Ο επικεφαλής της γερμανικής Yπηρεσίας Eξωτερικών Πληροφοριών (BND), Γκέρχαρντ Σίντλερ, διέψευσε σήμερα Τετάρτη τις δηλώσεις του αμερικανού ομολόγου του, σύμφωνα με τον οποίο η Γερμανία κατασκόπευε τις ΗΠΑ στο έδαφός τους.

«Δεν υπάρχουν επιχειρήσεις παρακολούθησης τηλεπικοινωνιών από τη γερμανική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον», διαβεβαίωσε ο Γκέρχαρντ Σίντλερ με δηλώσεις του στην ηλεκτρονική έκδοση της Die Zeit.

Ο επικεφαλής των Εθνικών Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ (DNI) Τζέιμς Κλάπερ και ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) , ο στρατηγός Κιθ Αλεξάντερ, δήλωσαν ενώπιον του Κογκρέσου ότι οι συμμαχικές των ΗΠΑ χώρες πραγματοποιούσαν ή πραγματοποίησαν επιχειρήσεις κατασκοπείας κατά των ΗΠΑ.

Αντιπροσωπεία της γερμανικής καγκελαρίας και των γερμανικών υπηρεσιών πληροφοριών θα συναντηθεί σήμερα στην Ουάσινγκτον με εκπροσώπους της αμερικανικής κυβέρνησης μετά τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνομιλιών της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει τη σύναψη συμφωνίας με τις ΗΠΑ, με την οποία η Ουάσινγκτον θα αναλάβει τη δέσμευση ότι δεν θα κατασκοπεύει τη γερμανική κυβέρνηση ή τις γερμανικές διπλωματικές αντιπροσωπείες.

Οι ΗΠΑ διέψευσαν κατηγορηματικά τις πρόσφατες κατηγορίες για την συλλογή δεδομένων τηλεφωνικών επικοινωνιών στην Ευρώπη από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Οι επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών δήλωσαν ενώπιον του Κογκρέσου ότι τα δεδομένα αυτά, που περιλαμβάνονται στα στοιχεία που αποκάλυψε ο Εντουαρντ Σνόουντεν, έχουν παραδοθεί στις αμερικανικές υπηρεσίες από ευρωπαϊκές υπηρεσίες Πληροφοριών.