«Δεν είναι ώρα το κράτος να αυξήσει τις δομές του, αλλά να τις μειώσει» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, την Πέμπτη, ερωτηθείς εάν και πότε θα λειτουργήσουν τα τέσσερα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για να χορηγούν δωρεάν φάρμακα στους ανασφάλιστους και τους άπορους, όπως είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση.

Παράλληλα, ο Αδωνις Γεωργιάδης παραδέχθηκε ότι λόγω των συνθηκών «δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε την πρόσβαση όλων των πολιτών στην Υγεία, όπως θα θέλαμε». Παραδοχή που έκανε εξάλλου και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας.

Σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται ότι εντάσσεται η εξαγγελία του υπουργού Υγείας για απογευματινά χειρουργεία με τιμές ιδιωτικού τομέα.

Μιλώντας στο Mega, ο Αδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι το υπουργείο σχεδιάζει να λειτουργήσει απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία, έναντι κάποιου τιμήματος που θα δίνουν οι ασφαλισμένοι που δεν θέλουν να περιμένουν σε λίστες προτεραιότητας.

Ο υπουργός Υγείας αρνήθηκε ότι αυτό λέγεται υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα του συστήματος υγείας. «Όσοι χειρουργηθούν στα δημόσια νοσοκομεία, πιθανόν αν περίμεναν καιρό για το δημόσιο, να πήγαιναν σε ιδιωτικό. Άρα, η άλλη πλευρά πρέπει να ανησυχεί. Μου κάνει εντύπωση γιατί ορισμένοι οι οποίοι -υποτίθεται- προασπίζουν το ΕΣΥ, τελικά προασπίζουν τα συμφέροντα των ιδιωτών» ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική επιβάρυνση των ασθενών παρατήρησε: «Ασφαλώς το απογευματινό χειρουργείο είναι για κάποιον που θέλει να πληρώσει. Αυτό θα προκύψει από τη συζήτηση που θα κάνουμε. Βάσει των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλείων (ΚΕΝ) που ήδη υπάρχουν μπορούμε να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας».

«Εξώσεις» σε ψυχικά πάσχοντες

Σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιεύει η Εφημερίδα των Συντακτών την Παρασκευή, έως το τέλος της χρονιάς κλείνουν οριστικά τα τμήματα χρόνιων παθήσεων των ψυχιατρείων και οι συγγενείς των ασθενών καλούνται να συνεργαστούν για τη συνέχιση της ιατρονοσηλευτικής φροντίδας τους σε άλλες δομές.

Το έγγραφο που δημοσιεύει η εφημερίδα προέρχεται από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο «Δρομοκαΐτειο», έχει λάβει αριθμό πρωτοκόλλου και -κατά τις πληροφορίες- πρόκειται να ταχυδρομηθεί την επόμενη εβδομάδα σε περίπου 80 οικογένειες χρόνιων ασθενών.

Παρόμοια επιστολή αναμένεται να λάβουν συνολικά 400 οικογένειες χρονίως ψυχικά πασχόντων που νοσηλεύονται στα ψυχιατρικά νοσοκομεία της χώρας.

«Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι σύμφωνα με τις πρόσφατες αποφάσεις του υπουργείου Υγείας, τα τμήματα χρονίως νοσηλευομένων ασθενών του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής Δρομοκαΐτειο πρόκειται να παύσουν τη λειτουργία τους μέχρι τις 31/12/2013.

»Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς των παραπάνω τμημάτων θα μετακινηθούν σε αντίστοιχες μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης (ξενώνες, οικοτροφεία) στην κοινότητα αναλόγως του βαθμού λειτουργικότητάς τους […] Παρακαλούμε για τη δική σας συνεργασία […]».

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών θέσεις στις δομές των ψυχιατρείων δεν υπάρχουν, ενώ για την ένταξη σε δομές Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων γίνεται αυστηρή επιλογή των ασθενών, κάτι που αναμένεται να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε πολλές οικογένειες με χρονίως ψυχικά πάσχοντες και ειδικά στις βαρύτερες καταστάσεις.