Εκκωφαντικό ήταν το τιτίβισμα της επιτυχίας που είχε η χθεσινή εισαγωγή του twitter στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Σε αντίθεση με το άλλο «μεγάλο φαινόμενο» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, το facebook, το twitter κατάφερε σχεδόν να διπλασιάσει την τιμή εισαγωγής της μετοχής του την πρώτη ημέρα συναλλαγής της στη Γουόλ Στριτ.

Με τον πήχη της τιμής εισαγωγής αυξημένο την τελευταία στιγμή στα 26 δολάρια, η μετοχή άνοιξε στα… 44,9 δολάρια και έφθασε να ενισχύεται κατά 92% (ξεπέρασε τα 50 δολάρια), για να περιορίσει τα κέρδη της λίγο πριν από το κλείσιμο γύρω στο 73%.

Διόλου άσχημα έπειτα από την εμπειρία του facebook, που πριν από ενάμιση χρόνο έκλεισε την πρώτη ημέρα συναλλαγών με οριακά κέρδη… 38 σεντς –την επομένη άλλωστε είχε αρχίσει το ξεπούλημα με αποτέλεσμα έπειτα από δύο μήνες η μετοχή του να έχει χάσει το 47% της αξίας της.

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΖΗΤΗΣΗ. Η περιπέτεια του twitter στη Γουόλ Στριτ άρχισε τελείως διαφορετικά. Η ζήτηση ήταν τεράστια, παρότι «η εταιρεία έκανε τα πάντα για να διασφαλίσει όσο περισσότερα μετρητά μπορούσε γι’ αυτή την ίδια, αφήνοντας λίγα για όσους συμμετείχαν στη δημόσια προσφορά», όπως δήλωσε στο Bloomberg ο Τζόζεφ Σούστερ της ΙΡΟΧ Schuster LLC στο Σικάγο. Για να αντιληφθεί κάποιος τη φρενήρη ζήτηση που είχε η μετοχή του twitter αρκεί να σκεφθεί ότι στην τιμή των 45,10 δολαρίων που άνοιξε η συναλλαγή, η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας έφθασε τα 24,6 δισ. δολάρια. Ηταν δηλαδή 22 φορές υψηλότερη από τον εκτιμώμενο τζίρο της εταιρείας το 2014 (1,4 δισ. δολάρια), όταν οι κεφαλαιοποιήσεις του facebook και του Linkedin ήταν χθες 11,6 και 12,2 φορές υψηλότερες από τις αντίστοιχες πωλήσεις τους. Παρεμπιπτόντως, οι μετοχές και του facebook και του Linkedin υφίσταντο πιέσεις χθες και υποχωρούσαν περίπου 2%.

ΒΟΗΘΗΣΕ Η ΑΓΟΡΑ. Εν πάση περιπτώσει, η δημόσια προσφορά του twitter ήταν χθες θεαματική. Αλλά έγινε με την αγορά στα… ντουζένια της! Η Γουόλ Στριτ καλπάζει από ρεκόρ σε ρεκόρ, ενώ και οι μετοχές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. Από την αρχή της χρονιάς η μετοχή του facebook έχει ενισχυθεί κατά 85%, η μετοχή του Linkedin κατά 92% και η μετοχή του Yelp κατά… 253%. Η υπερτιμημένη εισαγωγή του facebook την άνοιξη του 2012 και μετέπειτα η καταρράκωση της μετοχής του μοιάζει με ξεχασμένο εφιάλτη –για όσους βεβαίως δεν έχασαν τα λεφτά τους τότε.

Οι συνθήκες είναι σαφώς ευνοϊκές για την εδρεύουσα στο Σαν Φρανσίσκο εταιρεία, που υπολογίζεται ότι άντλησε περί τα 1,7 δισ. δολάρια χθες. Σημειωτέον ότι το twitter στην επτάχρονη ιστορία του ουδέποτε έβγαλε κέρδη. Αντίθετα, το εννεάμηνο του 2013 διπλασίασε τις ζημιές του στα 134 εκατ. δολ. συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, παρά το ότι υπερδιπλασίασε τον τζίρο του στα 422 εκατ. δολάρια. Ισως το ανησυχητικότερο για την εταιρεία είναι ότι μειώνεται ο ρυθμός αύξησης των χρηστών του στο 6% μηνιαίως το τρίτο τρίμηνο από 7% που ήταν το δεύτερο και 10% το πρώτο τρίμηνο του έτους. Από χθες, όμως, ζει στη μέθη της Γουόλ Στριτ.