Συμπληρώνονται φέτος 20 χρόνια από την θεσμοθέτηση του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Αυστραλίας που από φέτος είναι γνωστό ως «Delphi Greek Film Festival» μιας και χορηγός του είναι η γνωστή τράπεζα Delphi.

Στα 20 αυτά χρόνια το Φεστιβάλ έχει ανοιχτεί και προς την ευρύτερη αυστραλιανή κοινωνία και δεν είναι λίγοι οι Αυστραλοί που παρακολουθούν ελληνικές ταινίες

Βεβαίως ελληνικές ταινίες προβαλλόταν και νωρίτερα. Κάποτε η Μελβούρνη είχε επτά ελληνικούς κινηματογράφους. Οταν έκλεισαν ελληνικές ταινίες άρχισαν να προβάλλονται στο πλαίσιο της Ελληνικής Εβδομάδας και στη συνέχεια από το φεστιβάλ «Αντίποδες».

Θεσμοθετημένα όμως ξεκίνησε πριν 20 χρόνια με «ιδρυτές» την Ελένη Μπερντέ, τον Κώστα Μάρκου και τον Κώστα Καραμάρκου και έκτοτε, πάντα κάτω από την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτωρίας αναπτύσσεται ενώ, πλέον, έχει λάβει και παναυστραλιανή διάσταση με την συμμετοχή και των ελληνικών κοινοτήτων άλλων πολιτειών.

Αξιοσημείωτο είναι ότι φέτος στο Φεστιβάλ θα παραστεί, έπειτα από χρόνια, και η Ελένη Μπερντέ που έχει εγκατασταθεί πλέον στην Ελλάδα.

Η Ελένη Μπερντέ θα παραστεί και με την ιδιότητά της ως παραγωγός της ταινίας «Χαρά» (Joy)και θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού.

Το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ περιλαμβάνει την προβολή 35 ταινιών από τις οποίες οι πέντε είναι μικρού μήκους. Οι προβολές θα γίνουν στον κινηματογράφο Palace Como της Μελβούρνης, Palace Chauvel του Σίδνεϊ και Palace Contro του Μπρίσμπαν. Η έναρξη θα γίνει γίνει στις 31 Οκτωβρίου στο Μπρίσμπαν.

Την Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου στο Σίδνεϊ και την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου θα γίνει η πρεμιέρα στη Μελβούρνη με την εμπορική επιτυχία «Αν…» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη.

Στη συνέχεια το Φεστιβάλ Κινηματογράφου θα περιοδεύσει στην Αδελαΐδα (14-17 Νοεμβρίου στον κινηματογράφο Palace Nova Eastend) και την Καμπέρα (29 Νοεμβρίου-14 Δεκεμβρίου).