νεοϋορκέζους προκειμένου να χρηματοδοτήσει την κατασκευή παιδικών σταθμών και χώρων πρασίνου. Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι επτά στους δέκα δημότες της αμερικανικής μητρόπολης εμπιστεύτηκαν αυτόν τον Αμερικανό με το ολλανδικό αίμα και το ιταλικό όνομα.

Αλλά εξίσου ενδιαφέρον ήταν το αποτέλεσμα στην άλλη πλευρά του ποταμού Χάντσον και του κόλπου της Νέας Υόρκης. Οπως επισημαίνει ο αμερικανικός Τύπος, από το Νιου Τζέρσεϊ ξεκινάει το κύμα που μπορεί να αλλάξει ολόκληρο το πολιτικό σκηνικό μέσα στα επόμενα χρόνια. Μια τέτοια εξέλιξη είναι πολύ πιθανόν να δρομολογήσει η νίκη του Κρις Κρίστι στις πολιτειακές εκλογές, εκτιμούν οι αναλυτές. Ο Κρίστι είχε κάνει την πρώτη έκπληξη πριν από τέσσερα χρόνια, όταν κέρδισε τις εκλογές σε μια παραδοσιακά δημοκρατική πολιτεία. Προχθές άφησε στη Δημοκρατική γερουσιαστή Μπάρμπαρα Μπουόνο το 38% των ψήφων για να πάρει ο ίδιος το υπόλοιπο 60%. Και αυτή η διαφορά του δίνει, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, μια καλή θέση στην κούρσα για τη διαδοχή του Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο.

Μετριοπαθής Ρεπουμπλικανός, ο Κρίστι είδε το Κίνημα του Τσαγιού να του επιτίθεται λυσσαλέα όταν λίγες ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές απέδωσε τα εύσημα στον αμερικανό Πρόεδρο για τη διαχείριση των καταστροφών που προκάλεσε το πέρασμα του τυφώνα Σάντι. Το μένος της αμερικανικής Ακροδεξιάς δεν ψαλιδίζει, ωστόσο, τις φιλοδοξίες του. Παρά τις πολλές παροτρύνσεις, ο Κρις Κρίστι απέφυγε να μπει στην κούρσα του 2012 για να διεκδικήσει τον Λευκό Οίκο. Θεωρείται όμως κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι στις επόμενες εκλογές θα είναι εκεί…