Σεξουαλική διάθεση και ανεργία

Είμαι γυναίκα 45 ετών και από τότε που απολύθηκα παρουσιάζω κακοδιαθεσία και έλλειψη ικανοποίησης από την καθημερινότητά μου. Δεν έχω καθόλου διάθεση για σεξ και νιώθω άγχος και ενοχές απέναντι στον άνδρα μου.

Η έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας ή αλλιώς η πτώση της libido είναι σύμπτωμα ενός μείζονος καταθλιπτικού επεισοδίου. Η αδυναμία άντλησης χαράς από τη ζωή και η κακή διάθεση επίσης συντελούν στην εικόνα αυτή. Η απώλεια βρίσκεται στην «καρδιά» της κατάθλιψης και η απόλυσή σας ίσως βιώθηκε από εσάς ως μια τραυματική απώλεια, την οποία δεν μπορέσατε να ενσωματώσετε. Οι ενοχές απέναντι στον σύζυγό σας, το άγχος για τη σεξουαλική σας απόδοση, η χαμηλή αυτοπεποίθηση και η αρνητική ενασχόληση με τις δυσκολίες της ζωής σας μειώνουν περαιτέρω το ερωτικό σας ενδιαφέρον. Μιλήστε με τον σύζυγό σας για το πώς νιώθετε και κάντε τον σύμμαχο στην υπέρβαση της κατάθλιψης. Η βοήθεια ενός ειδικού μπορεί να είναι πολύτιμη. Θεραπεύοντας την κατάθλιψη θα βελτιωθεί και η σεξουαλική σας επιθυμία.

Τερματισμός της ψυχοθεραπείας

Υστερα από 3 μήνες ψυχοθεραπείας για την κατάθλιψή μου νιώθω ότι κουράστηκα και θέλω να διακόψω. Πώς θα το πω στην ψυχολόγο μου;

Το ζήτημα δεν είναι το πώς θα το πείτε στην ψυχολόγο σας χωρίς να την απογοητεύσετε αλλά το γιατί, με κίνδυνο να απογοητευτείτε εσείς η ίδια στο μέλλον. Ηταν πολύ μικρή η διάρκεια της ψυχοθεραπείας ούτως ώστε οι αλλαγές να είναι δομικές και να έχουν διάρκεια. Ειδικά στην κατάθλιψη η θεραπεία πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 6-12 μήνες και μετά ο ασθενής να μπαίνει σε συνεδρίες παρακολούθησης σε βάθος χρόνου για την εδραίωση των νοητικών, συναισθηματικών και βουλητικών αλλαγών και την πρόληψη μελλοντικών υποτροπών. Αναρωτιέμαι αν η ανάγκη σας να διακόψετε είναι λόγω μιας κούρασης που ούτως ή άλλως προκαλεί η κατάθλιψη, όπως και σύμπτωμα μιας γενικότερης απόσυρσης και απογοήτευσης από τη ζωή που σας εγκλωβίζει σε φαύλο κύκλο. Συζητήστε τις σκέψεις σας με την ψυχολόγο σας και προσπαθήστε μαζί να ανακτήσετε το χαμένο κίνητρό σας.