Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, τα παιδιά του Ντέλα και Σπύρος, τα εγγόνια του, φίλοι, συγγενείς και πολλοί συνεργάτες αποχαιρέτησαν το μεσημέρι της Παρασκευής στο κοιμητήριο της Ηλιούπολης τον σκηνοθέτη και σεναριογράφο Νίκο Φώσκολο, ο οποίος πέθανε την περασμένη Τετάρτη, σε ηλικία 87 χρόνων.

Ο Νίκος Φώσκολος αγαπήθηκε πολύ από τον απλό κόσμο, μέσα από τις ταινίες του και τις καθημερινές τηλεοπτικές σειρές του οι οποίες καθήλωναν επί χρόνια στην οθόνη χιλιάδες θεατές.

Γι’ αυτό και το κοιμητήριο της Ηλιούπολης πλημμύρισε από εκατοντάδες ανθρώπους που έσπευσαν να αποχαιρετίσουν τον άνθρωπο ο οποίος σημάδεψε τα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά δρώμενα της χώρας.

«Ο Νίκος Φώσκολος ήταν ο μοναδικός άνθρωπος του σινεμά και της τηλεόρασης» δήλωσε ο ηθοποιός Λάκης Κομνηνός, ενώ ο συνάδελφός του Δημήτρης Αρώνης είπε για τον εκλιπόντα: «Ηταν ένας άνθρωπος με τεράστια προσφορά στον χώρο του κινηματογράφου και του θεάματος γενικότερα που έφυγε πλήρης ημερών και ικανοποιημένος γιατί εισέπραξε πολλά από τον κόσμο, τους συνεργάτες και τους φίλους του».

«Με τον Νίκο Φώσκολο θεωρώ ότι τελείωσε μια ολόκληρη εποχή. Ηταν ο τελευταίος μεγάλος σκηνοθέτης που χάρισε στον κόσμο ψυχαγωγία» δήλωσε ο δισκογραφικός παραγωγός και ηθοποιός Μάκης Δελαπόρτας.

Αν και η οικογένεια του Νίκου Φώσκολου ζήτησε αντί στεφάνων να κατατεθούν χρήματα για το Σπίτι του Ηθοποιού, δεν ήταν λίγοι όσοι επέλεξαν τα στεφάνια στη μνήμη του. Ανάμεσά τους εκείνα του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, της Ανώτερης Δραματικής Σχολής και της Φίνος Φιλμ, της εταιρείας που από νωρίς εμπιστεύτηκε το ταλέντο του.

Παρόντες στην κηδεία ήταν αρκετοί καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν μαζί του. Μεταξύ άλλων οι Κάτια Δανδουλάκη, Ζωή Λάσκαρη, Ελένη Κούρκουλα, Λουκία Παπαδάκη, Αννα Φόνσου, Μάρθα Καραγιάννη, Φαίδων Γεωργίτσης, Μαίρη Βιδάλη, Λάκης Κομνηνός, Δημήτρης Αρώνης, Κώστας Πρέκας, Μαρία Αλιφέρη, Θάνος Καλιώρας, Σπύρος Μισθός, Γιώργος Ματαράγκας, αλλά και ο Μίνως Κυριακού και ο Γιώργος Βαρδινογιάννης.

Στον επικήδειο, που εκφώνησε, ο ηθοποιός και καλός του φίλος Γιάννης Βογιατζής αναφέρθηκε στο ήθος του δημιουργού, την «λύσσα του» – όπως χαρακτηριστικά είπε – για δουλειά και κυρίως τη μεγάλη αγάπη και αφοσίωση που του έδειχναν οι συνεργάτες του.

Χρονολόγιο

Ο Νίκος Φώσκολος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 26 Νοεμβρίου του 1927. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών χωρίς όμως να λάβει πτυχίο. Αρχικά δούλεψε ως δημοσιογράφος (στη δεκαετία 1950-1960), στις εφημερίδες «Εμπρός» και «Ανεξάρτητος Τύπος», κάνοντας ελεύθερο και καλλιτεχνικό ρεπορτάζ και γράφοντας κινηματογραφικές κριτικές.

Στη δεκαετία του 1960 ξεκινά ως θεατρικός συγγραφέας και κριτικός συγγράφοντας περισσότερα από 10 θεατρικά έργα και πολλά ραδιοφωνικά. Στη συνέχεια μετακινείται στον κινηματογράφο όπου γράφει το σενάριο για περισσότερες από 70 ταινίες, κυρίως με τη Φίνος Φιλμ.

Το 1971 ασχολείται με επιτυχία με την τηλεόραση, με την ιστορική τηλεοπτική σειρά «Αγνωστος Πόλεμος» που σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ θεαματικότητας (92%), μετά την οποία ακολούθησαν διάφορα ιστορικά και κοινωνικά δράματα όπως τα «Εν Τούτω Νίκα», «Κραυγή των λύκων», «Ρωμανός Διογένης» κ.ά.

Μετά το 1991, λίγο μετά την εμφάνιση της ιδιωτικής τηλεόρασης, συγγράφει τη μεγάλης διάρκειας τηλεοπτική σειρά «Λάμψη» της οποίας η προβολή κράτησε 14 χρόνια (1991 – 2005), κάνοντας 3.457 επεισόδια στο σύνολο. Το 1993 έγραψε την δεύτερη τηλεοπτική σειρά του, «Καλημέρα Ζωή» της οποίας η προβολή κράτησε 13 χρόνια (1993 – 2006) δημιουργώντας 3.179 επεισόδια.

Ο καταξιωμένος δημιουργός ήταν τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ, καθώς και της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.

Ελαβε κρατικό Βραβείο Σεναρίου για την ταινία «Κοντσέρτο για πολυβόλα» (1968). Από τις ταινίες του βραβεύτηκαν επίσης: «Οι αδίστακτοι», «Πυρετός στην άσφαλτο» και «Κοινωνία ώρα μηδέν», ενώ η ταινία «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» του Βασίλη Γεωργιάδη, της οποίας έγραψε το σενάριο, προτάθηκε από την Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών για Οσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας (1965).