Απώλεια λίμπιντο έπειτα από χωρισμό

Από τότε που χώρισα από την τελευταία μου σχέση, παρατηρώ ότι έχει ελαττωθεί η σεξουαλική επιθυμία μου παρότι συνευρίσκομαι σεξουαλικά με πολλές γυναίκες. Είμαι αγχώδης και ενοχικός και αυτό με βαραίνει.

Ενας επίπονος χωρισμός συχνά έχει ως παρενέργεια την απώλεια του ενδιαφέροντος για σεξ. Οταν τα συναισθήματα για την προηγούμενη σύντροφο είναι ακόμη νωπά και έντονα, η σκέψη ταλαντεύεται γύρω από την απώλεια και το αβάσταχτο βάρος που φέρει, η συμπεριφορά καθοδηγείται από μια προσπάθεια ανάκτησης κινήτρου απέναντι στην καθημερινότητα και διαχείρισης των αναπόφευκτων αλλαγών. Υστερα από μια στρεσογόνο κατάσταση η υποτονική σεξουαλική επιθυμία θεωρείται «επίκτητη» και είναι αναστρέψιμη εφόσον δουλέψετε μέσα σας το τι πραγματικά συνέβη. Το άγχος και οι ενοχές σας επιτείνουν τα ψυχοσεξουαλικά συμπτώματα. Μιλήστε με έναν ψυχολόγο και σε λίγες συνεδρίες μπορεί να βάλετε σε λειτουργικό πλαίσιο τη διαχείριση τόσο του χωρισμού όσο και της χαμηλή σεξουαλικής επιθυμίας.

Η αόρατη ψυχολογική βία

Είμαι μητέρα δύο μικρών παιδιών και θα ήθελα να ξεκαθαρίσω αν υφίσταμαι βία στον γάμο μου, παρότι ζω μια «ονειρεμένη ζωή». Φοβάμαι κάθε στιγμή για το τι θα πω ή τι θα κάνω ή τι θα προτείνω, μήπως του προκαλέσω νεύρα ή θυμό. Είναι στο μυαλό μου;

Τη βία όταν μια γυναίκα την εισπράττει, τη νιώθει ακόμη και αν δεν μπορεί να την επεξεργαστεί και να την κατανοήσει ως προς τα κίνητρά της. Η γυναίκα που υφίσταται βία δεν μεγεθύνει το βίωμα της βίας μέσα της όπως πολύς κόσμος λανθασμένα πιστεύει, αλλά αντίθετα εισπράττει τη βία και τη δέχεται χωρίς να αντιδρά. Συνήθως η γυναίκα που βρίσκεται σε αυτή τη θέση προσπαθεί να σταματήσει αυτό που της συμβαίνει, αλλά παρά τις προσπάθειές της, αδυνατεί να προβλέψει την επόμενη στιγμή που θα εισπράξει ταπείνωση, εκφοβισμό, φωνή, υποτίμηση κ.ο.κ. Οι αφορμές για τα ξεσπάσματα του συντρόφου είναι, άλλωστε, διαφορετικά και τυχαία κάθε φορά. Η γυναίκα νιώθει αβοήθητη και μαθαίνει να βλέπει τον εαυτό της μέσα από αυτό τον ρόλο, ότι δεν έχει τον έλεγχο πάνω σε αυτό που εισπράττει, και αρχίζει να μπαίνει σε φαύλο κύκλο απόγνωσης, θλίψης, αδιεξόδου και αδράνειας. Το αίσθημα φόβου είναι πάντοτε προειδοποιητική ένδειξη. Ο φόβος σάς οδηγεί σε μια κατάσταση χρόνιας καθημερινής επιφυλακής, με αποτέλεσμα να είστε «έτοιμη» να αποκωδικοποιήσετε τις αντιδράσεις του συζύγου σας υπό το πρίσμα μιας απειλής. Η ψυχολογική βία ανάμεσα στο ζευγάρι είναι μια μορφή σιωπηλής και αθέατης βίας. Είναι μια γκρίζα και ύπουλη μορφή βίας εξίσου επικίνδυνη για τον ψυχισμό μιας γυναίκας και παράγων που την οδηγεί «εύκολα» στην κατάθλιψη. Σε κανέναν γάμο δεν είναι θεμιτά τα ξεσπάσματα θυμού, τα οποία βέβαια καμία οικειότητα δεν δικαιολογεί. Η επιβολή ελέγχου στο πρόσωπό σας, ο άρρητος εκφοβισμός, ο απότομος τρόπος ομιλίας που μπορεί να σας προκαλεί ανασφάλεια, φόβο και ταραχή, μπορεί να είναι ήπιες έως και σοβαρές εκφάνσεις ψυχολογικής βίας. Αλλά αυτό πάντοτε συναρτάται από το πώς η βία αυτή σας κάνει να νιώθετε (ταπεινωμένη, φοβισμένη, μόνη, περιφρονημένη, κατώτερη, υπεύθυνη, ενοχική;). Η ενοχοποίηση συντηρεί τη βία και τον φόβο. Αδρανοποιεί και επιτρέπει το ανεπίτρεπτο. Μιλήστε στον σύζυγό σας για το βάρος που σας κάνει να νιώθετε και βοηθήστε τον να καταλάβει ότι προβληματίζεστε και ότι απαιτείτε να σας μιλάει και να σας φέρεται με σεβασμό.

Απιστία

Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί η σύζυγός μου με απάτησε, παρά τα ευτυχισμένα χρόνια που ζήσαμε μαζί.

Σε αντίθεση με τους άνδρες που επιζητούν τη σεξουαλική ικανοποίηση μέσα από τις εξωσυζυγικές σχέσεις, οι γυναίκες καθοδηγούνται από πιο πολύπλοκα ψυχολογικά κίνητρα όταν απιστούν. Ανασφάλειες με τον εαυτό και τη θελκτικότητά τους, ανάγκη τόνωσης της αυτοεκτίμησης, αίσθημα πλήξης στον γάμο, απουσία εγγύτητας που έχει τόσο ανάγκη, ενδόμυχη εκδικητικότητα απέναντι στο άλλο φύλο, σεξουαλική καταπίεση, αίσθημα συναισθηματικής προδοσίας από το παρελθόν κ.ο.κ. Ευτυχισμένα μπορεί να ήταν τα χρόνια που ζήσατε μαζί, αλλά μπορεί και να υπήρχαν ματαιώσεις που δεν αντιλαμβανόσασταν και ενδείξεις που αρνηθήκατε να δείτε. Κάντε μια αληθινή κουβέντα με τον εαυτό σας και κάποιες απαντήσεις θα έρθουν από μέσα σας.