Από το πρωθυπουργικό επιτελείο επιθυμούν η φωτιά που άναψε ανάμεσα στον Βαγγέλη Βενιζέλο και στον Δημήτρη Αβραμόπουλο να σβήσει άμεσα, πριν αφήσει αποκαΐδια. Αλλά επισημαίνουν –και αυτό έχει τη σημασία του –ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν γνώριζε το περιεχόμενο της ομιλίας του υπουργού Εθνικής Αμυνας στη Βουλή, η οποία πυροδότησε την ένταση.

Ακριβέστερα, αφήνουν να εννοηθεί ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν είχε δώσει ιδιαίτερη σημασία στην ερώτηση του κ. Τσίπρα που κινητοποίησε τον κ. Αβραμόπουλο, καθώς η ατζέντα του Πρωθυπουργού περιελάμβανε εκείνη την ώρα ενημέρωση από τον Νίκο Δένδια για τα νέα ευρήματα της πολύπλευρης έρευνας για τη Χρυσή Αυγή, ενώ ακολουθούσε συνάντηση με τον επικεφαλής της TUI, του κορυφαίου ταξιδιωτικού οργανισμού στον πλανήτη.

Το μήνυμα είναι ότι ο κ. Σαμαράς αφενός είχε να ασχοληθεί προχθές το πρωί με πιο επείγοντα ζητήματα και αφετέρου ότι ο κ. Αβραμόπουλος έχει το περιθώριο να κινηθεί αυτόνομα, χωρίς να προαναγγέλλει κάθε βήμα του στο Μέγαρο Μαξίμου –μια ελευθερία κινήσεων που έχει ως αφετηρία τη στήριξη του κ. Σαμαρά από τον κ. Αβραμόπουλο στη μάχη του 2009 για τα ηνία της ΝΔ. Δεν είναι η πρώτη φορά, άλλωστε, που στο πρωθυπουργικό επιτελείο ενημερώθηκαν για κινήσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας εκ των υστέρων και, ακόμη χειρότερα, μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες.

Ο ΠΡΙΓΚΙΨ. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα, που μνημονεύουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού, καταγράφηκε στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, όταν ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε με τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας Αλ Ουαλίντ μπιν Ταλάλ μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ. Ο ζάπλουτος πρίγκιπας παρέμεινε στο Μέγαρο Μαξίμου περισσότερο από μία ώρα και στη συνέχεια κατευθύνθηκε με την πομπή του στο Πεντάγωνο, όπου τον υποδέχθηκε με παρατεταγμένο άγημα και κάθε άλλη επισημότητα ο κ. Αβραμόπουλος. Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Σαμαράς πληροφορήθηκε το βράδυ τη συνάντηση αυτή, όταν ο σαουδάραβας πρίγκιπας είχε επιστρέψει στην αγκυροβολημένη στα ανοικτά της Βουλιαγμένης πολυτελή θαλαμηγό του.

Τα προβλήματα που δημιουργούνται από την ανοικτή ρήξη Βενιζέλου – Αβραμόπουλου, ωστόσο, δεν αντιμετωπίζονται με τα αινιγματικά χαμόγελα με τα οποία είχε ξεπεραστεί η πριγκιπική βόλτα στο Πεντάγωνο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το παιχνίδι των ισορροπιών που λειτουργεί εσωκομματικά στη ΝΔ, επιτρέποντας στον υπουργό Εθνικής Αμυνας να έχει το δικό του αυτόνομο πεδίο κινήσεων, δεν μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Για τον απλούστατο λόγο ότι ο κ. Βενιζέλος δεν βρίσκεται απέναντι στον κ. Αβραμόπουλο ως αντίζηλος υπουργός, αλλά πρωτίστως ως κυβερνητικός εταίρος. Και αυτή η –καταλυτική για τη συνοχή και τη βιωσιμότητα του κυβερνητικού συνασπισμού –παράμετρος δεν αγνοείται από το Μέγαρο Μαξίμου.

Από την πλευρά του υπουργού Εθνικής Αμυνας επιχειρείται να πέσουν οι τόνοι. Τα προχθεσινά ντεσιμπέλ αποδίδονται, λίγο πολύ, σε παρανόηση της ομιλίας του στη Βουλή. Οι διευκρινίσεις όμως ότι ο κ. Αβραμόπουλος δεν στόχευε τον κ. Βενιζέλο δεν φαίνεται να πείθουν τη Χαριλάου Τρικούπη, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που είχε προηγηθεί ενημερωτικού χαρακτήρα επιστολή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας ενόψει της απάντησης στον κ. Τσίπρα (το κείμενο στην τελευταία στήλη).

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΡΑΣ. Αν και το μεταξύ τους ρήγμα δείχνει τεράστιο, η διαμάχη μετράει μόλις τέσσερις μήνες ζωής –από την ημέρα που ανακοινώθηκε το νέο κυβερνητικό σχήμα με τη στήριξη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Νωρίτερα οι δύο πολιτικοί δεν βρίσκονταν σε τροχιά ρήξης, κυρίως επειδή δεν συνέπεσαν οι δρόμοι τους. Οι σχέσεις τους ήταν μάλλον τυπικές, ενώ για την πλευρά Αβραμόπουλου ο κ. Βενιζέλος συγκαταλεγόταν στους διαχρονικούς συνομιλητές της Ντόρας Μπακογιάννη από την ευρύτερη πολιτική σκηνή –κι αυτό δικαιολογούσε μια επιφυλακτική στάση.

Το κλίμα χάλασε απότομα τον περασμένο Ιούνιο, με τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης –που οδήγησε στη μετακόμιση του κ. Αβραμόπουλου από το υπουργείο Εξωτερικών στο Πεντάγωνο. Κομματικά στελέχη που βρίσκονται κοντά στον αντιπρόεδρο της ΝΔ καταγράφουν την πικρία του επειδή δεν θα διαχειριστεί την ελληνική προεδρία στην ΕΕ, για την οποία προετοιμαζόταν εντατικά.

Εκείνη την περίοδο μάλιστα φέρεται ότι είχε επισημάνει την προοπτική μιας αντιπροεδρίας Βενιζέλου χωρίς άλλον υπουργικό θώκο. Ο Πρωθυπουργός επέλεξε, τελικώς, το γερμανικό μοντέλο συγκυβέρνησης (με τον επικεφαλής του κυβερνητικού εταίρου σε ρόλο αντιπροέδρου και ΥΠΕΞ), αλλά στο επιτελείο του κ. Αβραμόπουλου είναι πεπεισμένοι ότι αυτό ήταν αποτέλεσμα των πιέσεων του κ. Βενιζέλου.

Επιπλέον, η πλευρά Αβραμόπουλου απέδιδε στην αρνητική στάση Βενιζέλου και την απόφαση Σαμαρά να μην έχει δεύτερο αντιπρόεδρο το κυβερνητικό σχήμα –που αυτοδικαίως θα ήταν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, ως αντιπρόεδρος και στη ΝΔ. Εκτοτε ο τριβές συνεχίστηκαν για επιμέρους ζητήματα, με πλέον χαρακτηριστικά την απόσυρση τροπολογίας που επέτρεπε και στον ΥΕΘΑ, εκτός από τον ΥΠΕΞ, να χρησιμοποιεί το πρωθυπουργικό αεροσκάφος για κυβερνητικές αποστολές, αλλά και, πρόσφατα, την απόφαση για επαναφορά των αρμάτων μάχης στις παρελάσεις.

Τα σενάρια

Η προχθεσινή απάντηση Αβραμόπουλουστον κ. Τσίπρα γιατα υποβρύχια – που από ακόμη και απότον κ. Βενιζέλο ερμηνεύθηκε ως «φλερτ» με τον ΣΥΡΙΖΑ και συνδέθηκε από πολλούς με σενάρια για την προεδρική εκλογή και την πρωθυπουργία σε μια «οικουμενική» κυβέρνηση – φαίνεται πως ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Στελέχη της ΝΔ, πάντως, κάνουν λόγο και για κίνηση τακτικής τουκ. Αβραμόπουλου με στόχο να προσεγγίσει και τον σκληρό

πυρήνα της γαλάζιας βάσης που ακόμη«δεν έχει χωνέψει»τη συγκατοίκησημε το ΠΑΣΟΚ.