Εναν μοναδικό τρόπο να εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να επιτίθεται και να νικά τον καρκίνο έχουν ανακαλύψει ειδικοί και τώρα τον δοκιμάζουν σε διάφορα νοσοκομεία. Τα αποτελέσματα έχουν ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία, καθώς στην ουσία θεραπεύεται ο καρκίνος δίχως φάρμακα.

Φυσιολογικά το ανοσοποιητικό (αμυντικό) σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού θα έπρεπε να αναγνωρίζει και να σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα. Κάτι που γίνεται σε εργαστηριακό περιβάλλον, αλλά όχι μέσα στο σώμα. Ο γρίφος «πώς ξεφεύγουν» τα κύτταρα από τη φυσική άμυνα του οργανισμού παρέμενε άλυτος εδώ και περίπου 100 χρόνια.

Οι ειδικοί τώρα όχι απλώς κατάφεραν να ανακαλύψουν τον μηχανισμό αυτόν, αλλά και τον τρόπο (τo φάρμακο, δηλαδή) με τον οποίο μπορούν να σπάσουν την ασπίδα του καρκίνου, ώστε το ανοσοποιητικό να του επιτεθεί.

Οταν η επίθεση αρχίσει, τα καρκινικά κύτταρα αρχίζουν να πεθαίνουν και ο όγκος που έχουν δημιουργήσει να συρρικνώνεται ή να εξαφανίζεται στους πιο τυχερούς ασθενείς, που εμφανίζουν αυτό που ονομάζεται «καλή ανταπόκριση». Και δεν έχει καμία σημασία σε ποιο όργανο έχει εκδηλωθεί ο καρκίνος ή ποιος είναι ο τύπος του. Αυτό που μετράει στη θεραπεία αυτήν είναι να απελευθερωθεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Μέχρι σήμερα η διαδικασία έχει πολύ καλό αποτέλεσμα σε ασθενείς με επιθετικό καρκίνο του δέρματος (μελάνωμα), του πνεύμονα και του νεφρού. Σε προπαιδευτικές μελέτες που έγιναν, το φάρμακο είχε θετικά αποτελέσματα και σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού, των ωοθηκών, του παχέος εντέρου, της κεφαλής και του τραχήλου. Αλλά όχι του προστάτη.

ΑΝΟΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ. Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα. Κι αυτό διότι δεν είναι πολλοί οι ασθενείς που ανταποκρίνονται σε αυτού του τύπου τη θεραπεία, η οποία ονομάζεται ανοσοθεραπεία. Δηλαδή εκπαίδευση του ίδιου μας του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να επιτίθεται στους εισβολείς. Μια θεραπεία η αρχή της οποίας βασίζεται στη δημιουργία σχεδόν όλων των εμβολίων. Επιπλέον, δεν υπάρχουν εξετάσεις με τις οποίες μπορούμε να ανακαλύψουμε εάν ο ασθενής θα είναι από αυτούς που ανταποκρίνονται στη θεραπεία. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι βρίσκονται μπροστά στην απαρχή μιας νέας εποχής.
Ο δρ Ντρου Πάρντολ, διευθυντής στο Κέντρο Ερευνας Ανοσοθεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Τζονς Χόπκινς, στη Βαλτιμόρη, χαρακτήρισε τη νέα προσέγγιση «υπέροχη». «Ευελπιστώ ότι όλα θα αλλάξουν και εκτιμώ πως αυτή τη στιγμή γράφουμε Ιστορία». «Με τη μέθοδο αυτή αλλάζουν οι όροι του παιχνιδιού», σχολιάζει ο δρ Ρενιέ Μπρεντζέν, από το Αντικαρκινικό Κέντρο Μεμόριαλ Σλόαν Κέτερινγκ.
Ερευνητές και εταιρείες πιστεύουν ότι τα εντυπωσιακά αποτελέσματα αποτελούν την αρχή της εξερεύνησης στον μαγικό κόσμο της ανοσοθεραπείας για τον καρκίνο, αλλά και της ανάπτυξης νέων στρατηγικών για την επίθεση του οργανισμού και σε ανθεκτικούς όγκους, όπως είναι ο καρκίνος του προστάτη.

Προς το παρόν επικεντρώνονται στον συνδυασμό των ανοσοθεραπειών με κλασικές θεραπείες, σε μια προσπάθεια να φέρουν ακόμη καλύτερα και ταχύτερα αποτελέσματα. «Θέλουμε να είμαστε πολλοί προσεκτικοί και να μην υπερβάλλουμε, καθώς αυξάνονται τόσο πολύ οι προσδοκίες των ασθενών που φοβάμαι ότι δεν θα καταφέρουμε να φτάσουμε στο σημείο που οι ίδιοι ελπίζουν», εξηγεί η δρ Αλίς Ρέισιν, αντιπρόεδρος της φαρμακευτικής εταιρείας Merck (MSD στην Ευρώπη).

ΤΙΜΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ. Εντούτοις, οι εταιρείες έχουν ένα σημαντικό κίνητρο να αυξήσουν την ταχύτητα στην ανάπτυξη τέτοιου είδους θεραπειών: η τιμή των φαρμάκων αυτών είναι αστρονομική και η ζήτηση τεράστια. Καθυστέρηση ακόμη και μερικών μηνών σημαίνει γι’ αυτές ότι χάνουν πολλά έσοδα.

Οπως επισημαίνει ο Νιλς Λόνμπεργκ, αντιπρόεδρος της εταιρείας Bristol-Myers Squibb, «οι ανοσοθεραπείες έχουν ένα τεράστιο πλεονέκτημα σε σχέση με τα φάρμακα που επιτίθενται σε μεταλλαγμένα γονίδια. Η δεύτερη προσέγγιση επιτρέπει στον καρκίνο να ξεφύγει, όπως ακριβώς τα μικρόβια αναπτύσσουν ανθεκτικότητα στην αντιβίωση. Σε αντίθεση, τα ανοσοθεραπευτικά φάρμακα απλώς ενθαρρύνουν το ανοσοποιητικό σύστημα να κάνει αυτό για το οποίο είναι προορισμένο. Να αναγνωρίσει και να πολεμήσει τους ξένους εισβολείς».

Το καμουφλάζ

Για να καταφέρει ο καρκίνος να αποφύγει το ανοσοποιητικό σύστημα, κρύβεται μέσα σε πρωτεΐνες, τις οποίες χρησιμοποιεί και ως ασπίδα. Παρ’ όλο που αυτή είναι διάφανη, τα κύτταρα του αμυντικού συστήματος δεν τον βλέπουν. Χρησιμοποιεί δηλαδή την τακτική του καμουφλάζ, ώστε ναμην τον αναγνωρίσουνοι «στρατιώτες»του οργανισμού

Κέρδισαν τη μάχη

Το πείραμα πέτυχε

Το 2007 ο Ντένις Σίλολακ,σε ηλικία 72 ετών, διαγνώστηκε με καρκίνο στον νεφρό. Ο όγκος ήταν πολύ μεγάλος και είχε δώσει μεταστάσεις σε άλλα όργανα. Δοκίμασε τα δύο νεότερα φάρμακα, αλλά δεν είχε αποτέλεσμα. Ο γιατρός του πρότεινε να συμμετέχει σε πείραμα με αναστολείς PD-1.Ο όγκος του εξαφανίστηκε και δεν χρειάστηκε ούτε συμπληρωματικές θεραπείες.

Μετά τις χημειοθεραπείες

Ο Ντέιβ Γκόμπιν, σε ηλικία 63 ετών διαγνώστηκε με καρκίνο του πνεύμονα. Αφού υποβλήθηκε σε εξαντλητικές χημειοθεραπείες, δοκίμασε το 2010 το πειραματικό φάρμακο στο νοσοκομείο Τζονς Χόπκινς. Οι όγκοι του συρρικνώθηκαν καιδεν έχουν δείξει σημάδια ανάπτυξης, ακόμη και οκτώ μήνες αφότου σταμάτησε να παίρνει τα φάρμακά του.