Ανδρας και αισθητικές επεμβάσεις

Ο σύζυγός μου είναι 55 ετών και μοιάζει να διανύει ένα είδος «μεσήλικης κρίσης». Πηγαίνει στο γυμναστήριο καθημερινά, ασχολείται υπερβολικά με την εμφάνισή του και τελευταία υπεβλήθη σε μια σειρά αισθητικών θεραπειών, γιατί όπως λέει ο χρόνος τρέχει εις βάρος του. Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από την αλλαγή αυτή στη συμπεριφορά του;

Ολοένα περισσότεροι άνδρες αναζητούν μια άμεση λύση στην ενδόμυχη αγωνία τους απέναντι στο πέρασμα του χρόνου. Τουλάχιστον ένας στους δέκα άνδρες σήμερα θα καταλήξει στο νυστέρι, ενώ πολλαπλάσιο είναι το ποσοστό εκείνων που υπόκεινται σε μη επεμβατικές αισθητικές θεραπείες. Η υπερπροσφορά «μαγικών» λύσεων που υπόσχονται αιώνια νεότητα μοιάζει να κατευνάζει τον φόβο της φθοράς, τον φόβο του γήρατος. Σε αυτή την υπαρξιακή αγωνία ίσως πλαισιώνεται η συμπεριφορά του συζύγου σας. Επίσης, η χρόνια χαμηλή αυτοεκτίμηση, η ανάγκη για αποδοχή και ο φόβος της απόρριψης, η ταύτιση της εξωτερικής εικόνας με τη συνολική αξία του εαυτού του, η χαμηλή ανοχή στο στρες και οι παρορμητικές λύσεις ως μοτίβο διαχείρισης των χρόνιων αρνητικών συναισθημάτων μπορεί να κρύβονται ως κίνητρα. Η κατάθλιψη ενίοτε εξηγεί την ανάγκη «διόρθωσης» της εμφάνισης στο πλαίσιο του ότι ο ψυχικός κόσμος μοιάζει να καταρρέει και ενώ ο εξωτερικός κόσμος μοιάζει πιο ελεγχόμενος. Σεβαστείτε κατ’ αρχήν την ανάγκη του αυτήν και μέσα από έναν υγιή διάλογο πείτε του ότι οι αισθητικές επεμβάσεις δεν θα κατευνάσουν ολοκληρωτικά τις ανησυχίες του. Υπάρχει ο κίνδυνος να αναζητεί ολοένα και περισσότερες αισθητικές λύσεις και ποτέ να μη νιώθει ικανοποιημένος με τον εαυτό του. Η ψυχαναγκαστική ενασχόληση με την εμφάνιση και η δυσκολία διαχείρισης του περάσματος στο γήρας μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εκδήλωσης κατάθλιψης. Τονίστε του ότι είστε εκεί για αυτόν και για να διανύσετε μαζί την υπόλοιπη ζωή σας μέσα από πιο ουσιαστικούς τρόπους, που θα βασίζονται στην ίδια την υπόθεση της ζωής και την απόλαυσή της και τη διατήρηση της αγάπης σας.

Οριακή παχυσαρκία στο ανήλικο παιδί

Είμαστε γονείς 10χρονου κοριτσιού το οποίο, σύμφωνα με τον γιατρό, αγγίζει τα όρια της παχυσαρκίας. Με ποιον τρόπο να εμποδίσουμε την αύξηση του βάρους της;

Πώς η κόρη σας έφτασε σε τόσο μικρή ηλικία στα όρια της παχυσαρκίας χωρίς να το καταλάβετε; Οι γονείς κλείνουν τα μάτια τους σε μια προβληματική συμπεριφορά του παιδιού ελπίζοντας ότι εκείνη σιωπηλά θα επιλυθεί μόνη της. Πέρα από τις γονιδιακές καταβολές της παχυσαρκίας, οι συγκρουσιακές ενδοοικογενεικές σχέσεις, η ελλειμματική σχέση του παιδιού με τη μητέρα, η δυσαρμονία της δεύτερης με το σώμα της και τα διατροφικά λάθη της οικογένειας που το παιδί μιμείται και αναπαράγει (παράλειψη γευμάτων, κακές διατροφικές συνήθειες των γονιών, επιβράβευση μέσω του φαγητού, εμμονή να ταΐζουμε τα παιδιά μας υπερβολικά στο όνομα μιας υπέρτατης υγείας και ευημερίας) είναι κεντρικά. Να τρώτε ήρεμα και με συνοχή όλη η οικογένεια μαζί με άξονα τα υγιεινά γεύματα. Αποφύγετε τους ανθυγιεινούς πειρασμούς στο σπίτι ή το παιδί να βλέπει τηλεόραση ή να παίζει όταν τρώει. Μιλήστε της για οφέλη της υγιεινής διατροφής και για τους κινδύνους της παχυσαρκίας (αυξημένη πίεση, χοληστερίνη, χαμηλή αυτοεκτίμηση, κοινωνική απομόνωση). Κινητοποιήστε την ώστε να αθλείται συστηματικά. Είναι σημαντικό να υπάρχει επίβλεψη από παιδίατρο που ειδικεύεται στη θεραπεία της παιδικής παχυσαρκίας.

Η πορνογραφία στη γυναίκα

Η γυναίκα μου ζητάει να βλέπουμε μαζί ταινίες πορνό πριν κάνουμε έρωτα και αυτό με προβληματίζει για το κατά

πόσο με επιθυμεί ή όχι.

Αν οι ερωτικές σας σχέσεις είναι ικανοποιητικές και για τους δυο σας, τότε ουδείς λόγος ανησυχίας. Οι φαντασιώσεις δεν κλέβουν τίποτα από την ερωτική μας επιθυμία για τον άλλον, αντίθετα μπορούν να την ενισχύουν, εφόσον έχουμε τον έλεγχό τους και δεν γινόμαστε δέσμιοι αυτών. Μην την ενοχοποιήσετε για την ανάγκη της. Αντίθετα δείξτε κατανόηση και πείτε της ότι σέβεστε το γεγονός ότι θέλει να μοιραστεί μαζί σας τις ερωτικές της φαντασιώσεις χωρίς να σας αποκλείει από αυτές.